Årets julhälsningar hittar Ni HÄR.

25 december 2007
Juldagen i Skatan har man traditionsenlig ishockeymatch på Sjöbodviken. Förra året var det ju inte möjligt, eftersom det inte fanns någon is, så i år hade vi ett uppdämt behov att träffas där ute. Ja, det var inte bara ishockeyspelarna som drog iväg. Det var skridskoåkare så långt ögat nådde, ända bort i Galtfjärden. Alla tycktes vara ute på isen, även med sparkar, barnvagnar och kälkar och helt vanliga promenerande vinternjutare. Vilka hockeylagen var, och vem som vann, är inte känt, men härligt hade vi allihop. Bilderna finns HÄR.

17 december 2007
Nu har bildgalleriet delvis fått ny struktur och en grundstomme av nutida bilder. Nu väntar redaktör'n på 1) tips, rättelser och synpunkter, 2) Era bilder för att förädla bildbanken i de olika "avdelningarna" och gärna byta ut en del av de befintliga. Se där, lite trevligt julpyssel, när ni ändå sitter i soffhörnet med hela familjen och har nötter och knäck inom räckhåll. En anledning att ta fram egna bilder, minnas tillsammans och välja ut vad som kan passa på Skatans mest välbesökta hemsida. I november och december hade vi 45 besök per dag i genomsnitt. Det finns ingen lågsäsong här, inte!

16 december 2007
Det är något visst när skridskoåkarna intar Sjöbodviken. Ett säkert vintertecken, se HÄR, och ganska kortvarigt. Senare på säsongen täcks isen mestadels av för mycket snö. Andra fortskaffningsmedel gäller då.

15 december 2007
Nu ska Ni få ta del av denna veckas artiklar i Sundsvalls Tidning, som handlar om Skatan. Ska mediatrycket fortsätta så här, får vi kanske utöka redaktionen. Å andra sidan blir vi ju både glada och stolta över så här trevlig rapportering.

I måndags, dagen efter julmarknaden, fanns det HÄR stycket att läsa. Efter artikeln följer några bilder tagna av Göran Westin och redaktionens egen paparazzi.

Idag kan man läsa under "Alfwar&Skämt" om ett "Mystiskt julmirakel i det lilla fiskeläget Skatan". Jo, det är alldeles sant, titta HÄR!

10 december 2007
Kerstin Persson handlar denna dagen om. Dels är det hon som under alla år genomdrivit och utvecklat Julmarknaden i Skatan. (Den gick av stapeln igår, mer om det en annan dag.) Marknaden har varit hennes "skötebarn" ända från början, och den blir mer och mer populär för varje år. Men hon värnar även om andra barn, vilket hon förra veckan uppvaktades för, som Ni kan läsa i pressen HÄR. Just idag fyller hon 60 år, och det skulle ju inte uppmärksammas alls, var meningen. Hon annonserade i tidningen "Kom gärna till Skatans Julmarknad 9/12 och ge mig en kram, ingen annan uppvaktning, tack." Och det gjorde man.

19 november 2007
Nu är det bygge på gång i Skatan igen. Vårt reningsverk byggs om och ut till väsentligt större kapacitet. Titta HÄR och beskåda Barbros och Lennarts utsikt.

11 november 2007
Ni har väl märkt att Göran Bergström bidrar med vackra bilder på förstasidan, en ny kom idag. Han bor ju på andra sidan viken och ser hela Skatan från rätt håll, så att säga.

9 november 2007
Nästa steg i arbetet med Lubbankanalen är en undersökning av de geologiska egenskaperna i marken som ska schaktas. Örjan Persson på WSP, pappa till Mikael, som satte ut pinnarna (se nedan), tog sig fram med bandvagn och maskineri i snårskogen, och det kan Ni se bildbevis på HÄR.

Ni anar inte hur tätt fiskstimmen står under våra bryggor. Det är löjor, säger Göran Sjöbom, och han borde veta. Våra katter bryr sig inte, bara fiskarna är färska, fulla av liv och rör på sig! Men fiska själva kan de inte, så det får gå till så HÄR.

7 november 2007
Ni har väl inte missat påminnelsen om Julmarknaden söndagen den 9 december på första sidan?!? Nu vill Jannie Håkonsen vädja till Er om gåvor till marknaden. Dessutom vill Kerstin Persson ha flera förslag om försäljare och annat. Hon sitter fortfarande vid sin telefon 060-38232 och väntar på just Dig och Dina förslag.

6 november 2007
Idag har Lubbankanalen stakats ut preliminärt av Mikael Persson på WSP. Det hela är en förberedelse för senare provtagning i området, och är kanske inte den slutliga sträckningen. Redaktionen var minsann också på plats för att dokumentera arbetet, titta HÄR.

4 november 2007
Igår, på Allhelgonadagen, företogs Brandövning i byn, allt under Pelle Sjöboms proffsiga ledning. HÄR är bilderna.

P.S. Längtar Du tillbaka till sommaren? Titta HÄR på en alldeles nyinkommen bild från Marie Westerman (Nadjas och Linus´ mamma). D.S.

3 november 2007
Idag, medan Skatan vilar under det första snötäcket för säsongen, drogs vi nyfikna till Nätboden. Något var på gång där, titta HÄR!

31 oktober 2007
Nu ska det byggas ett nytt hus hos Maggan och Göran. Det blir ett välkommet bidrag till den växande barn- och barnbarnskaran. Häng med nu, det HÄR är bara början på rapporteringen för utflugna Lasse (i Stockholm), Jonas (i Brasilien), Olle (i Florida) med flera.

P.S. Redaktionen arbetar med renovering och uppdatering av Bildgalleriet. Något att se fram emot! D.S.

31 oktober 2007
För en tid sedan inträffade en tråkig händelse på byvägen vid Hamnstugan. Katten Hasse blev påkörd av en bil och avled troligen ögonblickligen. Därför har det kommit upp varningstecken vid vägen, som Ni kan se HÄR. Byn är rikligen försedd med husdjur i olika skepnader, alla lika älskade för de ljuvliga varelser de är.

30 oktober 2007
Det är väl en och annan som undrar över hur planerna på en kanal mellan Lassöviken och Lubban framskrider. Nu kan avslöjas att de går framåt med ackuratess. Möten med Sundsvalls kommun (se nedan 26/9) och Miljökontoret har gett det positiva resultatet att arbetet med en miljökonsekvensbeskrivning snart kommer att starta (första steget inför en ansökan till Miljödomstolen). I dagarna har Peter Brugge tillsammans med personal från WSP gjort en första besiktning med avseende på en geologisk undersökning, och den kemiska provtagningen kommer att ske i samband därmed. SCA, som äger den största delen av marken, och andra berörda markägare har gett sitt tillstånd att sätta igång. Ingeli Gagner ägnar mycket av sin tid åt att leta upp källor för ekonomiskt stöd för de inledande förundersökningarna och att skriva ansökningar. Vi har ju vant oss vid hennes framgångar i det avseendet. Så förfäras ej Du lilla hop, vi kommer förhoppningsvis att kunna gå inomskärs till Galtström om något år eller så. Bildliga visioner kan Du se HÄR

28 oktober 2007
Nu har det hänt igen! Kerstin och Bengt Perssons skara av barnbarn har utökats med ännu ett litet flickebarn. Deras dotter Elin, som bor i Frankrike med sin man Steve Bates, nedkom den 3 september med dottern Norah June Elisabeth. Norah var vid födelsen 49,5 cm lång och vägde 3160 gram. HÄR finns bilder med Norah, Elin och med kusinen Viola Öhrbom. Den senare var nyligen på besök tillsammans med föräldrarna Erica och Rikard.

10 oktober 2007
BASTUSÄSONGEN har börjat. Välkomna till Hamnstugan på lördag!

7 oktober 2007
Det kom ett bud från Jannie Håkonsen, Tomtarnas ordförande: "Börja planera för JULMARKNADEN, som i år går av stapeln söndagen den 9 december." Tro inget annat, det har stått fel datum i kalendern. "Sprid vidare till knallar och andra att Kerstin Persson sitter beredd vid telefonen 060-38232 att ta emot anmälningar."

Dessutom: "Majbrasan är INTE en soptipp för gamla möbler plasttak m.m. Vi vill inte ha en massa gift i luften, som vi alla ska andas!" Och det måste man ju hålla med om, vem gör inte det?

4 oktober 2007
Arbetet med att få till stånd en kanal mellan Skatan och Lubban ger eko, idag kunde man läsa en artikel i Sundsvalls Tidning om planerna. För dem som inte har tidningen finns den att läsa HÄR. Det händer mycket i det tysta, minsann!

26 september 2007
Om det är någon som tror att det har blivit alldeles tyst på bryggan sedan Lyskvällen, så är det fel, väldigt fel. Den tystnaden kan bero på att hela redaktionen med hälften av katterna har varit söderöver ett par veckor för en s.k. KickOff. Nåja, längre bort än Småland var det inte. Och det var väl snarare en fråga om KickOut, nämligen tömning av en sommarstuga. Under tiden har det mesta av bryggskvallret blivit liggande i en hög, och nu tar vi det i ingen ordning alls.

Kanalen mellan Lubban och Lassöviken:
Sista veckan före Lyskvällen, närmare bestämt torsdagen 23 augusti, hade Njurunda Skärgårdsförening besök av Susanne Sahlin från Näringslivsavdelningen, Länsstyrelsen, och Eva Örjebo från Strukturfonderna Mål 1, för avrapportering av det s.k. Muddringsprojektet. Samtidigt utvecklades planerna på Kanalbygget mellan Lubban och Lassöviken utöver det som redan stått att läsa i Förstudierapporten. Om Ni tittar HÄR ska Ni se bilder från dagen.

Och just nu, onsdagen den 26 september, var tre representanter från Skärgårdsföreningen på ett informationsmöte hos kommunalrådet Anita Bdioui, som enligt initierad rapportör visade stort positivt intresse för vår sak. Förutom ordförande Peter och Ingeli Gagner var Göran Sahlin med som företrädare för Njurundaföretagarna. Vill Ni se en bild? Den är HÄR.

Kajakpaddlare i viken:
Det hände sig plötsligt en dag i veckan efter det att Caféet & Krogen stängt för året, att det drev omkring ett flertal kajaker i viken. Det visade sig vara Pelle Sjöboms kolleger inom Räddningstjänsten, som med måttliga färdigheter tagit sig ut för en lusttur. Lyckligtvis var Pelle själv (och några till får man hoppas) i tjänst och stod för vår trygghet under några eftermiddagstimmar. De lediga och lössläppta brandmännen hade riktigt kul, som man kan se HÄR.

Slut på laxfisket för i år:
På Rolf Månbergs gistvall hänger nu laxgarnen på tork. Det är den enda gistvallen, som fortfarande är i bruk, ja faktiskt den enda som finns kvar överhuvudtaget i Skatan. HÄR kan Ni se vad man förlorar i kulturvärde när gistvallarna försvinner. Kanske borde de byggas upp igen på andra håll i byn.

20 september 2007
Skatan visar sig från en av sina bästa sidor nu i september. Solen strålar från blå himmel, vattnet ligger blankt som - ja, Ni vet - luften är klar som brännvin, och för oss som är kvar i byn ges tillfälle till stilla naturdyrkan. Se HÄR hur Eva och Lars Moraeus gör det bästa av dagen!

4 september 2007
Nåja, att blixten klöv björken hos Lasse Richnau, var kanske inte riktigt rätt uppfattat. Men avsevärda skador blev det, som man kan se HÄR. Kjerstin Olsson bevittnade åskvädret från sitt sovrumsfönster, och dagen efter tog hon bilden.

3 september 2007
Vilket åskväder det var i natt, och så det har haglat! Kjerstin Olsson fick t.o.m. sladd på bilen i en hageldriva - inte värre än att hon kunde parera sladden, men ändå! Blixten klöv en björk hos Lars-Erik Richnau, det kanske kommer ett bildbevis så småningom.

Till minne av Erik Blecken Sjöbom, som gick bort i somras, vill redaktör´n visa ett foto HÄR som sitter på väggen i Rökeriet.

Det har kommit en inbjudan från Skogskällans Konferens i Sörböle att lyssna till Ebbe Schön, som håller föredrag om Folktro den 12 september kl. 18.00. Obs.! Begränsat antal platser. Läs mer om Skogskällan på www.skogskallan.se och om Ebbe Schöns föredrag HÄR.

27 augusti 2007
Det blev plötsligt så tyst och tomt i byn efter de senaste dagarnas festligheter, t.o.m. himlen grät en skvätt under natten. Igår stängde alla sommarbegivenheter - utom Skärgårdspensionatet, förstås - sina portar för i år. Utanför Rökeriet samlades sista dagens personal (se HÄR) och Maggan och Göran ber att få framföra ett TACK för i år.

26 augusti 2007
Det blev en lika sagolik Lyskväll igår, som vi vant oss vid de senaste somrarna. Efter en varm och solig men oroväckande blåsig dag, lade sig vinden vid solnedgången och vi kunde tända våra facklor under en stjärnklar himmel. Alf Jonsson var nog värst, men å andra sidan - Sjöbodviken alltså -  drog Kjell Högström igång ett magnifikt fyrverkeri. Det tackar vi alldeles särskilt för, Kjell! På kajen hade Krogen dukat upp till musik och sång under ett palatsliknande tält. Se bara HÄR.

21 augusti 2007
I Sundsvallstidningen (läs HÄR!) var det idag en artikel om den gamla slitna frågan Bredband i Skatan. Rikard, som tagit upp frågan igen, suckar djupt. Han och Erica behöver kunna erbjuda sina konferensgäster bredbandsuppkoppling. Det är väl standard i övriga Sverige, eller hur? Tidningen har vänt sig till Servanet AB, för att få svar på våra frågor, men det är väl egentligen som att skjuta på pianisten. Det är kommun, riksdag och regering som har den ekonomiska makten, d.v.s. pengarna, som Servanet kan gräva ner kablar för. Ryktet säger också att Skatan kommer att tas upp som ett olyckligt exempel i en bredbandsdiskussion i Riksdagen, men det är ännu en obekräftad hörsägen.

19 augusti 2007
Vi skryter gärna och storvulet om våra fina fiskevatten runt Skatan, t.ex. är Björköfjärden känd för att vara (ett av) Sveriges bästa abborrvatten. Nu kan meddelas att Anton (16) idag inkom med 216 (TVÅHUNDRASEXTON) präktiga abborrar och en del annat i fiskväg. Förra året var han stolt över 34 strömmingar, men det  var ju då det!

18 augusti 2007
Det här var den Stora Dagen för Lina och Johan Åberg, men många av oss andra upptäckte det först när en smyckad båt sakta kom roendes in mot Skatans Brygga. Bilderna får tala för sig själva HÄR.

16 augusti 2007
Nog har vi väl alla en känsla av att Skatans gästhamn har besökts av fler båtar än någonsin denna sommar. HÄR kan Du se en statistisk utredning av sakernas förhållande.

10 augusti 2007
För ett par dagar sedan drabbades några ungdomar av en otäck båtolycka neråt Galtfjärden. En flicka skadades illa och fördes till sjukhus för operation, och är nu på bättringsvägen, tack och lov. Sedan dess har stämningen varit lite dämpad, och vi känner varmt med de unga drabbade. De har lärt sig en viktig läxa på ett alltför grymt sätt. Mer om detta kommer inte ut från skvallerredaktionen, vare sig till Er eller media.

4 augusti 2007
De har haft celebra gäster i Skärgårdspensionatet, minsann. Linda Lampenius och LaGaylia Fraiser konserterade i Galtström i söndags, både hör- och sevärda båda två.  Detsamma gällde kapellmästaren Carina E. Nilsson. Och var skulle de övernatta efter konserten, om inte i Skatan! Trevligt var det, både för värdfolk och gäster har det berättats. Bildbevisen finns HÄR.

1 augusti 2007
Idag flyttar Anna, Micke och Neo Mannskär definitivt från Skatan mot nya djärva mål. Redaktör'n tycker allt att det kommer att bli tomt efter dem, men vi hoppas få se dem här igen ganska ofta. Monica Rinander, Neos mormor, lär sörja för det. Med Micke som granne vågar t.o.m. gamla kärringar ge sig i kast med snickeri och annat. Tack för tips, lån av verktyg m.m.!

Samtidigt hälsar vi Erica (Lindholm) och Stefan (Berglund) med deras två barn Rasmus (7) och Alma (3) hjärtligt välkomna. De kommer nästgårds ifrån, och är nog redan väl kända i Skatan. Tänk att Stefan, målare som han är, flyttar in i ett färdigrenoverat hus! Det blir semester redan från början. Vi önskar dem allt väl!

31 juli 2007
I lördags fanns en artikel att läsa i Sundsvalls Tidning om vårt nya Skärgårdspensionat. För den som missade den finns den också att läsa och yvas över HÄR.

28 juli 2007
Jaså, Ni vet inte var Slynghällan ligger? Nu när ryktet om Tobbes bragd har bekräftats från högst tillförlitligt håll, måste Ni lära Er vilken bedrift det var, nämligen en simtur på 4,5 km, som genomfördes på 1 tim 58 min. Titta HÄR på sjökortet! Tobbe menar också allvar med en simtur från Brämön. Den första turen var bara uppvärmning, och under den behövde han varken tillförsel av näring eller dryck. Från Brämön är det ungefär dubbelt så långt.

26 juli 2007
Ett envist rykte säger att Torbjörn Palin idag har SIMMAT från Slynghällan in till Skatan, men det kan väl inte vara sant? Jo förresten, om "Tobbe" kan man nog tro det. Det lär ha tagit 2 timmar, och han hade visst Lars Moraeus i en följebåt. (Rätta mig om jag har fel!) Något bildbevis fins inte, såvitt känt, men vi får skicka ut en paparazza när han tar steget fullt ut, d.v.s. från Brämön till Skatan.

Missa inte uppropet från Tomtarna!!!

24 juli 2007
Skvallerredaktionen har just erfarit att vi kan hälsa Christel och Mats Mjörnheim välkomna till Skatan. De har just installerat sig i ett gammalt soldattorp i Vikarbodarna. Med Mats kan man tala göteborska, härligt tycker redaktör´n.

22 juli 2007
Det är full aktivitet på Skatans Skärgårdspensionat, många gäster och nöjda sådana också, har det hörts ända in till skvallerredaktionen. Vår fotograf fäste sig särskilt vid den fina välkomstskylten. Titta HÄR. Och därinne på gården röjs för att få luft och ljus, vilket kan konstateras HÄR.

17 juni 2007
Idag inkom en serie bilder från Furuskär och målningen av vår egen fyr. Infarten till Skatan är märkt med ett antal prickar och fyren Furuskär, och allt förvaltas av skärskatteägarna i Skatan. Mera om detta kan Ni ta reda på HÄR.

12 juni 2007
Nu slås rekord varje dag! Gästhamnen har aldrig varit så välbesökt som denna sommar, och aldrig av så stora båtar. Igår låg 2 (två) segelbåtar av märket Hallberg-Rassy vid bryggan - bland svenskbyggda båtar absoluta toppen i standard och finish. De är säkert minst 40 fot långa. Men gårdagens rekord varade bara en dag. Nyss kom det in en 54 fots (femtiofyra fot = 16,5 m) holländsk båt under tysk flagg. Masten är hela 22 m hög, och hon sticker 3,3 m djupt när hon seglar tack vare ett höj- och sänkbart centerbord. När hon kommer in till hamn dras centerbordet upp och djupgåendet minskar till blygsamma 1,3 m. Med en sådan konstruktion kan vi ta emot ännu större båtar. Då blir det väl bredden i Lillsundet som sätter begränsningarna. Fram för nya rekord, alltså! Bilder? Jovisst, titta HÄR.

Minns Ni Svante, som förirrade sig bort ända till Skrängstabodarna tidigt i våras, katten Svante alltså. Han har nu tagit över Sixtens revir i och omkring rökeriet och fiskbutiken, ett revir som han försvarar till sista klon. Han vet vad det vill säga att vara hungrig, men klarar sig gott nu, som Ni kan se HÄR.

10 juli 2007
Har Ni sett att det hänt något märkligt med Nätboden? Jo, redan på gaveln annonseras "BUTIK NÄTBODEN". Titta in HÄR, så får Ni se!

8 juli 2007
Från Lars Rehn, som bebor huset med den fantastiska glasverandan mitt emot Rökeriet, har kommit ett mail med en sammanfattning av husets historia. Den finns att läsa under bilden av huset i Bildgalleri/Byggnader.

Nellie Moraeus fyller 3 år idag. Vi gratulerar! Det är väl härligt att det finns något att glädja sig åt i ruskvädret!

4 juli 2007
Gossebarnet Joakim Sjöbom döptes vid en ceremoni på söndagseftermiddagen i trädgården hos farfar Göran. Kjerstin Olsson tog de HÄR bilderna.

30 juni 2007
Skatan har drabbats av sorg. Erik Sjöbom, känd som Blecken, har gått bort i den aktningsvärda åldern av 97 år. Därmed har Skatan förlorat en av sina mest färgstarka profiler. Förra året i april - inför hans 96-årsdag - kunde man läsa en intervju med honom i Sundsvallstidningen. Då bodde han fortfarande kvar i sitt hus vid det vägskäl som kallas Blecktorget. Det får nog heta så länge än.

25 juni 2007
Nästa evenemang under helgen att rapportera om är Bouletävlingen på Midsommardagen. HÄR är bilderna.

24 juni 2007
Midsommarhelgen med alla sina speciella traditioner bjöd på strålande sol i dagarna tre. Men låt oss ta en sak i sänder. Först det absolut centrala, själva midsommarfirandet; årets version kan Ni följa HÄR.

Dessutom har ju SkatGalleriet sedan några år vernissage just på Midsommaraftonen, och det kan Ni se mera av HÄR.

21 juni
Igår sjösattes den berömda 4.5 ton tunga betongbryggan, som Göran Westin har byggt. HÄR kan Ni följa hela spektaklet i bild.

19 juni 2007
Det går inte en dag utan nya upplevelser i Skatan. HÄR kan Ni se det unga gardet till sjöss.

För den som vill se resultatet av muddringen finns HÄR ett par enastående flygbilder över Sjöbodviken efter muddringen. Man ser nästan varje skoptag Kent tog.

18 juni 2007
Härmed meddelas att vår svanfamilj, ja honan alltså, nedkommit med åtminstone tre små ungar. De första bilderna av de nyfödda finns HÄR.

17 juni 2007
Hoppas att Ni läst rapporten om "Vår skärgård" ordentligt nu. Då har Ni nog anat att det fattas ett par bitar i den delen som handlar om Lubbankanalen. Ingeli hälsar att det kommer en uppdatering inom kort.

15 juni
Idag skickade Ingeli Gagner och Lars Moraeus iväg Slutrapporten om det vi kallat "Muddringsprojektet", men som egentligen heter "Vår Skärgård". Rapporten innehåller den förstudie gällande en eventuell kanal till Lubban, och förespeglar alltså en fortsättning. Läs rapporten och fundera över om "Lubbankanalen" rentav kommer att bli Medelpads nya stora turistattraktion.

14 juni 2007
Det har inkommit en trevlig (men kort) sammanfattning av Skatans Historia från Marie Sjöbom. Läs den på sidan Skatans Historia!
Vidare har Gästhamnssidan korrigerats med hänsyn till muddringsresultaten.

12 juni 2007
Nu finns det ett nytt sjökort över infarten till Skatan med den nya utprickningen. Det har Anders Johansson ritat. Ändringarna ligger på Sjöfartsverkets bord för behandling, d.v.s. införande i den så kallade UFS-en (Underrättelser För Sjöfarande) och ändring av de sjökort som säljs fr.o.m. nästa år. Ni kan se det nya sjökortet dels under Gästhamnen, dels under Hitta till Skatan på startsidan.

11 juni 2007
Redaktör´n beklagar att vår hemsida har varit lite i olag ett par dagar. Det var så att katten Sussi var på osedvanligt gott humör i helgen som gick, och hon ville gärna samarbeta på tangentbordet. Matte veknade förstås till det spinnande lilla stycket, och sedan var inget sig likt. Nu tar det kanske lite extra tid att reda ut alltihop, men förfäras ej Du lilla hop..... Den hopen består av åtminstone två vänliga själar som hörde av sig medan eländet pågick.

8 juni 2007
Om ni tittar in hos Njurunda Skärgård (klicka på logon på startsidan) kan Ni läsa en imponerande rapport om hur Lubbankanalen kan komma att bli, om turen och pengarna är med oss. Det kan bli en riktig turistattraktion i sig.

Glädjerop från Rökeriet! Jonas Sjöbom (Görans son, för den som inte vet) kommer hem från Brasilien, och han kommer att jobba i rökeriet någon månad. Vi kommer också att få se hela familjen, Juliana, Joakim och Svärmor här. Joakim gjorde ju en bejublad mediedebut på den här sidan den 10 januari i år.

Om någon tycker att det luktar rutten fisk (inte surströmming, som är en helt annan sak) i och omkring Sjöboms båthus, äger det nog sin riktighet, och kan förklaras. Men det får Ni fråga innevånarna där. Den här sidan är alldeles för seriös för att doppa fingrarna i dylikt!

2 juni 2007
Och så HÄR blev resultatet av pensionärsövningarna!

29 maj 2007
Skatan är ett smultronställe även för pensionärer. Titta bara HÄR!

26 maj 2007
Sommartecknen kommer slag i slag nu. Föreningen Tomtarna har haft sitt årsmöte, och nyheter därifrån kan Ni läsa på deras egen sida (länkad från startsidan). Det viktigaste budskapet måste vi allt förmedla direkt. Det blir livat värre med krattor och spadar, till korv med bröd nu på tisdag kväll 29/5 kl. 18.30 vid Dansbanan. Alla är naturligtvis välkomna. Jo, det handlar om det årliga evenemanget, det där som kallas städdag.

Nästa sommartecken är utsättandet av prickarna i inloppet till Skatan. Det blir annorlunda i år, eftersom vi har muddrat i viken. Titta HÄR!

Dagens största nytändning står nog ändå Rökeriet för. Det var första dagen för sommaren, och den sammanföll så lämpligt med årets Konstrunda. Det kom människor från alla håll och naturligtvis sken solen!

15 maj 2007
Vi har väntat länge på de första bilderna av Skatans för närvarande yngsta innevånare, lilla Viola. HÄR kan Ni se dem! Hittills har vi bara sett bilden på mamma Erica med vagnen vid Valborgsmässoelden. Storebror Adam var mäkta stolt och glad. Då var det lilla flickebarnet bara 6 dagar gammalt. Idag har hon nått den aktningsvärda åldern av 3 veckor, minsann! Vi gratulerar hela familjen Öhrbom!

8 maj 2007
Lugn, bara lugn! Att Sjöfartsverket planerar nedläggning av en massa fyrar runt våra kuster, har inget med oss att göra. Vår fyr på Furuskär kommer inte att beröras av slika obetänksamma förslag. Våra fyrvaktare, Stefan Sjöberg och Anders Johansson, har genom "Hamnföreningens" försorg tvärtom planerat att ge fyren en extra ansiktslyftning i år, och de lovar att vår väg hem i sena natten ska vara upplyst och säker även i framtiden. Tack och lov att vi har dem! Fyren kan man se på en vintrig bild HÄR.

Nu kan vi rekommendera ett besök på Tomtarnas egen sida för att begrunda sommarens händelser, d.v.s. årets Bulletin. Läs noga, så ska Ni upptäcka att det blir SILL-LUNCH på dansbanan redan den 9 juni. Det är en nyhet för i år! Observera också att efter det står Dansbanan oanvänd under hela sommaren - om inte Ni hittar på något. Gör det! Den unika miljön där i skogsgläntan väntar på att fyllas med musik och glam.

7 maj 2007
Nu har det efterlängtade budet kommit. Skatans Café och Krog öppnar för säsongen lördagen den 16 juni. Då ses vi!

5 maj 2007
Nu har den här hemsidan varit igång drygt ett år, och det kan kanske vara intressant - även för Er - att ta del av statistiken. Där finns mycket att hämta!

Totalt har "skatan.nu" besökts 694 - 1168 gånger per månad under de senaste 12 månaderna, med de högsta noteringarna den senaste tiden. Man ser egentligen ingen större skillnad mellan hög- och lågsäsong, vilket man kunde ha förväntat sig. En vinter utan muddring i viken blir det kanske annorlunda.

Man kan också se att Ni är aktiva alla tider på dygnet, minst - men aldrig noll - på natten. Nattbesökarna är nog våra skatungar på andra sidan Atlanten.

Om man anstränger sig, kan Era datorer identifieras!! Det finns nämligen uppgifter om de s.k. IP-numren hos de 30 flitigaste läsarna. Ingen fara, det kommer inte att ske. Det sägs att IP-numren ändras automatiskt då och då (av säkerhetsskäl), och jag kan inte ens hålla reda på mitt eget nummer, än mindre Era.

Man kan utläsa vilka sidor som är mest lästa, och det varierar med tiden beroende på senast timade händelser. T.ex. var det väldigt många besök på sidan om Svantes lyckliga återfinnande härförleden. Genomgående tycks ni ofta gå in på "Hört på bryggan" och därifrån bläddra vidare. Det var ju avsikten med den sidan, så man gläder sig åt det här på redaktionen.

1 maj 2007
Valborgsmässoafton firades traditionsenligt vid Dansbanan, HÄR finns några bilder.

27 april 2007
Nu går det undan, minsann! Björkarna blir allt grönare, och vitsipporna blommar redan vid Asplunds staket. Göran Sjöbom har jobbat hela veckan för att få veden till Rökeriet klar i tid. Vi har nog drabbats av våryra lite till mans. I helgen dök plötsligt en rondellhund upp på Blecktorget. Allt dokumenterat och klart, se bara HÄR!

På måndag firar vi vårens ankomst i Tomtarnas regi, som Ni kan se på startsidan. Välkomna!

22 april 2007
Idag lämnade alla NOÅS' flytetyg Sjöbodviken för gott. Kent "skopade" sig ut med hjälp av mudderverket och släpade de båda pråmarna Oslo och Hardox med sig. Vid Cafékajen gjorde han ett tillfälligt uppehåll och hjälpte Pelle att lägga ut nya bojstenar till bryggorna. Senare gled bogserbåten Bure iväg, tyvärr lite trött och ur form, så den fick bogseras. Efter det att en sista sten vid Lillsundet åtgärdats, ska det i morgon bli avfärd norrut mot Örnsköldsvik. Vi har levat med dem här i Sjöbodviken i ett drygt halvår nu. Idag var den epoken alltså slut. De sista bilderna finns HÄR.

20 april 2007
I Sjöbodviken vimlar det av fåglar av olika slag, framför allt ett hundratal storskrakar. Så många har vi väl aldrig sett här säger en vanligen välunderrättad källa.

Från samma källa rapporteras dessutom att ett sällskap om 300 skarvar gjorde ett svep in i viken. De skrämde skrakstackarna på flykten innan de försvann ut till havs igen. Nu är ordningen återställd igen, d.v.s. skrakarna festar på smålöjor med en sådan intensitet att vattnet, som var på god väg att klarna efter muddringen, är alldeles grumligt igen.

15 april 2007
Till alla skatanvänner, som råkar befinna sig i förskingringen, och som lever i tron att vi går här hemma och längtar efter sommaren, kan meddelas att den redan är här! Ljuvligare än så här kan det knappast bli. Solglitter i viken, shortsvärme och alla dörrar öppnade för fågelkvittret... Svanarna slåss för att få behålla sitt revir, några båtar är redan i vattnet...

Sent på lördagskvällen, mitt i svarta natten, hördes en båt lägga till vid gästbryggan. Jo, det är alldeles sant. Förklaringen visade sig vara hemtransport av vissa gäster från Björn, vilka därstädes hade förlängt firandet av Bastufinalen tidigare på dagen.

Från Sörskatan meddelas att en av våra stora skataprofiler kommer att flytta härifrån, nämligen Anja Juurikka. Vi ska länge minnas henne för hennes kokkonst, t.ex. den stekta strömmingen till Steklördagarna, förutom allt annat gott vi kunde köpa i Rökeriet. Nu flyttar hon med sin Risto till Ådalen (se några bilder HÄR).

Till mångas glädje blir det en äkta skatunge, Marie Sjöbom, som tillsammans med sin Urban flyttar till huset på höjden i Sörskatan med den underbara utsikten. Alla skatabor gläds med dem och önskar lycka till!

Till sist ska vi meddela att Svante, som efter föra veckans äventyr kom hem trött och mager - bara halva sin normala vikt - mår bra. Nu har han ägnat veckan åt sömn och mat och mat och sömn. Han lär långsamt återta ursprungsrondören, tack och lov!

9april 2007
Till alla skatabors outsägliga lättnad kan följande meddelas:

Tidigt på annandagens morgon återfanns Svante Johansson Olsson välbehållen. Matte Helena Johansson kan andas ut.

Svante, snart 15 år, som varit försvunnen närmare en vecka från sitt hem i Skatan återfanns av Emma Alamaa, Månudden. Enligt uppgifter till Hört På Bryggan lär Svante under den gångna veckan terroriserat boende i Skrängstabodarna med högljudda krav på uppmärksamhet och gratis mat. I tron att Svante var en yngling från stan har dessa krav dock lämnats ohörda. När Svante så slog följe med unga fröken Alamaa kunde han dock identifieras som skatabo av Emmas mamma. Svante kunde då återbördas till Skatan där han nu vilar upp sig och ser fram mot rökeriets förestående öppnande.

Rykten säger att medicinering både i form av maskmedel och räkor kommer att ske.

(Inkom idag från Sara Johansson i Skrängstabodarna. Medföljande bild kan ses HÄR.)

9 april 2007
Redan morgonen efter det att redaktör'n utmanade ödet genom att proklamera vårens ankomst kom straffet. Det ligger is på viken igen!

8 april 2007
Isen i Sjöbodviken har gått! Ja, redan på skärtorsdagen, den 5 april, var den borta. Visserligen var nog förflyttningen av pråmarna till en säkrare plats inne i viken en bidragande orsak - i kombination med den häftiga blåsten. Är det någon som håller reda på islossningsrekorden? Hör av Er till redaktionen (adress på startsidan).

Ett första försök med siktdjupsmätaren gav vid handen att vattnet inne i viken är på väg att klarna. Än är dock en del kvar till det kristallklara vatten, som vi hoppas få bada i till sommaren.

24 mars 2007
Att Bengt Åberg ställer ut i Skatgalleriet i sommar har Ni väl redan upptäckt. Nu är det också bestämt att hans hustru Berit kommer att komplettera utställningen med sina akvareller. Det blir något att se  fram emot, det!

16 mars 2007
Sent omsider har redaktionen fått klart för sig att Carina Sjöberg (f. Fjäderstål) har blivit socionom. Hon firade sin examen i relativ tysthet härförleden. Hon gratuleras härmed å hela Skatans vägnar! Carina är, som vi Skatanbor känner henne, väl lämpad att ta sig an ett så svårt och behjärtansvärt arbete. Lycka till!

11 mars 2007
Har Ni sett vad som händer i Skatgalleriet i sommar? Trodde väl det! Då har Ni heller inte sett att Skatans Café och Krog AB, som det heter numera, söker personal.

8 mars 2007
Två i Skatans uppväxande skara - de som ska ta över efter di gamle - har firat sina födelsedagar den här veckan, vilket framgått av notiser i SundsvallsTidningen. Se HÄR!

6 mars 2007
Ni  märkte det kanske inte, men det finns faktiskt en ny logo bland länkarna på startsidan. Skatans Skärgårdspensionat ligger i startgroparna för lansering inför kommande sommarsäsong. Det är Erica och Rikard Öhrbom som står för verksamheten, och pensionatet har nu en egen hemsida, den som vi länkat till. Klicka vidare bara, så får Ni - förutom allt annat - se en väldigt vacker bild på Rombergs båda hus i nuvarande skick.

3 mars 2007
Vi har denna vinter undvikit att beträda isen i Sjöbodviken p.g.a. all isbrytning som skedde tills det var färdigmuddrat. Det var nog klokt, men inne i båtlänningarna kan det väl inte vara någon fara?!? Titta HÄR!

24 februari 2007
Redaktionens paparazzi har fångat några ljuspunkterna från djurlivet i Skatan om vintern, både vilt och tamt. HÄR finns bilderna!

12 februari 2007
Det har muddrats färdigt nu, kan Ni tänka! Förra veckan var det klart, och vår eminente muddrarbas Kent kunde äntligen fara till sitt nya hus i Thailand, och till familjen som väntat där länge. Han skulle ha rest i slutet av november, men stannade här för att avsluta arbetet i Skatan. Det blev ett par månader längre än planerat. Det var Kent som höll kranen igång t.o.m. under jul- och nyårshelgerna. Han slet med den eländiga kranmotorn, som gick sönder, tills arbetet kunde fortsätta igen. Skvallerredaktionen hoppas innerligt att Kent ser de stjärnor på himlen som vi tänt där för honom, och som ska lysa över Thailand också.

Isen i Sjöbodviken ligger förrädisk under ett täcke av ljuvligt vit och inbjudande snö. Den är nyligen bruten och i högsta grad osäker. Det är bara katterna som inte begriper detta. Se bara på bilderna HÄR!

25 januari 2007
Nu är det äntligen vinter i Skatan, men den kom inte förrän i mitten av januari. Att få uppleva ljuset av solen över vitaste snö i några minusgrader har man längtat efter länge nu. Livsandarna väcks till liv!

Nåja, vi hålls vid liv ganska bra ändå av allt som försiggår i viken. Som Ni sett på startsidan, pågår muddringen fortfarande, men nu börjar vi ana slutet på det stora arbetet. Det som händer nu är i huvudsak slutjustering och finputsning. Den lille tappre bogseraren Bure bryter regelbundet upp isen. Det gäller att inte låta den frysa sig stark och seg. Ibland ser det ut som om det råder risk för nedisning, rentav. Det finns några bilder HÄR.

10 januari 2007
Nu kom budet från Brasilien, som vi väntat på. På nyåret kom ytterligare ett barnbarn till Maggans och Görans skara. Jonas har blivit Pappa, och bevis därpå ses HÄR. Gossebarnet 070108 Joakim Sjöbom finns alldeles för långt borta, bara! Det gör detsamma, vi gläder oss allihop och önskar familjen ett varmt Grattis och Lycka till! Välkomna hit snart!

4 januari 2007
Nu går vi in i ett nytt år, och hur kan man bättre göra det än med den bild som Åsa Höglund tog av de badande Sofia Svensk och Johan Höglund på Julafton vid bryggan på Björn. Jo, Du läste rätt, den 24 december 2006. Skatan har begåvats med ytterligare ett par vinterbadare. Titta bara HÄR! Om man betänker att det inte har varit isfritt i Sjöbodviken sedan 1938, är ju detta anmärkningsvärt.


Som Ni kan se högst upp på sidan, har allt som hördes på bryggan under förra året förvisats till en egen sida. Den nostalgiske kan alltså klicka där för att återuppliva det gamla året, anno 2006.