27 december 2010
Skärgårdsföreningen redovisar de senaste turerna i Kanalprojektet. Det har varit en höst av seg väntan på beslut från Miljööverdomstolen, men man knäcker inte föreningens styrelse så lätt. Klicka in på Kanalprojektet och läs själva! När Ni ändå är igång, föreslås en titt på Skärgårdsföreningens sida, särskilt under "Aktuellt". Där kommer nyheter som inte direkt är kopplade till kanalen att redovisas. Det gäller turerna ring Skatans reningsverk samt den nya Kustplanen som Miljökontoret försöker lansera.

26 december 2010
Nu viner det runt knutarna, och det är inte lönt att försöka ta sig någonstans. Skottning är den enda möjliga utomhussysselsättningen. Det har i alla fall Ingeli gjort, och hon var klok nog att ta de HÄR bilderna, som kan vara bra att minnas till sommaren.

22 december 2010
Maud och Göran Westin firar jul långt borta i år, och de har skickat den HÄR hälsningen.

18 december 2010
Sundsvalls Tidning har uppmärksammat det faktum att inte ens Miljööverdomstolen riktigt förstår vad våra miljövårdande myndigheter gör, i detta fallet gäller det miljönämnden i Sundsvalls kommun. Läs HÄR!

14 december 2010
Jannie, självaste Tomtemor, skickade de HÄR bilderna och följande sammanfattning av dagen:
"Ja, så var det över för denna gång. Det var riktigt lyckat, kallt, mycket folk, så mycket att Magnus Blom fick rusa till traktorn och skotta ännu större parkering i sin hästhage. När mörkret föll på, var det sagolikt vackert med alla marschallerna. Gudrun hade övat med luciakören som gjorde oss alla tårögda, och lilla Madeleine sjöng solo. Vilken naturkraft det finns på byn!"
Det var John som tog bilderna. I Skumucken kom han väl inte in, helt enkelt. Där var fullt av aktiviteter, som Ni kan se på Ingelis bilder.
Att en person saknas på bilderna kan bara beklagas (man kan ana ryggen på henne någonstans). Kerstin Persson var som vanligt marknadsgeneral med särskilt uppdrag att locka alla de bästa "knallarna" i trakten och att fördela arbetet med marknaden mellan "tomtarna". Det gjorde hon med den äran, och ska ha en särskild eloge!

Tomtarna tackar Alla så hjärtligt.

12 december 2010
Ingeli var snabbast med kameran och rapporteringen från årets Julmarknad, som hölls tidigare idag runt dansbanan. Så här skriver hon:
"Här kommer några rykande färska bilder till hemsidan från årets julmarknad i Skatan. Skumucken fungerade utmärkt som pyssel-, värme- och fikastuga. Tomten var förstås på plats. Försäljningen i och utanför dansbanan höll högsta hantverksklass. Och glöggen smakade utmärkt! Mängder av marschaller kantade vägen och var placerade i slänten ovanför dansbanan."
Hennes bilder ser Du HÄR, och vilken bildkavalkad! Tack Ingeli! 

11 december 2010
Håll INTE ögonen på vägen hela tiden! Varför? Jo, de som lägger ner vattenledningarna ber om det. De har haft stora problem med inbrott i sina maskiner. Så när vi passerar deras arbetsområden, vill de att vi tittar lite extra efter misstänkta bilar och skotrar.

8 december 2010
Apropå Miljökontoret (se nedan 4 december), kan man undra över mycket. Idag fanns den HÄR insändaren att läsa i Sundsvalls Tidning. Den här gången handlar det om utbyggnaden av reningsverket i Skatan.

Nu har Einar Sjöbom gett sig av igen. Somliga får tydligen inte nog av snö och kyla. Resan går den här gången med isbrytaren Oden, allt enligt en artikel i Sundsvalls Tidning som också har med de HÄR nytagna bilderna. Den 3 december bar det av till Punta Arenas i södra Chile och därifrån går resan vidare till Antarktis. "Det blir en jul med pingvinerna" säger den 33-årige matrosen, och vi önskar honom en riktigt God Helg! Sedan kan man följa hela Einars resa på hans bloggsida på Sundsvalls Tidnings webbsida: http://blog.st.nu/60gradersyd/.

Till sist lite kattisnytt från Maggan:

"Kattarina har nu repat sej så pass att hon har begrepp om att vara rädd. Livrädd, rättare sagt. Hon tillbringar större delen av sin tid under soffan eller under sängen i "kattrummet" (det minsta sovrummet). Hon kommer fram när Tarzan kommer in, men han ligger mestadels och sover i kaoset nere i sjöboden. Hon är jättegosig när jag väl får tag på henne, slickas å pussas å kurrar som ett smatterband. Nu kommer husse hem med torskfilé, vi får se om det kan få fram henne."

6 december 2010
Lasse R har skickat några nytagna bilder på restaurangbygget. HÄR kan Du se dem. Skulle tro att Elisabeth S. har fotograferat. Det börjar se riktigt mysigt ut!

4 december 2010
Minns Ni de egendomliga skyltar som MittSverigeVatten satte upp på uppmaning av Miljökontoret om miljökänsliga områden? Det gäller något tiotal områden utmed Galtströmsvägen. Det bestämdes att den nya vattenledningen som dras till Galtström-Lubban ska läggas på ett sådant sätt att miljökänsliga områden skyddas. Enligt arbetare på fältet var det bl.a. vissa salamandrar och deras vandringsvägar som är orsaken till kringdragningarna/omvägarna för vattenledningarna. När man nu läser den HÄR artikeln i Sundsvalls Tidning kan man ju undra om det finns något samband . . . . .

3 december 2010
Torsdagen den 25 november, för drygt en vecka sedan alltså, utspelade sig i Skatan en märklig händelse, som kom att bli en riktig solskenshistoria. Samfällighetsföreningen hade sänt en delegation till Sörskatan, som på vägen fann en liten halvt ihjälfrusen, utsvulten kattunge. Lars, alias Morre, tog upp den i famnen och konstaterade att det fortfarande var lite liv i den, varefter han lämnade den hos Maggan, känd för både sitt varma hjärta och för sina erfarenheter från intensivvården på Sundsvalls Sjukhus. Här följer Maggans egen berättelse av vad som följde.

"Ja det är en riktig solskenshistoria - den om lillkattungen Kattarina, som Morre kom med i torsdags - precis för en vecka sedan. Hon var som en isbit, vi såg inte riktigt vad Morre höll i famnen, en pälsmössa, en lovikkavante, eller? Full av snö och is, alldeles stelfrusen. Hennes hjärta slog ojämnt och stundtals nästan inte alls. Jag (som jobbat på IVA i 12 år) blåste varm luft på magen, slickade i lillansiktet, masserade lillkroppen, stoppade in henne i min fleecetröja och där blev hon kvar i tre dagar. Matade med kattungetillägg med spruta som Helena köpte på apoteket. Slickade vidare i lillkattansiktet. Hon bara låg i min famn helt utslagen. Dag tre (lördag) kunde hon gå lite. Bakbenen fungerade inte dom första dagarna, men på lördagen kom hon sej lite. Ja, nu har hon kommit sej mer å mer, hon kurrar, slickar sej, äter, sover osv. Idag har vi varit till veterinären. Hon väger 9 hg, då kan du tänka dej vilken liten fjuss hon är (hon sket på sej i kattkorgen, inte lätt att åka bil). Det kommer att gå bra, det är en vacker kattfröken - kolsvart och långhårig - med mycket tåga i. Tarzan, gammelkatten,  tar det med ro. Han är vänligt bestämd, säger till tydligt, hon är jättesugen på honom men han håller på sej och släpper henne inte så nära. Idag har hon hoppat upp på kökssoffan, en stor bedrift! Vi tänkte ju inte ha fler katter, men det är svårt att motstå den här lilla skönheten! Nisse-husse har bäbisröst och jag är helsåld! Vi har fått användning av uttrycket bedårande! I morgon kommer Kjerstin med kameran. Vi ska morronfika med katter å hund."

Så skedde alltså, och bilden av Kattarina i Maggans trygga hand, som Kjerstin tog, ser Ni HÄR. Varifrån Kattarina kommer, och hur hon hamnat på en snöig väg i Skatan är ännu oklart. Om Du vet något, kontakta gärna Maggan på tel. 38100.

29 november 2010
Ni hörde kanske inte Kerstin i "P4 Morgon" i torsdags, när hon intervjuades om en saga hon skrivit.

Pröva den här länken, så får Ni höra sagan. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3366&artikel=4204544

27 november 2010
Ni läste väl om utbyggnaden av Skatans reningsverk den 5 november nedan? Nu har Miljökontoret svarat på Anders Nyquists insändare, och det kan Ni läsa HÄR. Om Miljökontorets agerande kan man tycka både det ena och det andra, men konsekventa beslut finns det ont om där.

Pelle och Marie strävar vidare med sitt restaurangprojekt, säkert ett tungt och riskfyllt åtagande. Men ibland kommer en uppmuntran från oväntat håll. Se HÄR!

22 november 2010
Nu går det undan med det stora bygget! Elisabeth S. fotograferade och Lasse R. levererade de HÄR vintriga bilderna.

18 november 2010
Sjöboms bröllop har inte alls försvunnit från listan över de största händelserna som utspelat sig i Skatan, och är lika stabilt som någonsin. Redaktör'n har slarvat och ber om överseende, men visar hela sviten av bilder HÄR, för att de allt framgent ska finnas kvar.

Vintern har kommit till Skatan, isen ligger på Sjöbodviken och det är -7o C. Då går varma tankar till Pelles byggprojekt. Hinner de verkligen få huset under tak innan vintern? Det är full fart, men mycket återstår. Det sägs att Lennart har mycket bestyr nu med övervakandet av arbetet. Elisabeth Sjölander (härmed utsedd till en av redaktionens alla hovfotografer) har tagit bilderna Ni kan se HÄR.

Ni missar väl inte Skatans Filmklubb som har sammankomst på söndag, inte fredag som tidigare angivits. (Det är för många som heter Elisabet i byn, så hennes egen dag var ju synnerligen olämplig.) På söndag alltså visas den italienska filmen "Livet är underbart". Kl. 18.00 startar vi. Välkomna allihop! Det är inte ofta man får ha så roligt Gratis!

14 november 2010
Sedan den 1 november har vår hemsida en utlandsredaktion HÄR under Sierra Nevadas snöklädda toppar. Den är bemannad med både redaktör, fotograf (sporadiskt), två lyckliga snöskygga katter, men ingen telefon, internetuppkoppling eller dylika finesser - än. Det kommer "maniana". Som Ni märker kan sådana småaktigheter överkommas - för en kort tid i alla fall. Till alla Er därhemma, hör av Er på den vanliga mailadressen (se startsidan) så att de viktigaste/roligaste/häftigaste nyheterna kommer alla till del på hemsidan!

10 november 2010
Till redaktionen har kommit bilder, som följer det historiska bygget i Skatan. Elisabeth S. och Ingeli G. är nyhetsförmedlarna den här gången. Se HÄR!

5 november 2010
Anders Lehman har under sommaren grävt i sina lådor med gamla foton hemma i Stockholm. Titta HÄR vad han hittade. Hoppas det finns fler lådor hos alla Er andra att leta i. Bilderna finns också i Bildgalleriet.

Ombyggnaden av Reningsverket i Skatan och införlivandet av alla avlopp från Galtström till Björn har väckt visst intresse och för det mesta viss indignation.
Sundsvalls Tidning ger bakgrunden HÄR.

Njurunda Skärgårdsförening har överklagat Miljökontorets beslut, vilket Ni kan läsa HÄR.

Anders Nyquist m. fl. skrev en insändare i Sundsvalls Tidning som tar upp samma problem. Läs den HÄR!

23 oktober 2010
Nå, hur blev det med Skatans Filmklubb? Jo därom kan man ge besked. Vid premiären fredagen den 15:e samlades ungefär 15 personer och hade en trevlig kväll tillsammans i Skumucken. Klubbens framtida öde togs upp till diskussion, och det bestämdes att vi fortsätter den inslagna vägen med en ny filmafton fredagen den 19 november. En gång i månaden kändes lagom. Erica Öhrbom har meddelat att hon har bra filmförslag, och gavs därför i uppdrag att tillsammans med moder Kerstin och fader Bengt sörja för den detaljen. I fredags startades filmen kl. 20.00 och det kändes som en bra tid. Man kan ju samlas en halvtimme före och öppna picknickkorgen m.m. Så får det bli! Var snäll sprid detta till alla som inte läser hemsidan!

19 oktober 2010
Hans Zetterberg vill sprida följande meddelande:
Bredband i Skatan. "Servanet kommer att dra ner fiber till Skatan inom 2-3 år. Fiberprojektet till Lubban / Galtström skall vara klart inom 2 år och därefter kommer Skatan bli aktuellt. Det är viktigt att Servanet får veta hur många hushåll/företag som är intresserade av att få fast bredband via fiber installerat. Hans kommer att sammanställa en adresslista med namn/adress för alla i Skatan som är intresserade och skicka in den till Andreas U. på Servanet. Hör Du till dem, maila Ditt namn och Din adress till hans.zetterberg@gmail.com så vidarebefodrar han det till Servanet.

Erica, Erica, Erica, kära vän och motor för trevnaden här i Skatan! Du ska väl inte överge oss??!!!! Titta HÄR vad som sprids i media! Och om grabbarna i Lörudden skrivs så HÄR minsann!

14 oktober 2010
Efterlysning! Utmed Galtströmsvägen, just där Mittsverige Vatten ska lägga ned den nya avloppsledningen, har någon satt upp lappar med den HÄR uppmaningen. Vi som bor och verkar i trakten är ju alla måna om vår underbara miljö. Det är ju därför vi bor här. Att Mittsverige Vatten tar hand om vårt avlopp välkomnas väl av alla. Vi vill ju inte ha det i Lubbanviken! Vem betvivlar detta? Varför finns det ingen avsändare på lapparna? 

10 oktober 2010
Göran Bergström skickade det underbara fotot på startsidan. Han skickade också de HÄR bilderna, som berättar den sorgliga historien om alltings förgänglighet.

29 september 2010
Det är underbart höstväder, strålande sol och en fjärd som ligger blank som ett nybonat golv. Och från byns centrum ser man nästan hela viken, se HÄR!

Apropå Skatans Filmklubb, kan den lika gärna kallas Skatans Fredagspub eller Skatans FredagsMysKnytis, välj själv. Huvudsaken är alltså att vi ska träffas och ha trevligt även vintertid. Var och en tar med sin korg med fredagsgodis och dryck, öl eller vin, läsk till barnen. Det kostar inget att komma in. Redaktör'n tar nog med några räkor med tillbehör, d.v.s. vitt vin. Barnen följer med naturligtvis. Formerna för de fortsatta kvällarna bestämmer vi under premiären i demokratiska former. Nu har Ni har väl noterat 15:e oktober i kalendern och avbokat alla andra evenemang!

26 september 2010
Vik fredagen den 15 oktober kl. 19.30 för premiären av Skatans Filmklubb. Kl. 20.00 startar vi den första filmen, en revy med Hasse o. Tage, Monica Zetterlund, Gösta Ekman m.fl. 

22 september 2010
Lugnet har lägrat sig i byn igen, eller har det egentligen det? Se HÄR!

16 september 2010
Mitt i ruskvädret står de där i en främmande farkost. De har varit här sedan helgen, och det tarvar en intervju och förklaring. De båda herrarna, som syns på bilderna HÄR, kommer från Holland. De övernattar i en sommarstuga i Ragvaldsnäs en halvmil söderöver, som tillhör någon släkting, tar båten på släp hit varje dag och fiskar. "Varför just Sjöbodviken, finns det verkligen fisk här?" undrar intervjuaren. "Massor! Vi har tagit 30-40 gäddor och abborrar." Det är alltså precis så, som vi skatanbor har vetat alltsedan muddringen av viken, men våra miljövårdande myndigheter inte vill tro på.

"Det är mycket vatten i 'Lubbankanalen' nu, och vissa delar är farbara med mindre båtar. Hur kan det komma sig? Jo, vår vän bävern, som är ivrig kanalförespråkare, har blivit otålig och vill inte invänta besked från miljööverdomstolen. Han har helt sonika satt igång att bygga en damm i Bunstabäcken så att vattnet rinner in i kanalen. Se själv på bilderna HÄR!" Tipset kom från kanalbyggaren Peter Brugge själv!

Hur det går med rivningen? Det gick fort, och nu är den gamla sjöboden nermonterad och tillvaratagen. HÄR kan man se de sista stegen i dess historia, och så var det bara den HÄR gropen kvar.

13 september 2010
Nu ska vi tänka tillbaka på den härliga lördagen i augusti, när vi invigde den nya Skumucken. Inte hade den blivit så lyckad, om vi inte hade haft hjälp av följande generösa sponsorer:
Restaurang Bilbiten, Eva Asplund med Statoilmacken i Dingersjö, Skatans Rökeri & Restaurang, Skatans Skärgårdspensionat, Stenstans Bageri, Martin Olsson, kocken Peter Fischer och Jeanette Hedkvist för lån av den härliga Morbergs-hällen till paellan. Tack, utan Er hade vi varit ett härligt sommarminne från 2010 fattigare!

Dagbladet var minsann inte ett dugg senare än Sundsvalls Tidning. HÄR läser Du den artikeln. Nu väntar vi på Sundsvalls Nyheter.

12 september 2010
Det tar lite extra tid - jämfört med skatan.nu - men de kommer så småningom, våra nyheter även i Sundsvallspressen. Igår var det Lars Windh på Sundsvalls Tidning som varit påpasslig. Se HÄR!

11 september 2010
Nu kommer ungdomarna och knackar på för att sälja jultidningar. Passa på att titta lite extra på filmutbudet? Varför? Jo, när mörkret lägger sig över byn, sisådär i mitten av oktober, startar Skatans Filmklubb! Det kommer att gå till så här. I Skumucken riggas projektor och rejält stor filmduk, till premiären kommer det att visas Revy av Hasse & Tage. Var och en tar med sig en picknickkorg med valfritt innehåll, ingen kommer att servera vare sig kaffe eller dopp. Med envis regelbundenhet återkommer sedan filmaftnarna tills ljuset återvänder i vår. Efter en första nostalgisk filmafton med Hasse & Tage lämnas fältet fritt för förslag på filmer. (Själv skulle redaktör'n gärna se den senaste Ice Age-filmen!). 

9 september 2010
Idag hände det! Rökeriet skattade åt förgängelsen. Det tog några veckor att utrymma det gamla huset, sortera ut allt som skulle sparas och stuva in det i Båthuset och Nätboden. Där bågnar väggarna nu betänkligt. Så hyrde Pelle in en kollega, Örjan Sjöström på Räddningstjänsten, som kom med en präktig kranbil. Både Pelle och Örjan slet hårt hela dagen. "Alla" var där, till och från under hela dagen, fotograferade och kände historiens vingslag vina. Bilder? Se HÄR!

25 augusti 2010
Nu kommer efterräkningen av den stora Invigningen av Nya Skumucken. Nåja, inte var det så farligt ändå, några grejer blev kvar efter festen och saknar ägare. Det är 2 tröjor, 1 kavaj, 1 jacka 1 paraply samt ett par glasögon. Dessutom saknar Mats Åhman sina glasögon och undrar om någon har fått fel par med sig hem. Alla som vet något om ovanstående ombedes kontakta Jannie (Tel. 060-38058).

23 augusti 2010
Vilken dag det blev när Nya Skumucken skulle invigas! HÄR finns bilder.
Skatan har ju blivit riktigt populärt även i media. Varannan dag är Dagbladet här och varannan dag Sundsvalls Tidning, tycks det. På självaste invigningsdagen var det den senares tur. Det blev den HÄR artikeln.

20 augusti 2010
I morgon, lördag 21 augusti, drar vi iväg till Dansbanan för den stora invigningen av Nya Skumucken. Det kan vi redan idag läsa om i Dagbladet. Se HÄR!

17 augusti 2010
Så var den tillända, den sista sommaren med det gamla Rökeriet, Caféet och Krogen. Sundsvalls Tidning skrev så HÄR, och visst ser ägartrion lite vemodig ut. Gladare miner nästa sommar när nybygget står klart!

16 augusti 2010
Hoppas Ni förstått att invigningen av Nya Skumucken kommer att pågå hela lördagen, och att den kräver lite förberedelser för den som vill göra sig en slant på baklucke-loppisen. Ta en titt på tomtarnas sida för mer information.

14 augusti 2010
Hamnföreningen, eller riktigare Galtholmens Samfällighetsförening, har Årsmöte torsdagen den 26 augusti kl. 19.00. Missa inte det!

12 augusti
Vattenskidklubben ser och hör vi inte mycket av, och det är väl bra. Förlåt, men det vore väl inte så lämpligt att se dem träna och tävla inne i Sjöbodviken. Turligt nog finns det en rapportör som förklarat varför det var så glatt och livat hos familjen Moraeus i lördags. Se HÄR, minsann!

8 augusti 2010
Åter till rapporteringen av de senaste dagarnas evenemang. I tisdags startades en ny vattensport Skatan, närmare bestämt i Moraeus båtlänning. Man kanske kan kalla den "Längdhopp med gungande ansats". Varsågoda, se HÄR!

7 augusti 2010
Nu finns det en hel del att rapportera om, men låt oss ta en sak i sänder:

Lasse Richnau har gift bort sin son Jan-Erik med Iliana Figueredo i Galtströms kyrka med efterföljande fest på Skatans Dansbana. "Gift bort" är väl ett urmodigt uttryck, Jan-Erik har nog klarat det där själv. Hur som helst, Lasse var enligt egen utsago "stolt far" och sällan har man sett så glada bilder som de HÄR.

Skatan har fått en egen Snapsvisa. Den levererades till redaktionen av Pia Bergler, och det är bara att plugga in den, så att den sitter väl till kommande fester. HÄR finns den.

Igår var ett par personer från Skatan på teaterpremiär i Mellanfjärden. Tänk att Kustvägen har en teater, och så bra också! I år spelar de en komisk thriller "De 39 stegen" efter en gammal spionfilm av Alfred Hitchcock. Se den! Att ett litet fiskeläge utmed vår kustväg kan bjuda på så proffsigt och roligt teaterspel är inget mindre än anmärkningsvärt. Alltså; åk dit och se den! Mera om premiären HÄR.

Andra sysslor pockar på uppmärksamhet nu, så fortsättning följer.

2 augusti 2010
Vår Hamnvakt Göran kom igår glädjestrålande för att visa den HÄR, d.v.s. Gästboken i Hamnstugan. S/Y Aquila hann lämna Skatan innan Göran upptäckte detta, men är särskilt välkommen tillbaka.

1 augusti 2010
Ola Johansson har gjort sig besväret att inventera Skatan på antalet innevånare. Idag bor här 62 personer året runt fördelade på 41 hushåll. De sommarboende uppgår till 103 personer. Då är vi alltså sammanlagt 165 personer, nästan 3 gånger så många (2.66 gånger för att vara noga). Nu kan man ju undra vad som räknas till Skatan. Ola gjorde definitionen efter vilka som använder byvägen som infart till sitt hem, och lade till infarten till husen vid Konnviken, vilket betyder alla från Mats och Katarina Richnau till Robert Näsström på ena ledden och från Kjell Sjöbom till Lasse Dahlqvist på den andra. Nu är startsidan ändrad i enlighet med Olas resultat. 

29 juli 2010
Sundsvalls Tidning var inte riktigt på alerten när rekordet slogs i gästhamnen. Det har Ni ju redan konstaterat på startsidan. Annars var det nästan rätt, det som stod där, förutom att hälften av båtarna fick ta till cafébryggan. Annars hade det nog inte gått. Läs HÄR! Redaktionen har några fler bilder HÄR.

28 juli 2010
Man kan undra vem som drog de värsta historierna på ljugarbänken igår! Att de kan, vet vi ju. Se HÄR!

27 juli 2010
Det drar ihop sig till födelsekalas på Hundholmen. Se HÄR!

22 juli 2010
Dagbladet fortsätter att marknadsföra Skatan. Nu ännu en artikel om "Hassel" (Andreas Hasselblad) den här gången på sportsidorna, se HÄR. Och kan man tänka sig, Skatgalleriet lade inte ner verksamheten som det var tal om hela vintern, se bara HÄR!

21 juli 2010
Det går knappast en dag utan att det händer något i Skatan. Idag har Dagbladet en artikel om våra tuffa ynglingar på wakeboard. Läs den HÄR och njut av häftiga bilder HÄR!

19 juli 2010
Turerna i Kanalprojektet finns nu uppdaterade på dess egen hemsida. Ingen ska låta sig nedslås av det faktum att det kommit in överklaganden till Miljödomstolen. Rättare sagt, de som ska känna sig nedslagna torde vara kanalprojektets motståndare. Infobladet kommer också att finnas att hämta i Hamnstugan.

Det händer alltså mycket i bygden. HÄR kan Du läsa om ett nytt inslag i Kustvägens utbud.

12 juli 2010
Ingelis bilder från Sommarmusiken i Galtström den 3 juli, då Kalle Moraeus och Bengan Jansson gästade oss finns HÄR nu.

9 juli 2010
Även Sundsvalls Tidning tar upp överklagandena av Miljödomstolens tillstånd till kanalbygge, vilket finns att läsa HÄR.

3 juli 2010
Kanalprojektets motståndare ger sig inte. Enligt Dagbladet kommer det att presenteras ett par överklaganden av domen i Miljödomstolen. Det kan Ni läsa HÄR. Med stödet från hela Njurunda södra skärgård i ryggen lär väl knappast Skärgårdsföreningen låta sig oroas av det.

1 juli 2010
Nu är Kalendersidan uppdaterad. Beställ tid hos Frissan, ordna Barnvakt och Boka bord!

30 juni 2010
Var Ni på bettet? Såg Ni den utter som tog sig en tur inne i Sjöbodviken i morse? Ingeli var det i alla fall, se HÄR.

28 juni 2010
Njurunda Skärgårdsförening har avhållit sitt Årsmöte helt enligt sed och bruk ute i solen vid Dansbanan. Ingeli har tagit bilden, som Du kan se HÄR. Efter den positiva domen och tillståndet av Miljödomstolen att sätta igång med kanalbygget, har arbetet drastiskt ändrat karaktär (under förutsättning att domen inte överklagas, vill säga). Nu blir det främsta målet med arbetet att söka finansiering, därefter påbörja upphandling av diverse tjänster. Kassan är dock skral, kunde man läsa härnedan, och bidrag för löpande kostnader emotses tacksamt. 

26 juni 2010
Midsommarafton i Skatan, HÄR förevigad i all sin härlighet av Hovfotograf Ingeli, blev lika festlig som vanligt och ändå så unik.

25 juni 2010
Styrelsen för Njurunda Skärgårdsförening är på väg tillbaka från det glädjerus, som Miljödomstolens tillstånd till kanalbygge orsakade. Det har varit en utdragen och kostnadskrävande process att komma så här långt och föreningskassan är riktigt skral. Ett bidrag eller en donation, stor eller liten, på BankGiro 5740-6480 skulle hjälpa till att få fart på projektet igen. Styrelsen hälsar och tackar på förhand.

24 juni 2010
Ni har väl sett de rosa cyklarna, som står parkerade här och var längs kusten. HÄR kommer en förklaring till deras närvaro och vad som kan väntas framöver.

23 juni 2010
Redaktör'n äter hellre mat lagad på restaurangen än försöker själv, men maken till kokbok som Kustvägen gett ut finns knappast. Vilka bilder!!! Recepten får Ni som kan de gastronomiska konsterna pröva, men de ser verkligen frestande ut. Köp den, En kulinarisk resa längs Kustvägen! Redaktionen införskaffade två (2), en som bildbank och en som presentbok till en matkunnig vän i en annan del av Sveriges långa kust.

21 juni 2010
Nu har grabbarna i Vattenskidklubben uppdaterats i konsten att åka wakeboard. Förra veckan var det läger i Skatan och Sundsvalls Tidning var naturligtvis på plats. HÄR kan Du läsa artikeln. Det är uppenbart att hemsidan också måste uppdateras, så att rörliga bilder och ljud kan publiceras. Redaktionen får skärpa sig! På tidningens hemsida finns häftiga filmsekvenser att njuta av. Vänta bara, det kommer här också.

20 juni 2010
Talangjakten har utmynnat i ett resultat som bådar gott, och Midsommardansen är räddad!

Vet Ni var den nya Bodegan är? Jo, den finns numera inbyggd i båthuset, som gömmer sig bakom en massa fisknät och andra grejer. Där finns också tillfälle att se VM i fotboll tillsammans. Se HÄR på det aktuella anslaget på Bodegans vägg. De matcherna är överståndna nu, men det lär bli nya.

18 juni 2010
Reportrarna på Dagbladet har varit påpassliga den senaste tiden. Där fanns en artikel om Kustvägendagarna som Ni kan läsa HÄR.

17 juni 2010
Vem visste att det HÄR har pågått under det senaste året? Att det lagas god mat utefter Kustvägen ja, men att det blivit en bok också. Dagbladet var med när den lanserades. Boken innehåller lokala recept varvat med historia från de olika orterna utmed Kustvägen.

14 juni 2010
Nu måste vi rycka ut på talangjakt! Jo alla, även Du. Hur skulle Midsommarfirandet i Skatan se ut, om vi inte hade dans kring majstången på Asplunds äng? Otänkbart! Gräsmattan är klippt och ansad, majstången klädd och rest av barnen, Tomtarna bjuder på saftbål, Gudrun och Göran spelar - men ingen leder danslekarna! De som har ställt upp tidigare har i sanning tunga skäl att neka i år, skäl som vi måste acceptera. Så ut på jakt! Det måste finnas ännu oprövade talanger därute i samhället!!! Utan danslekar, inget midsommarfirande! Ring Jannie på tel. 060-38058, och meddela resultatet av den lyckade jakten!  

10 juni 2010
Nu preparerar vi oss för KUSTVÄGENDAGARNA, som pågår kommande lördag och söndag kl. 11.00 till 17.00. Förutom allt annat som är på gång, kan meddelas att SkatGalleriet kommer att smygstarta med en Loppmarknad. Det är Föreningen Tomtarnas egen loppmarknad, och det har redan lämnats ett otal kartonger och kassar där, stora och små saker, mer eller mindre värdefulla. Galleristen har lovat att inte tjuvtitta.

SkatGalleriets hemsida har nu berikats med information om sommarens öppettider. Presentationen av de fyra konstnärerna har Ni ju redan sett, eller?

7 juni 2010
Ändlös fest var det ja! I lördags avåts den numera traditionella sillunchen på Dansbanan, vilket dokumenterats HÄR. Men det tog ju inte slut med det. Efter att vi hade fått en chans att ordna anletsdragen ett par timmar fortsatte vi till Pensionatet, där Erica och Rikard hade dukat upp med smågott och bubbel. Tack vare de varma filtar som stod till buds blev vi sittande på verandan länge och riktigt tog igen det vi missat under vintern av god bygemenskap, och annat.

3 juni 2010
Sommar i Skatan är en ändlös fest, vilket Pensionatet vill fira med att härmed inbjuda alla att droppa in på lite plockmat och något gott att dricka på lördag från kl. 17.00. Tackar som frågar!

28 maj 2010
Nästa klassiker bland våra traditioner är naturligtvis det högtidliga öppnandet av Restaurangen, eller snarare smygöppnandet. Då bjuds bybor och grannar på lite provsmakning. Förutom vår egen Anna Risby, som är krögare i år, är Peter Fischer tillbaka som kock. Det blir en sommar det! Alltså, alla drog iväg till sjöboden framåt kvällen. Åt fanders med vädret, det finns ju kläder! HÄR kan Ni se. 

22 maj 2010
Nu är sommaren igång, minsann. Den här dagen var det två klassiska evenemang, som brukar sammanfalla. Prickarna lades ut i infarten till Skatan från havet. Håkonsens motordrivna flotte var plattform för den verksamheten i år.

Det andra evenemanget var Föreningen Tomtarnas Årsmöte, vilket som sig bör avlöpte väl. Det kan Ni förvissa Er om HÄR.

19 maj 2010
Nu kan Du se prov på de mest skilda konstformer, som kommer att utbjudas på SkatGalleriet i sommar. Klicka på galleriets egen logo till höger.

I mitten av april hade vi ett samrådsmöte med MittSverige Vatten gällande utbyggnaden av Skatans reningsverk. Det är ju meningen att det ska ta emot avloppsvatten från ett mycket större område än det gör nu, bl.a. alla husen i Galtström och Lubban. Nu finns minnesanteckningarna från mötet att läsa både HÄR och på Skärgårdsföreningens hemsida.

15 maj 2010
Titta HÄR om Du är sugen på något sött!

12 maj 2010
Nu börjar det klarna vad SkatGalleriet kommer att bjuda på i sommar, men det är bara början. Man får ha ögonen på galleriets hemsida då och då, om man vill hålla sig uppdaterad.

11 maj 2010
Det ska bli Kustvägendagar i år också, naturligtvis! De inträffar 12-13 juni, och då planerar Föreningen Tomtarna att anordna en Loppmarknad. Du vill väl bidra till den? Då samlar Du ihop sådant som skriker efter nya ägare bland alla de prylar som Du glömt bort att Du har. Ut och länsa bodar och skjul! Vill Du bli av med dem genast, kan Du lämna i SkatGalleriet fram till det stora evenemanget.

Jannie Håkonsen meddelar att alla de filmer från Skatan och evenemangen här, som Gerd Larsson tog under en hel årscykel, nu finns tillgängliga för utlåning. De finns både i VHS- och DVD-format. Tag kontakt med Jannie, tel. 38058.

7 maj 2010
Nu finns Skärgårdsföreningens egna intryck av förhandlingarna i Miljödomstolen på Kanalprojektets hemsida.

Pelle Sjöbom var på ett seminarium om fiske igår, där han blev bänkkamrat med Ronnie Nordström. De hade nog en väluppfostrad förståelse för varandras syn på kanalfrågan. Mera kan man undra över reaktionerna när limnologen Anders Nilsson från Lund berättade om fiskens beteende i syrefria vikar. Han berättade hur lokalbefolkningen på vintern hugger upp vakar i isen, för att fiskarna ska få en chans att andas syrerikt vatten. Det var visst gäddorna, som bäst nappade (!) på idén att samlas runt vaken. 

6 maj 2010
Vårtecknen kommer stup i ett, HÄR är ännu ett.

5 maj 2010
Våra Skatan-vänner i Spanien väntar otåligt på nyheter från förhandlingarna i Miljödomstolen. Så för dem och andra i förskingringen finns HÄR en artikel i dagens nummer av Sundsvalls Tidning. 

5 maj 2010
Dagens replik (egentligen gårdagens) fällde Leif under huvudförhandlingarna i Miljödomstolen igår, när han fick en fråga från en myndighetsrepresentant om vad han tycker i en viss fråga (minns inte vilken). Jo, Leif svarade på sitt lugna och sansade sätt: "Min ambition är att hålla mig till sakfrågorna." Förhandlingen i ett nötskal, tyckte många som var där och imponerades av Leifs sätt att företräda Skärgårdsföreningen i Kanalfrågan. Det ska väl komma en rapport på Kanalprojektets hemsida så småningom, men i väntan på det kan vi titta på Ingelis bilder från förhandlingarna HÄR. De försiggick i Sockenstugan vid Njurunda kyrka.

3 maj 2010
Ryktena om sommarens utställning i SkatGalleriet har böljat fram och tillbaka. Nu är det nog något på gång ändå. Bara vänta och se!

Om Du inte är kattvän, behöver Du inte titta HÄR.

28 april 2010
Vi som bor i Skatan har redan läst den, men det finns ju många därute i världen som inte får den utmärkta publikationen Njurundabladet i brevlådan. Ingeli Gagner har skrivit en artikel om Kanalen mellan Skatan och Lubban i senaste numret. Läs den HÄR! Visste Ni förresten att "skatan.nu" läses inte bara i Frankrike, Spanien och USA utan även i Australien, Nya Zeeland och åtminstone av en innevånare i Dubai, bl.a. för att studera svenska! Jodå, det har man hört på bryggan.

Apropå kanalen kan berättas att det kommer att bli förhandlingar i Miljödomstolen på tisdag 4 maj kl. 09:00 i Sockenstugan vid Njurunda kyrka. Alla intresserade är välkomna. 

27 april 2010
I lördags försvann isen, dagen efter kunde man ana en öppning ut till Furuskärsfjärden och igår, måndag, var den första båten i sjön. Det var Anna-Lena och Rolf Månberg, som tog premiärturen ut till Truthällan. Där avnjöt de en medhavd måltid, innan de for hem igen. Men sedan, när de kommit hem, blev det mera dramatiskt. Hör bara!

Stefan Sten på Björn ringde till Rolf och berättade om en olycklig rådjurshona som hamnat ute på isen i Björköfjärden. Hon låg på ett isflak helt lugnt. Något måste väl ändå vara fel. Jodå, isen varken bar eller brast, och att simma in till land genom issörjan hade blivit för tungt, så där låg hon och väntade på att något eller någon skulle ändra på hennes belägenhet. Rolf tog med sig Sune Wahlberg i båten och for ut till Björköfjärden, där de tog sig fram som en riktig isbrytare 100-150 meter fram till rågeten. Hon gillade naturligtvis inte uppvaktningen, utan hoppade i vattnet och simmade till nästa isflak. Uppenbarligen var hon frisk och stark. Nåja, Rolf och Sune är ju inte kända för att ge tappt så lätt, och mycket riktigt, efter en stund fick de över henne i båten, varefter det blev rena racerfärden in till båtrampen hos Rolf. Sune hade fullt upp med att hålla henne kvar i båten. Väl i land hoppade rågeten genast ur, sprang via gistvallen bort mot Hundholmen och försvann. Man kan undra varför hon hamnat på isen i Björköfjärden. En teori är att hon var på väg till David Sjöbom, som har utfordrat djuren under den hårda vintern. Hur som helst, sagan fick ett lyckligt slut. 

21 april 2010
Igår inträffade ett mirakel i Skatan Titta HÄR!

14 april 2010
Viktiga budskap från Tomtarna!
Rishögen vid Skumucken, där vi brukat fira Valborg, är från och med nu historia. Det är INTE tillåtet att lägga något mera där. Anledningen är inte enbart missbruket av den. Alldeles intill kommer det att anläggas en NY PARKERINGSPLATS, och därmed försvinner möjligheterna att elda där.
Följaktligen blir det inget Valborgsfirande i år.

11 april 2010
Apropå Restaurangen kan berättas att det kommit en bön om hjälp. Finns det någon därute som kan erbjuda tak över huvud för uthyrning till ett par, som ska arbeta där. Kanske en liten stuga var som helst inom cykelavstånd till Skatan, mellan Galtström och Skrängstabodarna eller så. Hör av Er till Restaurangen med telefon eller mail, som Ni hittar på deras egen hemsida!

6 april 2010
Nu är det klart, Rökeriet och Restaurangen öppnar 29 maj. Men det har Ni väl redan upptäckt på Restaurangens egen hemsida. Inte? Men klicka då in Er där, och upptäck sidans nya stil! Det kan avslöjas, att det kommer att bli en superkock, och en härlig, lokalt värvad krögare. Vi ses över en tallrik! Rökeriets hemsida får också ny design vilken dag som helst. Pensionatet har också uppdaterat sin hemsida. Gå in där och njut av sommarvibrationer. Idag snöar det nämligen i Skatan, och det har gjort så några dagar. Klimatförändring på gång?

28 mars 2010
Vår länsstyrelse begärde av Miljödomstolen att ansökan om att bygga kanalen skulle avvisas, men Miljödomstolen har sin egen mening om det. Läs HÄR! Och donationerna fortsätter att regna över projektet. Det är ju inte storleken som räknas, utan viljan att stödja Skärgårdsföreningen som har haft mer kostnader för förstudien och miljöprövningen än vad man räknat med, t.ex. mer provtagningar och en extra miljökonsekvensbeskrivning (MKB), den som Ingalill Nyberg gjorde. (Styrelsen arbetar ideellt, och det gör vår advokat Leif också efter årsskiftet).

19 mars 2010
Nu har minsann donationerna till Kanalprojektet kommit igång! Idag kom ett bidrag från Einar Sjöbom ända från Antarktis. Finns det fler som - liksom Kjerstin och Einar - tycker att Skärgårdsföreningens kamp är värd en extra dusör?

Sundsvalls Tidning har tagit upp tråden och skriver idag i positiva ordalag om Kanalprojektet. Läs HÄR, både artikeln och Kommunstyrelsens skrivelse till Miljödomstolen.

16 mars 2010
Äntligen en tidningsartikel i Dagbladet om Kanalprojektet som andas framtidshopp! Läs HÄR!
Alla de här turerna har kostat föreningen både tid och pengar.
Du har väl inte glömt betala medlemsavgiften (Bg 5740-6480)!
Och så kom alldeles oväntat en extra donation från Kjerstin O. Skärgårdsföreningen bugar och tackar! Den tar gärna emot mera av samma slag.

11 mars 2010
Igår hade Miljönämnden möte om kanalen igen. Ingen hade väl väntat ett positivt utslag, men nattsvart är det inte! Läs mera på Kanalens hemsida! En insändare i Sundsvalls Tidning kom lägligt samma dag, och den kan Ni läsa HÄR.

Apropå miljö; till alla som befinner sig på annan ort, USA, Spanien, Staffanstorp eller överhuvudtaget någon annanstans än Skatan. Var i världen kan man ha det finare än HÄR?

7 mars 2010
Det kom en hälsning från Einar Sjöbom, som befinner sig i Antarktis, den avundsvärde!  Där kan man tala om is och snö! Hans bilder finns HÄR.
 
3 mars 2010
Vill Ni veta hur det står till med Kanalplanerna? Titta in på Kanalens egen sida, då! Ingen kan väl begripa varför, men följande citat av Allan Svensson (skådespelaren) i Gomorron Sverige i morse poppade plötsligt upp i huve't på redaktör'n: "Prestige är kreativitetens värsta fiende." Tack för den, Allan!

23 februari 2010
DEMENTI! Tro inte allt Du läser, t.ex. att redaktionen ska flytta in i en ruin!

20 februari 2010
Det finns vaga planer på att införskaffa en filial till redaktionen i en trakt med mindre snö. När väl entrédörren till den nuvarande redaktionen var framskottad, begav sig alltså redaktör'n iväg på rekognosering ett tuppfjät längre söderut. HÄR kan man beskåda ett möjligt ställe för tillfälliga utlandsredaktioner.

19 februari 2010
En kväll i mitten av januari tycktes hela Skatan ha drabbats av kulturfrossa. Inte mindre än fjorton personer, kanske fler, drog iväg för att se opera. Nu finns det några bilder HÄR.

Och så äntligen, Pelle, Marie och Eva-Marie! Nu ska det bli av, den stora satsningen, som Ni kan läsa om HÄR.

Glada nyheter kommer inte ensamma!
Först läser vi om storsatsningen i Skatan, sedan kommer grädden på moset! Sommarens dragplåster i Galtström blir, precis som man hoppats, Kalle Moraeus och Bengan Jansson som uppträder vid den traditionella Sommarmusik i Galtström. Man kunde läsa om det i Dagbladet, se HÄR! Boka in den 3 juli redan nu!

17 februari 2010
Korta stunder då och då är det faktiskt uppehåll i snöovädret, och vid ett av dessa tillfällen råkade Ingeli vara ute med kameran, se HÄR.

Övrig tid sliter hon, liksom flera andra, med att förstå våra miljömyndigheters handlande. Ingen, i varje fall inte Ingeli, kan väl använda sina vackra bilder som bevis för  att skärgården är alltigenom jungfrulig och opåverkad. Men det gör tydligen våra miljömyndigheter i sin iver att "skydda" vår natur. Det är nämligen inte lika vackert under vattenytan som det ser ut när man promenerar på land. Nog skulle vissa delar av skärgården må bättre av en kärleksfull hjälp på traven att kurera sig själv. Den hjälpen ligger nära till hands. Förbättra vattenomsättningen och öppna upp Björkvikssundet igen! På det viset sonar vi de brott, som vi människor orsakat våra grunda vikar under det senaste halvseklet. Sedan, om 100 år eller så, kan vi betrakta vår egen skärgård med stolta ögon, när fisken spritter ännu mer och solen ler däråt. Ja, så menar de presumtiva kanalbyggarna i alla fall. Och vem håller inte med om det?

6 februari 2010
Vad gör vi annars, vi som är kvar i Skatan? Man behöver inge gissa, vi skottar, skottar och pratar skottning. Se HÄR!

5 februari 2010
I måndags kunde vi läsa en artikel i Sundsvalls Tidning om ett förslag till ny Kustplan för Sundsvalls kommun. Ni kan också läsa den HÄR. Dagen efter, på tisdag kväll, presenterades den av Miljökontoret för allmänheten vid ett möte på Kulturmagasinet. Den här Kustplanen berör oss i högsta grad, inte bara för att vi älskar vår skärgård, utan för att Miljökontoret tycks använda den som grund för sitt nej till kanalen mellan Lassöviken och Lubbanviken. Flera Skatanbor var på plats för att ställa frågor. Svaren var dock såpass svävande, att Skärgårdsföreningen planerar att skriva ett remissvar till slutet av februari. Ni kan följa ärendet på Kanalens egen sida så småningom.

28 januari 2010
Läs HÄR den spännande Sagan om äppeltjuven! Ingeli är sagoberättaren.

19 januari 2010
Steve Bates, Perssons måg, som var här i julas med Elin och barnen Norah och Max, trivdes som en isbjörn i all snön. Han blev som ett barn igen, och byggde en riktig igloo åt Norah och kusin Viola, medan Max mest tyckte det var jobbigt med alla varma kläder. Så rapporteras av Elin, och bilderna finns HÄR

Läs Dagbladets artikel HÄR om kommunstyrelsens syn på Kanalen, den med stort K, vet Ni väl, medan Skärgårdsföreningen jobbar vidare på dess förverkligande.

17 januari 2010
Det är vintersöndag och inte alltför kallt. Visserligen inget solsken, men härligt skidväder. Anders Åsander har preparerat ett skidspår som varmt rekommenderas. Ta sikte på den blivande kanalen, så hittar Ni spåret, där kanalen korsar vägen ut på Galten.

7 januari 2010
Vad vi annars gör på dagarna? Skottar snö! Se´n skottar vi lite till. Se HÄR!

5 januari 2010
Så startar vi ett nytt årsvarv på bryggan. Just nu kommer man inte ut på densamma på grund av alldeles för mycket snö, men det hindrar inte på något vis läckaget av nyheter.

Mycket handlar om Kanalprojektet, och det kan Ni följa på dess egen sida. 


Den som vill ta del av bryggskvallret från tidigare år hittar det i Arkivet. Välkomna in att botanisera bland allsköns festligheter!