23 december 2009
Nu har tomtemor Jannie hört talas om sig i media igen. Den här gången kan vi läsa i Sundsvalls Tidning att hon har blivit utnämnd till ambassadör! Läs hela artikeln HÄR!

Den som läser sin tidning noga, har också upptäckt att Kanalprojektet har beslutsfattarna emot sig, både i länsstyrelsen och i kommunen. Tänker Skärgårdsföreningen ge upp nu? Titta på kanalprojektets egen sida!

16 december 2009
De flesta har nog läst eller hört talas om de senaste turerna i kanalprojektet. HÄR finns en artikel i Sundsvalls Tidning. Trodde Ni att kanalplanerna lagts på is nu? Se vidare under kanalprojektet.

15 december 2009
I söndags var det julmarknad i Skatan, och det blev ju lika trevligt som vanligt. Nej, det är allt en underdrift. Tomtegummorna under ledning av generaltomtemor Kerstin Persson slår rekord varje år. Det kan Ni läsa HÄR om Ni inte tror en lokalpatriot. Och vill Ni se bilderna, klickar Ni HÄR

13 december 2009
Upphittat! En guldring har hittats på vägen ute på Galten. Redaktionen vet var den finns nu, och hur den kan återfås. Ring eller skicka mail till adressen på första sidan!  (Fem dagar senare: Ringen har nu hittat sin rätta ägare!)

8 december 2009
Får man lov att presentera den nyaste och yngste Skatanbon? Han har redan funnit sig väl tillrätta, se HÄR!

5 december 2009
Luta Er tillbaka nu och läs HÄR en artikel i det just utkomna numret av På Kryss och Till Rors, alla båtfarares favorittidning.

1 december 2009
Läget i Kanalprojektet inför årsskiftet kan Ni läsa om på dess egen sida. Det viskas också på bryggan att alla måste hålla tummarna, för nu är läget känsligt!

30 november 2009
Kära systrar! Äntligen kan Ni ta med på önskelistan, det Ni inte vågat tro på under alla dessa år; diamanter, jordenruntresa eller vadhelst Ni vill. Våra go'a bastupojkar slog till i lördags och vann 56.000 kr på tipset. Jo, Ni läste rätt, femtiosex tusen sköna klingande riksdaler. En skamligt ofin f.d. mattelärare försökte utröna hur många spelarna var, men utan resultat. Så kom igen tjejer, utnyttja en timing som aldrig återkommer!

29 november 2009
Julförberedelserna är igång. På pensionatet hade vi ljusparty i torsdags. Ljusparty? Titta HÄR, så förstår Ni vad det kan innebära.

26 november 2009
Jaså, Ni tycker att det har gått lång tid sedan sist? Men det har väl varit ungefär likadan't hela tiden sedan den 12:e. Det är ju november! Mörkt och regnigt. Och vi har fortfarande ett strömavbrott att se fram emot innan det eländet är slut. Undra på att man längtar framåt, se HÄR vad som vankas.

16 november 2009
I torsdag gjorde Miljödomstolen ett besök i området för den planerade Lubbankanalen, och på fredagen kunde man läsa om det i Dagbladet (se HÄR). Enligt Skärgårdsföreningens ordförande Peter gick det hela lugnt och städat till. Vårt juridiska ombud Leif Andersson (dessutom fritidsboende i Skatan) redogjorde klart och koncist för planerna. Både representanterna för projektet och andra hjälptes åt att reda ut oklarheter som uppstått. Förutom Miljödomstolen var några av myndigheterna på plats. Det gav deltagarna tillfälle att ställa frågor och småprata sinsemellan. Det förekom ju inte några förhandlingar, så hur det hela avlöper ligger fortfarande en bit in i framtiden. Ytterligare några bilder finns HÄR.

12 november 2009
Det är tyst och stilla i byn, vindstilla och ett tunt lager snö på backen. Tystnaden känns ovan, ja tacka E-on för det! Knappast någon syns eller hörs utom en och annan vresig och irriterad käring (med ett r), som förmenas sina vanliga så kära sysslor - att städa och tvätta, baka och dona för sina kära (just därför bara ett r därovan). Och detta är bara den första av de fyra prövningar vi aviserats. Inte ens Pamina och Tamino kunde ha blivit hårdare prövade, de hade ju ändå Trollflöjten till tröst och hjälp. Dra den där gamla filten över sig och slå sig till ro med en bra bok? För mörkt. Koka kaffevatten i kakelugnen? För jobbigt! Gå över till grannen? Lika illa där! – Då hörs det där lilla knäppet i huset, datorn kopplades upp! Och så kommer de andra små kära tonerna som av vingesus. Frysen dånade igång och allt är som det ska igen. Bara tre prövningar kvar! Men hade knäppet bara kommit en enda sekund efter utlovad tid, då . . .

11 november 2009
Den som läser sin dagstidning riktigt noggrant har sett att det i morgon kommer att bli syn kring det presumtiva kanalbygget i Lubban. Jo, projektet har kommit så långt nu att Miljödomstolen kommer hit, för att ledamöterna ska få en egen bild av platsen för och miljön kring kanalen. Först därefter börjar de arbeta med allt det material de fått. Se vidare under Kanalprojektets egen sida!

10 november 2009
Till alla Er, som är nyfikna på Skumucken-projektets framskridande, kan meddelas att Jannie har varit i Stockholm och presenterat det på Allmänna Arvsfondens obligatoriska informationsdag. Det hela avlöpte till Tomtarnas heder, och själv berättar hon så här:

"Det var en lång dag, tåget gick kl. 0508 och var hemma igen 2205. Nu är Tomtarna officiellt ambassadörer för Arvsfonden och ska sprida information om de bidrag som kan sökas. Målgruppen är barn, ungdomar och handikappade, och det är föreningar som kan söka. Det finns 2 sorters stöd, ett lokalstöd, som Tomtarna fick, och ett projektstöd. Gemensamt för båda är att det skall vara nyskapande. År 2009 delar man ut minst 450 miljoner till 400 projekt. Allmänna arvsfonden har betytt mycket för barn i Sverige, t.ex. för BVC, MVC, förskolan, barnbidrag, studiemedel, ungdomsgårdar, BRIS, personlig assistans, färdtjänst, sjukhus-clowner. Allt detta och mycket mera, har kommit till med hjälp från Arvsfonden och nu har alltså Tomtarna anslutit sig till detta förnämliga sällskap. HÄR finns foton, det ena är från konferenssalen på Rosenbad, där vi fick information hela förmiddagen. Det andra är från Socialdepartementet, där vi inför en grupp skulle presentera våra projekt. Där var sammanlagt 68 föreningar representerade uppdelade i 13 grupper."

Bra jobbat Jannie!
För den som glömt, Tomtarna fick ett bidrag på 200 000 kr för reparation och utbyggnad av Skumucken. Jannie, och i viss mån Kerstin och Kjerstin, hade satt ihop en ansökan förra året, och resultatet kan man läsa om på den här sidan den 14 mars. Kvinnor kan!

31 oktober 2009
Det drar ihop sig! Innan Ni har hunnit plocka fram luvor och tumvantar är det dags. HÄR får Ni veta vad.

19 oktober 2009
Har Ni läst den illustra tidskriften Skärgårdsredaren? Om inte, HÄR finns en riktigt läsvärd artikel.

15 oktober 2009
Jonssons i Spanien skickade en fråga om Ingelis bil. Här svarar hon själv:

"Nix, pix, ingen bil. Brev från polisen som avskrivit brottet p.g.a. de saknar uppslag. Om Jonssons ser en röd Audi i det spanska landet med svensk reg. nr LGT 015 så är det nog den. Och då är det kanske en tjuvliga på den globala marknaden som är i farten . . .
Just nu är jag i färd med att berätta för försäkringsbolaget om allt som låg i baksätet . . ."

14 oktober 2009
Två gånger varje år, först tidigt på våren sedan den här tiden fram till isläggningen pågår ett fenomen, som t.o.m. de gamla skatanborna förvånas över. Det riktigt kokar av liv under bryggorna. Det är löjor som söker sig dit i - tusental räcker inte - för att söka skydd eller sällskap av varandra, kanske. På våren leker de väl, men så här års kan man undra vad de har för sig. Se HÄR! Storskraken lockas till det dukade bordet, på våren hannar och honor i lika antal, som sig bör. Nu däremot, tycks "di gamle" ha gett sig av, och det är bara årsungarna kvar. Även våra katter har lärt sig att dra upp löjor med tassarna, men det är svårt att fånga på bild.

Efter muddringen av Sjöbodviken för tre år sedan har livet under vattenytan fullständigt eskalerat. Naturligtvis tror vi att vattenkvaliteten blev bättre när inflödet av friskt vatten underlättades. Numera är hela viken ett eldorado för sportfiskare om somrarna. Fråga t.ex. Theo, som figurerar här nedanför den 6 augusti. Göran Sjöbom, f.d. yrkesfiskare och barnfödd här, intygar att det inte bara är mer fisk men också större fiskar än före muddringen. De förändringar vi ser är otvetydiga. Hoppas miljöansvariga i kommun och länsstyrelse begrundar bilderna, även om de strider mot teorin.

1 oktober 2009
Är det inte en underbar plats vi bor på? Tryggt och lugnt, god gemenskap, alla känner alla, den sanna bykänslan. Nej, det ska vi inte vara så säkra på. Från Ingeli kom följande meddelande:

Vill förmedla en varning till alla här i Skatan med omgivande områden. I går morse var plötsligt vår röda Audi försvunnen (LGT 015). Någon framfusig och egotrippad person kunde inte motstå den röda A6:an. Det kostar självrisk på några tusen och stora besvär under några dagar-veckor innan bilen kommer tillbaka, eller i värsta fall, innan jag köpt ny.

Är det så att tjuven eller tjuvarna gör en stöldraid bland vintervilande och tomma sommarstugor och behöver något mer att frakta tjuvgodset i? Eller behövs bilen för bankrån eller rån av värdetransporter. Hur det nu än är – håll ögonen öppna och bilar och hus under uppsikt!"

Hälsningar
Ingeli

22 september 2009
I det lugn som präglar Skatan i den ljuva september lägger man särskilt märke till alla ljud från sjön. Kommer det en båt, måste man till fönstret och kolla vilken det är. Ibland händer de mest oväntade ting. Titta HÄR på ett egendomligt sällskap som dök upp för ett par veckor sedan. I morse hördes ett ovant muller i Sjöbodviken, som av en finlandsfärja ungefär. Det var det ju inte, men se HÄR, vad det egentligen var.

10 september 2009
Kanalen mellan Lassöviken och Lubban är alltid aktuell och tilldrar sig medias intresse. HÄR har Dagbladets Anna Quayle skrivit om ansökan till Miljödomstolen. Skärgårdsföreningen känner sig inte förhindrad att fortsätta sina strävanden, trots att det är pengabrist i kommunen. Skam den som ger sig! Anna har möjligen missförstått en sak. Att schaktmassorna ska deponeras på Lomyra är tänkt att bli ett erbjudande till kommunen, eftersom tippen ändå ska täckas.

7 september 2009
Förlåt en näsvis redaktör, men Ni såg väl att Göran på Björn har en kamera. Han använder den också, och låter oss andra ta del av sommarminnena. Nog borde fler kunna göra det, eller hur? Bilderna sparas i Bildgalleriet/Sommar.

2 september 2009
Vi har en ung produktiv generation i Skatan, som ser till att framtiden för byn säkras, nu senast Sara och Ronnie, som gett Jannie och John ytterligare en sonson. Titta HÄR! Han kom till världen bara 108 dagar efter sin kusin, Malins och Bos pojke. Det blir ett livat gäng, det! GRATTIS till Sara, Ronnie och deras familjer! 

31 augusti 2009
Klicka på Kanalprojektets egen sida, så kan Du läsa om de senaste turerna i Skärgårdsföreningens arbete!

30 augusti 2009
Idag lägger sig lugnet efter en tre månader lång sommarfest. Vill man köpa rökt fisk får man ge sig av långt, långt bort. Vill man gå på lokal för att äta och dricka är det lika illa, inget krypavstånd hem längre. Enda ljuspunkten i det mörkret är Erica i Pensionatet, som håller öppet året runt, men hon förväntar sig lite framförhållning och planering. Ack ja, och över alltihopa lyser moder sol!

Som traditionen kräver gick sommaren i graven med stil. Därmed menas LYSKVÄLLEN i lördags. Karin, Christer och deras besättning bjöd in till gravöl med buffé på kajen. Marschallerna tindrade runt hela viken, som synes HÄR, och alla verkade glada - trots allt. TACK FÖR I SOMMAR! Om en vecka eller så börjar vi längta efter Er igen! 

25 augusti 2009
Nu sjunger Dagbladet på samma visa, som Sundsvalls Tidning gjorde häromdagen. Läs HÄR, och precis som igår, läs ända till slutet.

24 augusti 2009
Läste Du artikeln i Sundsvalls Tidning om kanalen i Njurunda? Verkligen hela artikeln? Eller läste Du bara rubriken, som sade allt, eller? HÄR får Du chansen att läsa den igen, men läs den då till slutet!

18 augusti 2009
Kicki Jeschke har fyllt på i SkatGalleriet med flera små skisser, som t.ex. den HÄR.

17 augusti 2009
Vissa familjer fostrar hjältar gång på gång, en sommartradition, liksom. Den HÄR berättelsen kom just från Kerstin Persson.

13 augusti 2009
Idag fyller Maj-Britt Arvidsson 86 år, och det ska firas! GRATTIS! Maj-Britt är nestorn bland oss, rentav den äldsta i byn om man räknar bort de sommarboende (d.v.s. Carl-Erik, men han låter sig nog inte räknas bort så lätt). HÄR ses Maj-Britt tillsammans med några av alla sina ättlingar.

6 augusti 2009
Varje sommar har sina hjältar. HÄR är en. Theo har tillbringat större delen av lovet i en liten rank kanot, stående bredbent och kastande fiskespö. Familjen åkte tillbaka till vardagen, men Theo kom tillbaka, och nu står han där igen.

En annan - halvhjälte får man väl kalla honom - är Torbjörn, som tänkt sig simma från Brämön till Skatan. Det är en imponerande sträcka, inte mindre än en landmil! Minns Ni när han tog Slynghällan - Skatan som träningspass häromåret? Nu gick träningen den andra halvan av vägen, d.v.s. Brämön - Slynghällan. Det var tuffare, kallt och vågigt, och gav nyttiga erfarenheter inför den stora satsningen. När blir det? Klok som han är, får vi inte veta det förrän efteråt.

Igår kunde man läsa i Sundsvalls Tidning om Ingegerd och Carl-Erik Asplund och deras guldbröllopsfirande. Nu kan man läsa om det HÄR också.

4 augusti 2009
I söndags eftermiddag avlöpte årsmötet i den s.k. Hamnföreningen (eg. Galtholmens Samfällighetsförening). Årsmöten hör väl inte till de mest uppsluppna av årets aktiviteter, vare sig här eller någon annan stans. Ändå, och trots att förtäringen den här gången var surströmming, var det fler än vanligt som kom. Förlåt, det kanske var TACK VARE fisken. Hur som helst, mötet avlöpte lugnt och planenligt. Det kan Ni se HÄR.

Jannie Tomtemor har drabbats av opasslighet, och hon ber därför om överseende med att Sponsorfesten på Dansbanan måste framflyttas. Håll ögonen på Kalender-sidan. Nytt datum kommer upp där så fort det är bestämt. Var det någon som tänkte: "Ingen är oersättlig, någon annan kan väl rycka in."  Tro´t eller ej, Jannie är just en av de få oersättliga här i byn. Krya på Dig, gumman!

23 juli 2009
SkatGalleriet har haft besök av media igen. Både Dagbladet och Sundsvalls Tidning har rapporterat om Kicki Jeschke och hennes arbeten, som visas där. Klicka på tidningsnamnen och läs!

17 juli 2009
Ännu en ny liten skatunge, den här gången en flicka. Se HÄR hur fullständigt betagande hon är. Måtte hon få ett härligt liv med andra skatungar här, Max Leon och andra. Hur som helst, varmt Grattis till Mor och Far!

Medan Ni ändå är inne och surfar här, kanske man får påminna om Kicki Jeschke och hennes vernissage i morgon lördag 18/7 kl.11-15 i SkatGalleriet. Alla kattälskare, och Ni är ju många i Skatan, borde passa på tillfället att avnjuta Kickis underbara textila applikationer med, ja just det, massor med katter. Utställningen är också en hyllning till förstklassigt kvinnlig konsthantverk, med betoningen på konst.    

14 juli 2009
Äntligen Anton! Nu har Du en kusin av den rätta (?) ullen, i varje fall av samma ull som Du själv är vävd av, en liten pojke. Han föddes i Nice den 24 juni, och närmsta släkten var där och tog emot honom. Se HÄR!

11 juli 2009
I midsommarhelgen förra året gav de sig av, Björn Mårdberg och hans son Rickard, för en långresa med sin segelbåt Emelie. Rickard hade just slutat skolan, och ett bättre sätt att fira det kunde han väl knappast önska sig. De hade Västindien i sikte, och dit kom de också. På den oförlåtligt dumma frågan om hur det varit med hemlängtan, svarade Rickard med en min som sade allt: "Inte en sekund!" Undrar om marken gungade för dem, när de vandrade iland för att ta emot folkets hyllning. Se bilderna HÄR!.

9 juli 2009
För att det inte ska uppstå några tveksamheter om Ingelis insamlande av idéer och tips gällande parkeringsfrågan, vill hon meddela följande:

"D
en som kommer med synpunkter om parkering och hastighet i Skatan till mig, får naturligtvis vara anonym. Om man sedan vill berätta för andra vad man tycker så är det upp till var och en. Min självpåtagna uppgift är att samla in synpunkter och försöka göra något bra av dem. Jag för inga idégivares namn vidare.
Hälsningar,
Ingeli"

6 juli 2009
Ingeli tog tag i problemet med bilparkering i byn. (Vem annars, kan man undra.) Klicka HÄR och läs hennes lägesrapport!

5 juli 2009
Var ska vi börja? Med det senaste som hänt, det blir nog bäst. Carl-Erik hörde av sig med en uppfordrande röst: "Följ med mig, så får Du se!" Vi hamnade vid Dansbanan, och Carl-Erik uppmanade: "Ta bilder och lägg in på hemsidan med texten ANDROM TILL VARNAGEL!" Se HÄR vad han syftar på.

Igår var det Steklördag. Sällan följer vi väderprognosen så noggrant som till dessa högtider i Skatans kalender. (Ja ja, till midsommar också naturligtvis.) Det skulle bli kallt och regnigt, men hej, vad vi bedrog oss! De HÄR bilderna bekräftar detta. Så fort steklörda´n var över kom hård blåst och temperaturen sjönk plötsligt flera grader. Karin på krogen hade bjudit in till Trubadurafton, och hur skulle det nu avlöpa. Jo, det gjorde det ju, lite försiktigt inomhus till en början, men gästerna vällde så småningom ut på kajen och hade lika trevligt där. Nana & Peter underhöll, och som det brukar gå när de är här, blev det mycket spontan allsång ur både unga och gamla strupar. Det kan Ni se HÄR.

1 juli 2009
Hamnchefen kom och visade gästboken, och vissa stycken däri är så vackra att man blir både glad och stolt. Hör bara:

18/6 -09 och 23/6 -09
Så var vi här igen - för åttonde gången - före och efter restaurangens tillkomst, dock ändå lugnt och städat som vanligt, eller som en utländsk skeppare uttryckte det "nice and quiet". Är imponerad av den kvalitet som "rökeriet" står för - när man rundat fyren vattnas det i munnen då tanken på kvällens fiskmiddag dyker upp. Heder åt den entreprenörsanda som Skatan står för. Vi återkommer naturligtvis.

Det enda vi vet är att de vänliga orden skrivits av en gäst från Hudiksvall, som seglar en Allegro 27. Den vill vi gärna se i hamnen igen!

29 juni 2009
Nu tittar argbiggan fram ur en vrå på redaktionen. Tänk att det skulle hända igen, att en av våra katter har blivit offer för biltrafiken. Kan man missa en katt om man kör saktare än 30 km/tim? Ja, de är många, katterna, och de springer otyglat omkring, men det gör också alla de små barn som vi begåvats med. Tänk inte den tanken hela vägen ut, den är otänkbar!  Tack för ordet. 

28 juni 2009
Medan Ni andra funderar på hur Ni ska lägga Er röst inne på Skatornas Blogg, ska HÄR redovisas framskridandet av bygget vid Dansbanan. Idag finns det några foton, men redan nu kan den som vandrar dit tydligt se att berättelsen inte är avslutad än. Fortsättning följer! Håll ut! Det kommer mera!

27 juni 2009
Ni märkte det kanske inte, men det finns en ny Skatan-länk nere till höger på startsidan. Hanna och Emma Bergström, som sommarjobbar i Rökeriet har startat en ny bloggsida. Följ den noga, och rösta på den godaste rökta fisken!

23 juni 2009
Nu är det Ericas glass, som gör sitt avtryck i media. Titta HÄR! Lotta Golis och fotografen Therese Hasselryd från Sundsvalls Tidning var här igår för att provsmaka och rapportera från Skärgårdspensionatets veranda.

På pensionatet hittade de även Dagmar Glemme. Så fortsatte sällskapet ner till SkatGalleriet.  Omkring Dagmar Glemme och jazzmusikern Per Thornberg har det varit en hel del uppmärksamhet. Dagbladet skrev den artikel, som kom på vernissagedagen, och som återges HÄR. Dagmar och Per gav sedan en konsert på Dansbanan i söndags, en symbios av konst och musik, där de förutom levande musik bjöd på en film med namnet "The six elements". Dagen efter kunde man läsa den HÄR recensionen i Sundsvalls Tidning. Hans-Erik Bergman hade skrivit den. Och HÄR finns dagens artikel i Sundsvalls Tidning. (Galleristen är kaxigare än någonsin för all denna uppmärksamhet.)

22 juni 2009
Midsommarhelgen är över, och allt tycks ha avlöpt enligt planerna. Redaktören bytte skepnad, och ägnade dagarna åt galleriverksamhet, skärgårdsföreningen och en jazzkonsert, så vad som utspelat sig på bryggan, värt att rapportera här, kommer så småningom.

En källa till stolthet och glädje för Skatan stod att läsa om i dagens Sundsvalls Tidning; Madeleine Sjölander och hennes intressanta arbete. Läs artikeln HÄR!

Familjen Svan presenterade sina nya telningar igår. Det är fyra friska och kvittrande ungar, HÄR på uppvisningspromenad med "mamma".

14 juni 2009
Kustvägendagarna minsann - i detta väder! Ingen drömde väl ens mardrömmar om regn och blåst av den här kalibern. Nog om dagens väder, det var bättre igår, som man kan se av bilderna HÄR.

Att Ulf Broman samtidigt firade sin 50-årsdag i helgen, gav extra krydda åt evenemanget. Det är ju Ulf som personifierar inte bara Galtström utan också Kustvägen. Varmt Grattis Ulf!

12 juni 2009
Nu är det nästan svårt att hinna med allt, men två händelser måste uppmärksammas:

1) Sillunchen avnjöts på Dansbanan på Nationaldagen. Det var tredje gången i år, och därmed ska väl traditionen vara fastlagd. Se HÄR.

2) Att vi laddar för Kustvägendagarna kan ingen ha missat, men möjligen att det kommer att bli TRUBADURAFTON på Skatans Café och Krog lördag kväll den 13:e. Se till att vara där!

8 juni 2009
Vad händer egentligen under Kustvägendagarna? Nu äntligen klarnar dimman. Det sitter anslag upp lite varstans. Bara i Skatan kommer det att bli flera nya och riktigt lekfulla inslag. För alla! Vad sägs om Hoppborg, Ansiktsmålning, Frågeslinga t.ex. Musik blir det också, inte dålig heller. Pelle Karlsson kommer tillbaka tillsammans med Peter Jezewski från Boppers. Pelle var ju här förra sommaren och spelade i SkatGalleriet. Dessutom kommer Peter and the Chiefs hit och spelar. Rökeriet, Krogen och Pensionatet är naturligtvis fulladdade med godsaker!  Det händer mycket utmed hela kustvägen. Leta rätt på ett anslag! Här är inte plats för allt, bara vad som sker i Skatan. 

1 juni 2009
Alla Ni varmt välkomna besökare i Skatan! Det finns vissa önskemål för Er vistelse här, som redaktionen vill ta på sig att förmedla. Hur gärna vi än ville, kan vi inte hysa platser för Era bilar inne i byn. Det är inte bara räddningsfordon, som måste kunna passera. Vi har också varubilar och andra arbetsfordon, som behöver komma fram och få utrymme för att vända i de trånga vägstumparna. Alltså:
 
1) Parkera inte utmed vägen, ens för några få minuter medan Ni handlar.
2) Tag hänsyn till privat mark, som oftast ligger i närheten av bebodda hus.
3) De få platser som finns kvar gäller dem som har Handikappkort eller uppenbara svårigheter att gå från parkeringsplatsen vid Galtströmsvägen. Den senare har förresten blivit mycket större sedan förra året.
4) Det finns många små barn, katter och hundar, impulsiva och ljuvligt spontana, som vant sig vid att vägen är deras frizon. Respektera 30-skyltarna, tack, och var uppmärksam!
5) Läs de skyltar som finns! Vi vill inte besudla vår härliga miljö med flera av det slaget!

Har Ni detta i minne, och följer våra önskemål, kommer vi att ta emot Er med ännu mera öppna armar. Välkomna!

31 maj 2009
Dagbladet har en artikel om Rökeriet idag, läs den HÄR. Redaktör'n tycker nog att två lokala tidningar att bevaka är alldeles tillräckligt. Än så länge har inte Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet upptäckt oss. När den tiden kommer . . . . Jaja, det lilla problemet får vi ta då.

29 maj 2009
Har vi inte nämnt att Sundsvalls Tidning var på gång med en artikel om Kanalen? Jo, och HÄR är den. Dessutom finns HÄR en bild av Ruben vid platsen för den blivande bron med den tjusiga skylt han fått upp lagom till besöket av allehanda politiker.

29 maj 2009
Såg Ni bilden på startsidan? Den enda kommentar man kan tänka sig är väl "Snälla, snälla Maggan, sluta inte med de röda skyltarna! De är mera kända och uppskattade än Du tror!"

28 maj 2009
Om Ni aldrig har hört talas om KUSTVÄGEN, har Ni varit näst intill olovligt ouppmärksamma. Man kunde ju läsa en utförlig artikel i Dagbladet häromdagen, som också finns HÄR. Sundsvalls Tidning hade också en artikel samma dag, men jag tror Lars Windh skulle bli besviken om vi inte inväntade ett mera utförligt alster, som han enligt envisa rykten håller på

Dessutom hittar man dekaler här och var om Kustvägendagarna 13-14 juni, t.ex. på vår startsida. Att det kommer att bli händelserika och folkrika dagar i alla samhällena utefter Kustvägen kan vi nog utgå ifrån. Skatan-företagarna surrar om olika evenemang här i byn, som får en att tänka på de gamla steklördagarna. Se till att Ni är beredda! Redaktionen lägger örat mot bryggan, och återkommer med mera, när det dyker (!) upp något.

27 maj 2009
På förekommen anledning . . . Ja, så säger man ju. Om följande anledning är förekommen eller ej avslöjas inte, men Jannie vill meddela att de inbetalningskort till Föreningen Tomtarna som har skickats ut lyder på 200 kr, varav 175 kr är den höjda medlemsavgiften för 2009 och 25 kr går till städkontot, allt enligt beslut vid Årsmötet 2008. Städkontot används sedan till lämplig belöning för dem som verkligen städar runt Dansbanan på utlyst städdag.

27 maj 2009
Tomtarnas första Sommarevenemang är bara en dryg vecka borta, Sill-Lunchen, som blev så lyckad förra året, det minns Ni väl. Nu inträffar den på själva Nationaldagen 6 juni kl. 12.00. Men alla eftertraktade händelser kräver framförhållning, så KÖP BILJETTER I TID, om Ni vill få plats, senast 1/6 i Pensionatet! Man kan INTE lösa in sig vid ingången, och vem vill stå uppe på vägen och titta på?

Ingen kan förvänta sig att Skumucken-bygget är färdigt till dess, eller att den blir färdig överhuvudtaget?!?!?! Det är nämligen väldigt ont om hjälpande händer. Om Du har händer, som kan hjälpa till någon ledig tid, ska Du ringa till Lennart Persson på 0703412885. Gör det, det vankas trevlig belöning för de flitiga!

24 maj 2009
Det var alltså premiär för det nya caféet på Pensionatets veranda i helgen. Byborna fick lite förtur och flockades gärna kring de nya glass- och kaffemaskinerna på Kristi Himmelfärdsdagen. Det gamla järngänget var tidig ute som brukligt, och försökte nog muta in de bästa lä- och solplatserna inför sommaren. Glass har vi alltid haft gott om i Skatan, kaffe likaså, men nu var det alltså mjukglassen, som var det nya. Vem tackar väl nej till det? Inte de som var med HÄR i alla fall.

21 maj 2009
Nu har ryktet nått till Sundsvalls Tidning, äntligen. Se HÄR! Vi har ju vetat detta länge, redan 27 april blev det officiellt i härvarande nyhetsspalt. Bättre sent än aldrig, ST!

19 maj 2009
Erica vill härmed invitera alla Skator, Skatar och Skatungar till provsmakning av mjukglassen och kaffet på Skärgårdspensionatets nya stora veranda. Det blir alltså generalrepetition inför starten av nya Caféet. Nu på Torsdag mellan kl. 11.00 och 15.00 gäller det! Det är ju inte fel att fira Kristi Himmelfärdsdag där, så vi ses väl då!

16 maj 2009
Det här får Ni inte missa! En av våra största jazzmusiker, Per Thornberg på saxofon, kommer till Skatan i midsommar, och han ger en konsert på Dansbanan på söndagen den 21 juni kl. 18.00. Dagmar Glemme, som ställer ut i SkatGalleriet med vernissage på Midsommarafton, har gjort detta möjligt. Hon har nämligen producerat en film tillsammans med Per Thornberg. Den ska visas och Per ska spela. WOW!

12 maj 2009
Ska vi känna oss lite skuldmedvetna nu? Eller ska vi ångra att vi inte var med, alla vi andra utom de 12 tappra, som ställde upp på vårstädningen av Dansbanan i söndags. Det ser allt ut som om de hade rätt trivsamt, om man ska döma av bilderna HÄR.

10 maj 2009
Nu har det hänt igen! Skatan har fått en ny liten innevånare, Malin och Bo har blivit föräldrar till en son och Jannie och John har blivit farföräldrar. De första bilderna finns HÄR. Vi sänder familjen Håkonsen ett enda stort GRATTIS! En ny fin badplats är iordningställd, farfar får se över räcket på flotten och sedan är det bara för gossebarnet att inta "Barnens Paradis", Skatan.

29 april 2009
Robert Aschberg och Gert Fylking gör en historisk vandring genom Sverige, från Ystad till Haparanda. I går passerade de Njurunda, och hade naturligtvis bjudits in till ett besök på Galtströms Bruk. Sent igår kväll kunde man se en videoinspelning på Sundsvalls Tidnings webbsida (rekommenderas), och idag rapporterar Dagbladet så HÄR. "Kustvägen" samlade också bilder från evenemanget, några kan Ni se HÄR. Syftet med den långa vandringen är att uppmärksamma prostataforskningen, att lära oss prata om sjukdomen och att samla in pengar till forskningen kring den.

28 april 2009
Inte en dag utan att det händer något nytt! Nu vill Skatans Skärgårdspensionat meddela följande:

För att komplettera utbudet i Skatan och utöka mötesplatserna för boende, sommargäster och turister, öppnar pensionatet ett Skärgårdscafé till sommaren. På menyn kommer exempelvis att finnas:

Utsökt kaffe
Bakverk
Härliga glassportioner
Mjukglass
Smarriga smörgåsar

27 april 2009
Det är stora saker på gång i Skatan, ett generationsskifte är nyligen genomfört i Skatans Rökeri. Numera är det syskonbarnen till Göran Sjöbom, Marie och Pelle Sjöbom, som tagit över ansvaret och driften av Rökeriet. Pelles Eva-Marie kommer säkert att vara med på ett hörn. Men ingen ska förledas att tro att Maggan & Göran kommer att hålla sig undan. Nej, nu tänker de bara ägna sig åt de roliga delarna av Rökeriets verksamhet. Vi alla, som känner för Maggan & Göran och deras Rökeri, unnar dem innerligt det. Först av alla, för mer än 40 år sedan, insåg de vilken pärla Skatan är och satte igång Rökeriet. Därifrån har utvecklingen gått vidare. TACK FÖR DET! HÄR kunde man idag uppleva själva övertagandet.

Naturligtvis hälsar vi den nya generationen välkommen med sina djärva åtaganden. Nu har de hand om Café, Krog och Rökeri i Skatan, och det kräver minsann 

26 april 2009
Idag var bestämt den första dagen på sommaren. Isen gick igår, endast något enstaka flak hade gömt sig kvar inne under bryggan. Det förpassades dock till sällare (=varmare) jaktmarker med lite hjälp. De första båtarna gick i sjön, och den första fisketuren gick av stapeln. Titta HÄR, om Ni inte tror oss. Det kändes plötsligt som om vintern aldrig varit. Men det har den ju, och det bästa beviset för det är väl båtrampen, som nu ser ut så HÄR.

Det kom en begäran som gärna ska uppfyllas:

Ett stort TACK till er alla för
en FANTASTISK uppvaktning.
Torbjörn Pahlin

23 april 2009
På kvällen avhöll Föreningen Tomtarna sitt Årsmöte. Ni kan knappast tänka Er vilka positiva, tacksamma och framåtblickande omdömen som fälldes om styrelsens arbete det år som gick. Framför allt dalade ett regn av rosor över Janni, som med enveten energi har gjort det ingen egentligen riktigt orkat ta tag i tidigare. Som Ni vet har hon dragit in sponsorer och pengar till utbyggnaden av Skumucken, och nu är hela projektet igång. Men kom för all del ihåg; det kommer inte att gå av sig själv. Massor med handgriplig hjälp förväntas av Dig och alla andra som känner för Skatan och vår gamla Dansbana. På Tomtarnas egen sida finns mer att läsa. 

23 april 2009
Ulf Broman skickade följande meddelande:

Hej kamrater!
Vad tycks om detta?
Fylking och Aschberg kommer att jobba som eldare på Loke i Galtström nu på tisdag c:a kl 17.00.
TV sändning och övrig media kommer givetvis.
Kanon för Galtström och kanon för Kustvägen
/Ulf

Gert Fylking och Robert Aschberg vandrar från Ystad till Haparanda och
samlar in pengar till Prostataforskningen. I TV8, på söndagarna kl. 19.00, levandegörs spektaklet, som går i nämnda herrars burleska och respektlösa stil. Ställ upp på tisdag, och glöm inte plånboken hemma! Allt går ju till ett behjärtansvärt ändamål.

18 april 2009
Nu på måndag, 20 april kl. 11.00, öppnar Fredrik och Micael sin butik i en av sjöbodarna i Hudiksvall. Idag var det smygpremiär för de närmast berörda och för pressen, d.v.s. Tomtarnas webbsida. Innan Ni kastar Er över bilderna, ska Ni få ett par utmärkta råd. Ta bilen söderut vid nästa utflykt, det är inte så långt som Ni tror. Med bil tar det 51 minuter (omräknat till lagenlig hastighet) från en sjöbod i Skatan till den aktuella sjöboden i Hudik. På den tiden kommer man väl knappast till Sundsvall, eller i varje fall inte till Birsta. Vad bättre är, man kan gå med båt direkt från den ena till den andra sjöboden. Tidsåtgången för en sådan resa återstår dock att mäta. Micaels kusin Jenny kommer att medverka i butiken, så deras öppettider är generösare än vanligt, men titta för säkerhets skull på deras hemsida (klicka till höger). Nu får Ni titta på bilderna HÄR.

15 april 2009
Får vi presentera den yngste Skatungen? Han porträtteras HÄR. Välkommen till världen, Einar Lehman!

14 april 2009
Idag är det Torbjörns dag, först idag, hans 50:e födelsedag, fastän han har haft huset fullt i tre dagar redan. Se HÄR! Det ska vara ett energiknippe som han, för att åstadkomma ett evenemang för hela byn och alla långväga gäster i den här skalan! Är standarden för födelsedagsfirande i Skatan definitivt satt nu?

9 april 2009
Torbjörn Pahlin bygger och stökar på tomten inför helgen, och det är inte vilken helg som helst. Jo, visst är det påsk, men vad Torbjörn planerar för är sitt 50-årsfirande, vilket man kan läsa om HÄR. Läs sista raden noga, för det budskapet vill han ska nå ut till många. Huset står öppet i tre dagar för alla som vill delta i firandet, det vill säga påskafton t.o.m. annandagen. Mer än så vet inte redaktionen, men mer behöver väl inte sägas heller.

2 april 2009
OBS.! Skärgårdsföreningens kassör meddelar: Alla Ni som är medlemmar i Njurunda Skärgårdsförening kommer att få ett brev på posten endera dagen. Det kan innehålla ett inbetalningskort för Medlemsavgiften 2009, om den inte redan är erlagd. Vänta lugnt och se efter!

Det ryktas på bryggan - som förresten är isfri nu - att Kanalprojektets nya Miljökonsekvensbeskrivning har tagits emot med intresse av myndigheterna. De ber oss vara snabba med ansökan till Miljödomstolen så att vi inte förlorar tid över sommaren då remissarbetet stannar av hos myndigheterna. Nåja, det är styrelsens huvudvärk, men det klarar de nog. Göran Sjöbom kommenterade nyheten så här: "Så klart, massor med sund korkas ju igen av landhöjningen, och då behövs minsann ingen MKB!"

Ett andra rykte handlar om att det ska anläggas ridvägar i trakten. Ryktet har sin grund i en artikel i Dagbladet, som Ni kan läsa HÄR. Att det finns en koppling till Kustvägen ger en viss fingervisning om inblandning från en av visionärerna i byn. Just det, Ingeli har bekräftat, att så är fallet. Det är kanske tänkt att man ska kunna rida, promenera, cykla, åka skidor eller skoter utmed hela sträckan från Skrängstabodarna till Galtström?

Och så hör man i bakgrunden det svaga droppandet av årets första vårregn mot fönstret!

31 mars 2009
Att Skumucken ska byggas ut, det har Ni väl redan läst. Det står ju på Tomtarnas hemsida. Men vad vi ska använda den nya Skumucken till, det kan Ni läsa HÄR.

28 mars 2009
Ni har säkert läst i tidningen att Fredrik och Micael ska flytta till Hudiksvall. Jo, det står faktiskt så, se HÄR. Lugn bara lugn, tidningarna har faktiskt inte alltid rätt! Fredrik och Micael ska visserligen flytta butiken, men själva ska de bo kvar, tack och lov. "Nu ska vi äntligen flytta in i det stora huset, som vi så länge velat", hälsar Fredrik. Och Hudik ligger inte särskilt långt bort, om man tänker efter, i varje fall inte i restid räknat jämfört med Sundsvall. Men då måste man tänka lite', och det har de gjort!

23 mars 2009
Det bara snöar och snöar!

Under tiden händer det ett och annat i Kanalprojektet. Ett nytt Informationsblad kommer att skickas ut tillsammans med ett inbetalningskort för medlemsavgiften för 2009. Det kommer också att finnas några ex. av infobladet i Hamnstugan. På Skärgårdsföreningens webbsida för Kanalprojektet finns samma information. Alltså:
Det finns inte en chans att missa det nya läget.
Styrelsen jobbar stenhårt nu.
Det ser ljusare ut än på länge!
Så varför tveka?
Hjälp till!
Betala medlemsavgiften!

14 mars 2009
Fredagen den 13:e var det ju. Men det gick bra, så vitt redaktionen erfarit, åtminstone här i Skatan. Det var ju Fullmånefest på Gästbryggan, och inte bara det. Klicka in HÄR, och ta reda på den riktigt stora nyheten, som förmedlades till ärtsoppan och punschen!

8 mars 2009
och Kvinnodagen, minsann! Då passar det väl bra att lansera årets konstnärer i SkatGalleriet. De blir Dagmar Glemme (första halvan av sommaren) och Kicki Jeschke (andra halvan). Vilket lyft för Skatan! Titta på galleriets hemsida för mer information!

Har Ni varit ute och åkt skidor på sistone? Ja, i Tomtarnas Skidspår, alltså. Tänkte väl det, men det finns faktiskt ett sådant. Det brukade vara Kurt, som höll spåret i skick. Han röjde om sommaren och körde spårmaskinen på vintern. Tänk, det är bara en av alla anledningar, varför vi saknar honom så. Nu har Jimmy, mågen till Kurt, tagit över det ansvaret. Nåja, han kanske inte gör allt jobbet själv, men han ser väl till att det blir gjort. En eloge för det, Jimmy, och för den karta som Du skickat till redaktionen, den som Ni alla kan hitta HÄR. Det blir väl köbildning till helgen, kan man hoppas.

5 mars 2009
Nu är vi inne i den första vårmånaden, tänka sig. Det är fortfarande massor med snö, mer än förra månaden, ja till och med mer än i mannaminne. På SMHI säger man dock att ett mannaminne inte är längre än 3 år. Just idag kröp temperaturen, liksom för att känna sig för, ett litet snäpp över nollan, och vi bäddades in i ett riktigt grådis. Vi få som är kvar i byn. Det är ju vinterlov, och de flesta håller till längre upp i bergen. Men vad dök upp på isen då??? Titta HÄR!

ÄLGVARNING!! Det kom ett meddelande från Marie. Hon har två gånger de senaste dagarna på hemväg från jobbet i mörker och halka sett en stooor älg på Skatanrakan. Tänk på det, och ta bort tegelstenen från gaspedalen!

17 februari 2008
Nu äntligen kommer vi till vinterns höjdpunkt, Fullmånefesten! Inget vårtecken göre sig besvär innan den är överstånden, och som Ni såg på första sidan sitter det ett anslag under ett snötyngt bastutak. Vi ses den 13:e mars, alltså!

11 februari 2009
Det är mycket snö här nu. Vi ömsom sliter med skottningen, ömsom njuter av skönheten. Döm själva HÄR!

9 februari 2009
Bastuherrarna tog med sig sina damer och festade om på pensionatet i lördags kväll. Festen blev väl som vi brukar ha det, vi vinterboende i Skatan, d.v.s. just festlig och trivsam. Den pågick långt in i den mörka vinternatten. Se HÄR hur det gick till!

5 februari 2009
Först måste januari - mörk och trist - ta slut, men så fort det blev februari, kom solen fram och livsandarna vaknade igen. Sedan dess har vi haft några dagar med sol och snö i precis rätta proportioner. Så man begav sig ut med kameran för att dokumentera det Ni söderöver boende missar. Titta HÄR!

Det gavs anledning att besöka Lubban i tisdags. Ni är väl några därute i världen som inte kan föreställa Er hur fantastiskt det är där så här års. För Er presenteras HÄR några bilder.

Anledningen till utflykten var Skärgårdsföreningens enträgna arbete med "Lubbankanalen". Läget i arbetet med kanalen kan Ni läsa om under KANALPROJEKTET, men redan HÄR kan Ni njuta av bilderna från ett möte med en miljökonsult från Hudiksvall.

12 januari 2009
Imorgon, tisdag 13:e januari, kl. 20.00 på TV4
+, kommer ett program om Jakt och Fiske. Titta på det! Elisabeth Sjölanders kompis William Moberg-Faulds har varit i Njurunda för att fiska havsöring i Ljungan tillsammans med det anrika sällskapet Dunkrokens gille. Då bodde de på Skatans Pensionat. Nu får vi se dem fiska i Njurunda-sonen och flugfiskelegenden Rolf Smedmans fotspår. Missade Ni det? Lugn, det går i repris på den okristliga tiden 05.35 på fredag 16 januari, också på TV4+.

11 januari 2009
Nu åker granarna ut, och tjugondag Knut närmar sig. Den som sparat sig (och sina pengar) och far till Birsta, möts av en lugn och avslappnad atmosfär. Man riktigt hör hur prästinnorna i våra nutida katedraler suckar av välbehag. Apropå katedraler, vart tog Jesusbarnet vägen i det moderna julfirandet?

Nog om detta, finns det inte något positivt att notera i Skatan då? Jojomensan, titta HÄR!

Vi har också ett spännande nybygge att följa på Björn. HÄR kan man se hur arbetet utvecklat sig under det senaste halvåret. Fortsättning följer!


Vi börjar ett nytt år, och den som vill ta del av bryggskvallret från tidigare år hittar det i Arkivet. Välkomna in att botanisera bland allsköns festligheter!