1 januari 2009
Det är dags att önska varandra ett riktigt

GOTT NYTT ÅR

och påbörja ett nytt kapitel här på hemsidan, precis som annorstädes. Inom kort läggs denna sida till handlingarna i Arkivet. Varför inte gå tillbaka och återuppliva några av 2008 års höjdpunkter (t.ex. 3 juni, 7 juni, 6 juli, 29 juli, 10 augusti o.s.v.) innan dess? För vi har ju så mycket härligt att vänta oss!

25 december 2008, Juldagen
Enligt traditionen samlades skatanborna på Sjöbodviken för årets stora ishockeymatch mellan Skatan Norr och Skatan Syd. Dock, det var nog mera den sociala samvaron än idrottsintresset som drog oss dit. Lika traditionsenligt är det väldigt få som håller reda på hur matchen går, och kanske görs den inte upp förrän i bastun efteråt, lika traditionsenlig den. Redaktionens sportavdelning är lika obemannad som vanligt (och kommer så förbli), så Ni får bedöma själva HÄR

23 december 2008
Förutom julhälsningen från Maud och Göran Westin, som ses på startsidan, kom det ett julbrev från Ingegerd och Carl-Erik Asplund, läs det HÄR!

21 december 2008
Nu är den äntligen gångbar igen, isen alltså! Vinterns första skridskotur i blek sol kan bevittnas HÄR.

Ni som inte läst artikeln om "Kanalprojektet" i Sundsvalls Tidning kan hitta den på projektets egen sida.

17 december 2008
Skärgårdsföreningen har sammanfattat läget i Kanalprojektet under dess egen sida. Det syns som om inget kan stoppa entusiasmen för en kanal, trots visst motstånd angående miljöpåverkan! Klicka på "Kanalprojektet", och läs där!

13 december 2008
Det är redan Luciadagen, och bastun står på uppvärmning inför bastupojkarnas julfest! Den lämpar sig inte att dokumentera i bild, men Julmarknaden, som gick av stapeln i gammal god stil i söndags, finns det några bilder från HÄR. Som vanligt var det Föreningen Tomtarna med Janni i spetsen som stod för arrangemanget. Lika traditionsenligt var det Kerstin Persson som satt mitt i spindelnätet och dirigerade. Tack igen Kerstin!

29 november 2008
Det har varit röjning i skogen omkring byn, som Ni väl noterat. Skillnaden är enorm, man känner inte igen sig när man går ut på promenad. Karin och Lasse Bengtsson var förutseende och tog ett fotografi när skogsmaskinerna ännu hördes på avstånd. Efter det att maskinerna dragit vidare tog de ett nytt foto från exakt samma plats, och HÄR kan Ni se resultatet.

18 november 2008
Vad hade de för sig i byn i söndags? Kl. 11, just vid gudstjänsttid, flockades skatanborna som på kyrkogården, fast det var ju Pensionatets gård. Se HÄR!

17 november 2008
Nu har Kristoffer Lindberg skapat en webbsida för Skatans Vattenskidklubb. Den är inte riktigt färdig än, men där finns in alla fall nya bilder att titta på. Du länkar till sidan direkt från vår startsida. Gör det!

10 november 2008
I slutet av oktober hade vi väldigt högt vattenstånd. Högst var det söndagen den 26:e, då det var 65 cm över medelvattenstånd. Einar Sjöbom och Fredrik Lind var ute med Einars båt och frestades att pröva Järnsundet på vägen hem till Skatan. Gick det att ta sig igenom med den stora båten? Se HÄR!

Vem har kallat Skatan för Norrlands Smögen? Jo, det är faktiskt en göteborgska, som varit på besök hos Ingeli några gånger. Det får man tacka för, men erkänner samtidigt att man aldrig skulle vilja byta ut Skatan ens mot det! Eller?

7 november 2008
Bygden har drabbats av en stor förlust. Lars Modin gick hastigt bort den 18 oktober. Idag, på begravningsdagen, går våra tankar till honom och hans efterlämnade nära och kära. Endast ett par dagar före sin bortgång var han med oss vid ett möte på Dansbanan. Därifrån har vi bevarat vår bild av Lars, som Du kan se HÄR.

2 november 2008
Inte en dag utan att det händer något i byn! Om det finns någon därute i världen som tror att det är tyst och lugnt i Skatan efter Lyskvällen, så kan vi försäkra Er att det i så fall bara är tillfälligt. Igår var det brandövning, vilket både syntes och hördes. Se HÄR! Notera också vilket underbart allhelgonaväder vi har!

31 oktober 2008
Följ med på en nostalgitripp HÄR! Eller "Till flydda tider återgår min tanke än så gärna, mig vinkar från förflutna år . . ." som han sa, Fänrik Stål. Men vi ska bara tänka en två, tre månader bakåt i tiden. Hör upp, alla Ni som sitter och ruvar på egna bilder. En nostalgitripp med varje snöoväder skulle väl inte vara fel? Redaktionens mail-adress finns på startsidan.

29 oktober 2008
Hörde på bryggan idag den där kluriga melodislingan som annonserar att Bokbussen kommer. Melodin är komponerad av Georg Riedel, och är en svår, för att inte säga oslagbar konkurrent till Glassbilens trudelutt. Att Bokbussen kommer hit c:a en gång i månaden är en samhällstjänst som vi borde utnyttja bättre. Lär Er mera HÄR!

Det råkade ligga ett par tidningsurklipp på redaktionens bord, och det var faktiskt riktigt trevlig/rolig/festlig läsning. De vidarebefordras HÄR.

23 oktober 2008
Vad pågår HÄR? Följ med ut en sväng ska Ni få se! Det finns en liten risk att Ni inte känner igen Er.

Upptäckte Du den nya logon på startsidan?

17 oktober 2008
Igår kväll var det samling på Dansbanan, och trots regnet och kylan hade bortåt 60 personer begett sig dit för att höra styrelsen för Njurunda Skärgårdsförening berätta om projektet med byggandet av en kanal mellan Skatan och Galtström. Allt finns att läsa mera om på Skärgårdsföreningens egen sida, lämpligen under "Aktuellt".

9 oktober 2008
Läste Ni Dagbladet i tisdags? Om inte, läs HÄR. Där har Anna Quayle skrivit om kanalbygget mellan Lassöviken och Lubban. En förträfflig sammanfattning på några enstaka rader för den som inte orkat läsa hela senaste Infobladet från Skärgårdsföreningen. Vill man ha projektet presenterat "live", kommer man till Dansbanan nästa torsdag, den 16 oktober kl.19.00. VÄLKOMNA! Det är nämligen något stort, för att inte säga historiskt, på gång,

28 september 2008
Det kom ett brev från Marie, som är mamma till Linus och Nadja. Ett kärkommet brev, läs det HÄR!

TRAFIKEN I SKATAN ska regleras! Nåja, inte med rödljus men med HASTIGHETSBEGRÄNSNING! Hela sträckan från Galtströmsvägen - eller Bleck-torget om ni föredrar det - gäller vintertid MAX 50 km/h, nu i år från och med 1 november. Så fort törs man väl ändå inte köra förbi lilla Violas gårdsplan eller Elisabeths katt på grindstolpen (reds. anm.). Till sommaren, närmare bestämt under tiden 1 juni till 31 augusti gäller MAX 30 km/h. Det kommer upp skyltar i god tid för att påminna oss. Allt enligt ordföranden i Samfällighetsföreningen Thorbjörn Palin.

22 september 2008
Om damerna ägnade sig åt Bagarstugan i förra veckan, så var herrarnas insatser för trivseln i Skatan i helgen sannerligen inte sämre. Det var Hamnföreningens stora starka karlar som tog sig an badplatsen i Konnviken. Playa del Konnviken ska den nog kallas nu. HÄR finns bilder och redogörelse för nedlagt arbete som Morre skickat. Det är Eva och Morre som tagit bilderna.

21 september 2008
Bagarstugan i Galtström, vet Du var den ligger? Alla som varit i trakten har säkert sett den, och nästan lika många har nog undrat över det utsatta läget, så att säga. Klicka HÄR så kan Du se vad en nyfiken redaktör på utflykt råkat ut för.

15 september 2008
Å, dessa fantastiska män med sina enorma maskiner! Nu är Torbjörn igång igen, efter en lång period då det varit oroväckande lugnt. Titta HÄR! Ordningen är återställd, så att säga.

9 september 2008
Jannie, Skatans Tomtemor, ska fylla 50 år om några dagar. Det firade hon genom att bjuda till fest på Dansbanan - var annars? - tillsammans med John och pojkarna med flickvänner. Och det sparades minsann inte på någonting. Ur Håkonsens kamera, som vandrade ur hand i hand hela kvällen, har redaktionen hämtat de bilder Ni kan se HÄR. Det fanns 326 bilder där, men lugn, alla är inte med här.

P.S. Jannie har en svart stickad tröja kvar, som inte hittat sin ägare. På fredag går deras resa söderut, så saknar Du en, passa på! D.S.

7 september 2008
Nu ska vi reda ut det där med Kustbevakningen. Det var Daniel Bergée som påpekade misstagen. Korrespondensen fortsatte några dagar, så nu är redaktör´n någotsånär uppdaterad. Daniel är ju utbildad polis sedan ett år, och provjobbar nu på Sjöpolisen i Stockholms län. På följdfrågan om han kommer tillbaka till Norrlandskusten svarade han att Sjöpolisen numer bara finns i Stockholms län och i Göteborg. Kustbevakningen har 2 fartyg i Västernorrland, och de är stationerade i Härnösand. Den största, KBV005, har en liten s.k. RIB ombord, och det var nog den som var inne i Sjöbodviken. Jo, för den som såg den på nära håll, var det nog så. Den ser ut som en stor gummibåt, kan gå på grunda vatten och lämpar sig för sjöräddningsuppdrag. Nu vet vi det. Dessutom, Rikspolisstyrelsen, som tar hand om böterna, skickar pengarna till statskassan, och därmed hjälper de väl till att hålla våra skatter nere. Det får man tacka de lanternslarviga för, eller hur?

2 september 2008
Det har kommit in en förfrågan om en båtplats på fastlandet som kan disponeras/hyras/köpas av en fastighetsägare på en av öarna. Allt i Skatan eller i Björköfjärden skulle vara av intresse. Lars Hägglund (tel. 060-20200 eller 070-3754580) är tacksam för svar.

Redaktionen har fått bakläxa på kapitlet polis/kustbevakning. Slarvigt, men nu ska det nog vara rätt här nedan.

31 augusti 2008
Så var det hela över - Lyskvällen sätter officiellt punkt för sommaren i Skatan. Så nu sitter man här och undrar hur de kommande nio månaderna ska fördrivas på bästa sätt. Att vi firade av sommaren ordentligt kan Ni se HÄR. När mörkret lagt sig lockade Kjell Högströms fyrverkeri ut oss ur stugorna. På viken "flanerade" alla möjliga flytetyg omkring, bland andra en kanot med liten elmotor och ficklampa, allt i händerna på Ted. Dessutom kunde man skönja en Kustbevakningsbåt. Kustbevakarna hade dock vissa problem att räkna antalet lanternor runt omkring sig, och fr.a. att få det att stämma med antalet båtar. Polisväsendet, dit bötespengarna går, drog därmed in en och annan hundralapp till sin och - får man hoppas - Kustbevakningens behjärtansvärda verksamhet.

Så var det när Sommaren 2008 firades av, men vi som stannar kvar i Skatan ser fram emot ännu några behagliga veckor på - men knappast i - sjön.

30 augusti 2008
Igår kväll, sent på kvällen, när augustimörkret lagt sig som en mjuk filt över Skatan, kunde man ana ett stort skepp liggande mörkt och skrämmande mitt ute på Sjöbodviken. Ett spökskepp? I gryningen uppdagades, som väntat, att gåtan hade sin alldeles naturliga förklaring. Se HÄR.

Nu laddar vi för den traditionella Lyskvällen. Det sägs att seden är mycket äldre än de flesta tror, flera hundra år kanske. I Söderhamn, påstår Peter (kocken), hälsade man fiskarena välkomna tillbaka efter fiskesäsongen ute till havs genom att tända eldar. Samtidigt hedrade man minnet av dem som omkommit på havet. Traditionen spred sig till Finland, och för ett tiotal år sedan kom den tillbaka till vår kust i den form som vi ska fira den ikväll. Finns det någon bland Er, som kan mera om detta? Hör av Er!

24 augusti 2008
Ulla-Britta Hill, som ställer ut oljemålningar i SkatGalleriet, var på besök i sällskap med sin man Harald (utan durspelet den här gången) och ett par goda vänner. De kom ståndsmässigt också, titta bara HÄR!

20 augusti 2008
Festen på Dansbanan i lördags var såpass glad och uppsluppen att det nog inte togs så många bilder, men de som finns kan Du se HÄR. Det var c:a 120 personer som var där, åt och drack, svängde de lurviga till den uppskattade musiken m.m. Ja musiken lockade till och med upp en och annan att stämma i med skönsång, ingen nämnd och ingen glömd.

19 augusti 2008
Dagbladet hade en artikel idag om vår lilla Gästhamn. Läs den HÄR. Titta också på grafen över antalet gästnätter genom åren, som ligger på samma sida. Den är både glädjande och tänkvärd.

16 augusti 2008
Det hörs på bryggan att festen på Dansbanan igår var riktigt lyckad. Ingen på redaktionen kan bekräfta detta, vare sig med ord eller bild. Om Du kan, skicka ett mail med eller utan bilder till redaktionen, tack!

14 augusti 2008
"Vi kräver att el- och telefonkablarna grävs upp och återställs till sitt forna skick upphängda på stolpar högt över marken!" Vilka vi? Titta HÄR!

10 augusti 2008
Igår bjöds på Medelhavsbuffé på Skatans Café och Krog, riktig spansk paella med alla tillbehör. Gissa om det smakade gott! Det är ju fortfarande sommar, om än svalare, så många utnyttjade borden på kajen långt in på kvällen, men drog sig inomhus så småningom. Titta på bilderna HÄR.

5 augusti 2008
Apropå badbilder inkom till redaktionen en hälsning från en Medelhavsstrand någonstans i Nice-trakten. Se HÄR!

29 juli 2008
HÄR finns flera badbilder, och riktigt fartfyllda är de också.

Men vad har hänt med de allra häftigaste äventyrarna på sjön, vattenskidåkarna i Skatans Vattenskidklubb? Deras hemsida har försvunnit från listan med länkar, men en del bilder har nu sparats under "Sommarbilder" i Bildgalleriet. Där finns både nya och gamla bilder från vattenskidbanan i Galtfjärden. Jadå, Ni kan få se dem HÄR också.

27 juli 2008
Sjöbodviken inbjuder till alla sorters badlekar. Titta t.ex. HÄR men vänta bara, det kommer mera!

20 juli 2008
Igår var det vernissage i SkatGalleriet igen. Resten av sommaren kommer det att finnas oljemålningar av Ulla-Britta Hill att beskåda där, och de handlar om havet i alla dess skiftningar. Gå dit och titta! Nöj Er inte med bilderna som finns HÄR, de säger inget om de verkliga konstverken. Både Dagbladet och Sundsvalls Tidning har varit på besök, och deras rapporter ser Ni om Ni klickar på tidningarnas namn..

13 juli 2008
Det bjöds på "straight rock n´roll" på Skatans krog i sena lördagskvällen. Vilket ös, vilken härlig pub-känsla! Se HÄR!

10 juli 2008
Även hemvärnsgubbar kan bli glassugna, och då går man in till Skatans Hamn för en kort paus i patrullerandet utmed kusten. Det var så vi fick besök igår kväll av den åldrige men fortfarande fullt duglige "Stridsbåt 90" med nummer 809. Vi nyfikna fick gå ombord, och såg att det fanns plats för 12 stridsutrustade soldater (men de var inte med den här gången). Så det verkar ju tryggt för oss kustbor när/om "ryssen" kommer. Bilderna hittar Du HÄR.

8 juli 2008
Å så e´ de´ Madeleine Sjölander också. I helgen som gick kunde vi läsa i tidningen om hennes framgångar som arkeolog. Hon har just blivit Skatanbo på riktigt, så det är väl inte mer än rätt att Ni lär känna henne ordentligt. Skatans Rökeri, va´ e´ väl de´ jämfört med grävande i forntida gravar i Ghana! Men ta det lugnt, hon kommer nog tillbaka! Läs mera HÄR!

6 juli 2008
Vilket ståhej! Anton Eklund, storfiskar´n Ni vet, ställde till ett riktig spektakel på Moraeus´ brygga. Ett skådespel som innefattade både fars och dramatik. Hela historien berättas HÄR för den som är nyfiken.

5 juli 2008
När det är Steklördag i Skatan ska det vara solsken och varmt, trodde man, som igår när vi hade 27o i skuggan. Nu gick det bra i alla fall, trots kylan och regnhotet. För Andreas och hans lag var det en ny uppgift att föra traditionen vidare, och det skötte de med den äran. Mackorna var - som vi numera förväntar oss av team Andreas - läckra, helt enkelt! Det kan man inte visa på bild, annars finns det ett par HÄR. Och regnet kom egentligen inte förrän smörgåsfesten var över.

1 juli 2008
Nu är det förändringar på gång hos Siv Åsander! Hennes barn och barnbarn hjälper till att flytta ut de sista sakerna från huset. Visst ska det bli lite ovant och tomt efter Siv, men hon lär komma tillbaka och hälsa på. Nu säger vi LYCKA TILL med Ditt trevliga boende i Kvissleby, Skatan kommer inte att glömma Dig och den goda medmänniska Du varit för oss.

Samtidigt som Åsanders flyttar ut, går Elisabeth och Madeleine Sjölander igång med färg och penslar i vardagsrummet. Siv skrattar och beundrar resultatet, och hon tycks vara helt tillfreds med att det var just Elisabeth som köpte huset. De har i "alla tider" bott grannar ute på Mannskär, och både Elisabeth och Madeleine har känt sig hemma med familjen Åsander där. Elisabeth säger att Sten Åsanders ande finns kvar i alla prången i Skatan-huset, så hon om någon har väl den rätta känslan för stället.

Hittills har vi mest sett Elisabeth och Madeleine arbeta i Rökeriet, men Nu får vi hälsa dem HJÄRTLIGT VÄLKOMNA i bygemenskapen. Det finns ett par fina arkivbilder HÄR.

26 juni 2008
HÄR ska Ni få se på riktigt celebra gäster i byn!

24 juni 2008
Nu är midsommarhelgen över, bara minnena kvar. Det var som vanligt soligt roligt. Det är bara barnen som blir lite större och klokare för varje år. På midsommardagen var det Rasmus som utmanade det gamla Skatan och dess Rökeri. Han startade en egen fiskaffär! Se HÄR hur det gick.

På Midsommarsöndagen får vi alltid besök av ett gäng spelmän, som bjuder på musik hos Westins. Den här gången råkade det sammanfalla med Görans 70-årsdag. Dubbelt upp med allting! Maud hade dukat upp ett kaffebord med bullar och tretton (13) sorters kaffebröd. Lita på att det blev fullt hus, titta HÄR!

20 juni 2008, Midsommarafton
Så granna flaggspel som de HÄR har vi väl aldrig sett vid vår Gästbrygga?!

15 juni 2008
Nu är hon på plats i Nätboden, Pia. HÄR finns bilder, och där finns massor, ja verkligen massor att rota i!

Igår hade vi celebert besök i byn, det kan Ni se HÄR. Njurunda Classic Moppe kallar de sig, och de kom alla på var sin veteranmoped. Det är ju tur att de finns, som ids ta hand om de gamla godingarna, och att de bjuder oss andra åldringar på så'na nostalgitrippar!

11 juni 2008
Var det någon som oroade sig för utvecklingen av näringslivet i Skatan eller vår "lilla skärgård"? Tänkte väl det. Nu har nämligen ytterligare ett företag etablerat sig här. PIJAZZ har öppnat filial i Nätboden!! Vill Du veta vad PIJAZZ är kan Du lära Dig det genom att klicka HÄR. Pia öppnar Nätboden för sommaren på Lördag. Gissa vem som kommer att stå först i kön!

9 juni 2008
Vill Ni framföra synpunkter på verksamheten i Njurunda Skärgårdsförening, höra de senaste nyheterna om Lubbankanalen eller bara knyta kontakter med andra, som är intresserade av vår lilla skärgård? Då har Ni chansen nu. Kom till årsmötet i Galtström lördagen en vecka efter midsommar. Kallelsen har Ni väl redan sett på startsidan.

7 juni 2008
Föreningen Tomtarna hade tur med sillunchen på Dansbanan den här gången. Vädret var strålande, och framför allt var alla riktigt sugna på att träffas igen efter en lång vinter. Inte mindre än 85 sommarglada hade lockats till buffen med sill, potatis, Janssons och andra frestelser. Många kom från Lassöviken och Lubban, vilket gladde oss särskilt. Några bilder finns HÄR.

Apropå Lubban och Lassöviken, det kom en begäran om att inträdesansökan för Njurunda Skärgård ekonomisk förening borde finnas att hämta på Skärgårdsföreningens hemsida. Det gör den nu. Tack för påpekandet!

3 juni 2008
Söndagen den 1 juni blev en riktig trendsättare för Skatan-borna. Årets värdar för Skatans Café och Krog - Andreas, Niclas och Kenneth - smygstartade säsongen genom att bjuda alla på en söndagslunch, som gick till historien. Det var inte bara vädret som strålade (över 30o i solen!). Det fastslogs "officiellt" att trivselribban nu är lagd för söndagsluncherna framöver. Redaktör och fotograf den här gången var Kjerstin Olsson, och bilderna kan Ni se HÄR.

Passa på att titta på de nya bilderna från Skärgårdsföreningens möte med myndigheterna, som lagts in på bildsidan för 15 maj.

30 maj 2008
Redan första veckan det var öppet i Rökeriet, var kommersen livlig, och utbudet var rikare än någonsin. Flera kunder har intygat det. Titta på Rökeriets egen hemsida, så förstår Ni! Nu rustas det också i Caféet, som öppnar på tisdag kl. 12.00. Allt tyder på ännu en pang- och rekordsommar, t.o.m. vädret!

20 maj 2008
Nu är det fart i Rökeriet, ska Ni veta. Titta HÄR! Storstädning inför premiären på lördag. Vi ses då!

15 maj 2008
Inför ett samrådsmöte med myndigheterna var Skärgårdsföreningens representanter tillsammans med inbjudna ute i kanalområdet och gjorde en s.k. okulärbesiktning. Därefter utbyttes upplysningar och åsikter till en kopp kaffe i Pensionatet. Det rätade ut en hel del frågetecken inför det fortsatta arbetet. Ett riktigt bra möte, alltså. Det finns bilder HÄR också.

8 maj 2008
Hur blir det med planerna på en kanal mellan Lubban och Lassöviken? Det var länge sedan det sipprade ut något från styrelsen i Njurunda Skärgårdsförening. Men nu har de lyft på locket rejält. Klicka Dig vidare till deras egen hemsida, så får Du se!

7 maj 2008
I måndags var Kustvägens näringsidkare med anställda ute på busstur tillsammans med politiker och journalister. De åkte längs Kustvägen - hela vägen från Mellanfjärden i söder till Svartvik i norr - och besökte varandras restauranger, caféer, badplatser, hotell, pensionat etc. Strax före lunch landade sällskapet i Skatan och tog en titt på vårt fina Skärgårdspensionat, Rökeriet och Restaurangen. Tänk vilka fina miljöer vi har! I Löran, där Sillmans bjöd på husets goda fisksoppa, låg två trålare som lossade c:a 4 ton strömming var. Det ska bli surströmming efter förädling hos Oscars på Tynderö. Ingeli Gagner rapporterade från turen och HÄR kan Ni se ett par bilder hon bifogat.

28 april 2008
Har Ni sett vad som ligger vid Gästbryggan? Titta HÄR!

26 april 2008
Föreningen Tomtarna har haft Årsmöte idag, och denna gång var kameran tillstädes. HÄR finns bilderna. Det är ju tack vare denna illustra förening, som Skatan har sin egen hemsida.

25 april 2008
Nu är det mindre än en månad kvar tills Rökeriet öppnar. Maggan sätter upp anslag både här hemma och på vår ordinarie anslagspelare vid Skatanvägen, titta HÄR, så vi som rör oss i närområdet kan inte missa det. Det anslag som sitter i skogen uttrycker mångas känslor inför Sillmans inhopp i Skatans Café och Krog. Välkomna Kenneth, Niclas och Andreas! 

21 april 2008
Det var en förunderligt vacker helg, den som just gick. Isen försvann gradvis, och nu på måndag morgon glittrar Sjöbodviken alldeles isfri i solskenet. De första båtarna som sjösattes var Moraeus' kanoter. Det var redan i torsdags, men då var rörelsefriheten begränsad till den inre delen av viken. Igår var det dags för Alfons och Mille att ta en premiärtur med mormor och morfar.

Båtrampen vid Hamnstugan var tyvärr blockerad av en stor snödriva som dröjt sig kvar, vilket säkert irriterade en och annan båtägare med lite större båt. Men vår Hamnförenings rådige ordförande, Tobbe kallad, gav sig på snöhögen med milt våld. Nu har den ingen framtid längre! HÄR finns några bilder.

18 april 2008
Nu duggar de glada nyheterna tätt. Den här är en riktig goding! Caféet och Krogen i Skatan drar igång i sommar igen, visserligen i ny klädnad, men säkert inte sämre. Vi ses där i början av juni! Om Du till äventyrs har missat det, kan Du läsa artikeln i Sundsvalls Tidning HÄR.

16 april 2008
Håkan Alamaa, som är webbredaktör på SVT Mittnytt, och som bor i Skrängstabodarna, meddelar att en viss "Rådig Njurundabo" blivit belönad av polisen. Läs vidare HÄR.

15 april 2008
Vår stackars Rondellhund, hur står det till med den, egentligen? Antingen har den blivit mer än tillrådligt ringrostig, eller håller den rentav på att kasta av sig den svartvita ko-liknande förklädnaden. Kolla HÄR, vad tror Ni?

9 april 2008
Vi har gått över till sommartid nu. I söndags var det så dags. Men redan på lördagen hördes Jonas Hallberg på radion - sin vana trogen - förklara hur man håller reda på vad som är framåt och bakåt när det gäller tid: "På våren sätter man fram klockan, samtidigt som man sätter fram sommarmöblerna." Påminnelsen kom redan på lördagen, vilket spred viss förvirring i redaktionens TV-fåtölj på kvällen. Nu frågar man sig dock; gäller den regeln verkligen HÄR i Skatan?

5 april 2008
Är inte detta det ultimata vårtecknet? Föreningen Tomtarnas Bulletin för 2008 har kommit! Och av den framgår att det blir Årsmöte lördagen den 26 april kl.11.00. Väl mött! Läs om detta och andra arrangemang - allt från städning till partaj - på Tomtarnas egen sida! Det kan också löna sig att hålla ett öga på Kalender 2008 i fortsättningen.

3 april 2008
Igår fyllde Per Nilsson 60 år, och det firades som sig bör. Bastugänget och medföljande hälfter/vänner/grannar och några till uppvaktade. Per mötte gästerna med alla de attribut en man av sådan mognad och dignitet förväntas ikläda sig. Se HÄR! Redaktionen vill härmed gratulera!

23 mars 2008
Det händer så mycket i byggsvängen nu, att det är svårt att hänga med. Låt oss ta det i rätt ordning. På Björn föll den gamla stugan på Wiklanders tomt för åldersstrecket. I byn läggs sista handen vid en annan stuga. Titta HÄR så får Ni se både den gamla stugans öde och Maggans och Görans nya stuga i nästan-färdig-stadiet.

I fredags var det så äntligen dags för en Invigningsfest hos Maggan och Göran, som sent ska glömmas, och det kan Ni se HÄR. Nu, Olle och Jonas, är det fritt fram att komma hem till Sverige och Skatan med barn och flamma!

21 mars 2008
Det må så vara, att klimatförändringen innebär att vintern kommer först i mars, bara den kommer och bedårar så som idag! Men det är lite tveeggat, för vårkänslorna styrs ju till dels av solhöjden och kalendern, trots allt. T.ex. har Fredrik och Micael bjudit in till vårvisning i sin gårdsbutik i Myrbodarna. Missa inte det, läs HÄR!

Apropå Fredrik och Micael, de var ju presenterade i Sundsvalls Tidning i en söndagsbilaga härförleden. Dessvärre går artikeln inte att finna på nätet, så Ni får se den HÄR i stället i det skick det nu blev i en vanlig scanner.

14 mars 2008
Föreningen Galtströmståget har också en hemsida på nätet, och nu finns en länk till den på vår startsida.

10 mars 2008
EFTERLYSNING! Vi söker ägaren till en svart katt, som hungrig och rädd vandrar omkring i byn. Svarta katter finns det gott om här, och alla tänkbara möjligheter att det skulle vara någon av dem har undersökts. Ingen vill dock kännas vid den ensamma stackaren. Siv Åsander, som i sin välvilja gett katten mat, är bekymrad. Om Du vet något, som kan hjälpa Siv och katten, hör av Dig antingen till Siv direkt (Tel. 38037), eller till redaktionen (Tel. 38330).

9 mars 2008
Det kom ett mail från Hans Wikström, sonson till Jonas, kallad Jonte Vikström. Han hade några kommentarer och rättelser till hemsidans historiska bilder. Det handlar bl.a. om Jontes tragiska drunkningsdöd vid Dosan, om Josefinas och Jontes son Hjalmar, som dog redan som femåring. Hjalmar tycks vara avporträtterad på de båda gruppbilderna på sidan "Människor" i Bildgalleriet. Hans Wikström själv finns avbildad på ett foto på sidan "Bildgalleri/Byggnader". Har Du också något att tillägga när det gäller Din egen släkt?

9 mars 2008
Redaktör'n vill gärna berätta om en kanske oväsentlig men ändå rolig upplevelse häromdagen. Det var så här, alltså. En del skrymmande gods skulle fraktas hem till redaktionen från Stockholm. Göran Sjöbom vidtalades, och som den vänlige själ han är, lånade han ut den röda skåpbilen, den som har registreringsskylten SKATAN. Vilken upplevelse! Häromkring är ju bilen välkänd, och man möts av glada vinkningar och blinkningar vart man än är på väg. Om Du vill känna Dig som VIP eller kändis, ta en tur med den bilen! Annat var det i Stockholm! Utan någon stockholmskarta och med en vag kännedom om gatubilden i vår huvudstad, fick man köra efter solen, stjärnorna och enstaka silhuetter som Globen, en NK-skylt m.m. Den röda bilen, SKATAN-skylten och i framsätet två grånade damer med näsorna tryckta mot vindrutan spejande efter gatunamn eller något annat att köra efter, gjorde bestämt visst intryck. I varje fall tyckte Danny det, Idol-sångaren som är med i "Let's dance". Mitt på en av de trängsta smågatorna i centrum - vi hade bestämt oss för att köra tillbaka runt kvarteret för att hitta rätt - var det stopp. En Taxibil tog upp hela vägbanan, den väntade på Danny. När han kom, vände han sig mot den röda bilen som för att be om ursäkt, läste skylten, tittade upp i vindrutan, och fick sig ett stort skratt. Ack ja, det var bara en av många små roliga episoder Skatan bjöd på den dagen. Tack Göran!

3 mars 2008
Redan för en månad se'n kunde man se Elias Johansson i Daytona Beach Florida uppflugen på pappas Harley-Davidson. HÄR ett klipp ur Sundsvalls Tidning.

1 mars 2008
Om vädret ids man inte orda längre, men det finns andra nyheter.

Ni upptäckte det kanske inte, men det finns en ny länk på startsidan idag. Den leder till Fredriks och Micaels Inredningsbutik i Myrbodarna. Redaktionen har redan varit på besök där. En bild från interiören finns HÄR. Vi hälsar dem varmt välkomna! (För en vecka sedan, söndagen den 23 februari, kunde man läsa en artikel i SundsvallsTidningen om den nya Gårdsbutiken. Den kommer in på vår hemsida också, så fort redaktör'n hittar den på nätet.)

24 februari 2008
Det byggs på flera håll i Skatan. I fredags hördes ett nytt slags mullrande inne i vassen på Björnsidan av Sjöbodviken. Det är familjen Wiklander, som startat sitt nya projekt, vilket vi ska följa med förtjusning framöver. De första bilderna finns HÄR. Familjen själv kan se fram emot ett varmt välkomnande när de kommer hit.

Färdigställandet av Görans och Maggans hus framskrider enligt planerna, som grabbarna deras, långt ute i världen, kan konstatera HÄR.

23 februari 2008
Dagens nyheter handlar just om Bryggan. Där firades igår - helt traditionsenligt - fullmånen i februari med fest på ärtsoppa och varm punsch. Precis som planerat sken fullmånen över isen, på vilken marschallerna lyste upp bryggan. Stämningen var därefter, och det kan Ni förvissa Er om HÄR.

7 februari 2008
Nu har vi satt igång Kalendern för 2008! Det blir Ärtsoppefest fredagen 22 februari. Mera detaljer kommer senare, d.v.s. alldeles snart.

4 februari 2008
Här kommer ett upprop till stöd för affärsverksamheten i Njurunda. Nu gäller det Kvissleby Färgaffär. Ni kanske inte visste det, men en tillfälligt handikappad "redaktör" har erfarit det. Man får den mest enastående service där. I samband med renovering av "redaktionen" har det visat sig att man kan få alla varianter av tapeter och golv med någon enda dags varsel. Jo då, praktiskt taget ALLT som finns på marknaden. Åk gärna runt till andra butiker och titta och låt Er inspireras, men köp hemma! Det finns en risk att Kvissleby Färg försvinner, precis som Fjärilens Tygaffär och Kvissleby Järnaffär redan har gjort, tyvärr. Nu kan man ju t.o.m. se praktiskt taget allt på nätet, stanna till i Kvissleby när man ändå har ärende dit, och beställa det man vill ha för leverans dagen efter eller så.

28 januari 2008
Det kom en hälsning från Brasilien, som Ni kan läsa HÄR.

23 januari 2008
Idag har vi en riktigt glad nyhet att förmedla. Marie-Anne och Olle i Florida har blivit föräldrar till en präktig pojke. Han heter Elias, och kom till världen den 18 januari 4,2 kg tung och 55 cm lång. Det måste ha varit jobbigt för Marie-Anne, men på bilderna HÄR, ser hon precis lika fräsch ut som vanligt. Grattis och välkomna hem alla tre, så att vi alla får träffa Elias!

En reflektion om framtiden i Skatan pockar på:
Tänk Er somrarna om tio år. Då har vi ett ungdomsgäng i åldrarna 10 till 20+, som inte skäms för sig; Olle, Tilda, Josefine, Madeleine, Adam, Viola, Norah, Rasmus, Alma, Linus, Nadja, Joakim, Elias och kanske ännu fler. Vilket gäng! Vilken fest!

22 januari 2008
Skatan har förlorat en av sina stora profiler. Svante, som sedan 16 år var kungen bland alla Skatans katter, insomnade igår för gott lugnt och stilla i Helenas famn. Nu håller han säkert Hasse och andra gamla kompisar i Katthimmelen under tukt och alla kattgudars förmaning. Eller också sitter de alla tillsammans runt någon fisklåda och festar, eller klättrar i träd och har kul, vem vet? Ni minns väl att det var Svante, som Påsken 2007 ställde till rabalder genom att försvinna ända bort till Skrängstabodarna, varifrån han räddades hem mager och eländig. Under sommaren höll han sedan ständig vakt vid fisklådorna i Rökeriet, rädde sig den kattstackare som försökte sno åt sig en strömmingsstjärt. Svantes porträtt finns att beskåda HÄR.

21 januari 2008
Elände! Det har just uppdagats att e-mail som skickas till telia.com-adressen inte kommer fram. Undra på att det inte kommit in några bidrag till vårt Bildgalleri. Telia har ju haft väldiga bekymmer med sin mail-server en tid, och nu ligger det väl en massa bilder från Skatan där, som inte kommit fram. Trevligt för dem! Snälla go'a, skicka bilderna igen, men den här gången till ElisabetF@hotmail.com!

8 januari 2008
Maggan och Göran håller på att utvidga - inte Rökeriet som ju utvidgats efter hand i snart 40 år - men bostadsytan för sin redan stora familj, som bara blir större. Det blir ett nytt hus på övre delen av tomten. I framtiden ska det finnas utrymme för Jonas när han kommer hem från Brasilien, Olle när han kommer från Florida och Lasse, när han kommer från Stockholm. HÄR skildras bygget av det nya huset i bild för pojkarna att kunna drömma till och lockas av.

2 januari 2008
Nu ska Ni få höra vem som vann den antika mattan på Julmarknaden, den som donerats av Håkonsens. Jo minsann, den flög över viken till Björn, närmare bestämt till Lena och Jan Sundberg. Grattis! HÄR finns bildbevis!

Vidare kan sägas att Julmarknaden gav ett rejält tillskott i Tomtarnas börs, återigen ett rekord! Det måste man tacka alla dem för, som donerat gåvor till Tomtarnas lotterier, försäljningar m.m.