27 december 2011
Men hualien vad den stormen ställde till med, hon Dagmar alltså! Ingeli tog med kameran ut på en promenad, se HÄR hur illa det ser ut på Björn. Skatan klarade sig bättre, "bara" ett ett fåtal fällda tallar har rapporterats, och inga större skador. Men det var väl tur att den stora före detta julgranen redan hade tagits ner under ordnade former (se nedan, 11 december). Skatan vintertid bjuder på dramatik minsann, är det inte orkan, så är det översvämning. Vad kommer härnäst, eller törs vi hoppas att det är nog för den här vintern nu?

22 december 2011
Precis som hos Ingegerd och Carl-Erik, är det hos Maud och Göran. Gamla traditioner hålls högt, HÄR kommer deras bidrag.

20 december 2011
Innan vi kommer in på mera dramatiska händelser som timat i Skatan under senare tid, är det bäst att Ni får Annettes recept på chokladrutor och russinkakor, som avnjöts till julbordet i Skumucken efter Julmarknaden. För Ni har väl inte bakat färdigt än? Här är länkarna till recepten.
http://www.tasteline.com/Recept/Baka_onsdag_Skar_torsdag
http://www.kokaihop.se/recept/makalosa-3

Nu har vi lugnat ner oss igen, men det var några vaksamma och oroliga sjöbodsägare som strök runt sina fastigheter den 9 december, dagen före Julmarknaden. Storm rådde, jo det får man ju kalla det eftersom vinden tog i ute till sjöss i 24-25 m/s. I Lubbanviken var det värst med kraftiga vågor. I Sjöbodviken var det åtminstone lugnare, men spänningen var intensiv, när vattnet steg till 120 cm över medelvattenstånd. Tänk Er att det steg c:a 70 cm inom loppet av 13 timmar, det är inte lite vatten, det. Ungefär 700 liter per m2 eller c:a 1 ton vatten i sekunden in till Sjöbodviken, och då är inte Galtfjärden och Lassöviken medräknade (då blir det väl 3-4 gånger så mycket). Rätta mig om jag har fel! Hur kan det vara möjligt, när enda vägen - innan Lubbankanalen är öppnad - går mellan Björn och Järn och någon liten skvätt genom Järnsundet?? Och sedan försvann det mesta av vattnet på ungefär lika kort tid. Det slutade lyckligt, alla husen ligger tillräckligt högt, alternativt är höjda just för att undvika att vatten tränger in vid dylika tillfällen. Några bilder finns HÄR och en graf från SMHI, som visar hur snabbt det hela gick (vid Spikarna), hittar Du HÄR.

Som alla år, har Carl-Erik Asplund skrivit ett julbrev till sina vänner och bekanta. Vi har kommit överens om att han kan spara en del papper och frimärken, genom att distribuera brevet så HÄR också. Varsågoda!

16 december 2011
Så var det Julmarknaden då. Att det inte var den julesnö vi önskat gjorde i slutändan ingenting. HÄR kan Du försäkra Dig om det. Bilderna talar sitt eget språk, luta Dig tillbaka och njut! Det bästa kommer som vanligt sist. Detta är Föreningen Tomtarnas stoltaste dag på året, och som vanligt ska vi ge Kerstin Persson en eloge för genomförandet av arrangemanget. Utan hennes envishet och idoga arbetsinsats skulle det knappast vara möjligt att ro det iland, må så vara om det är snö eller ej.

11 december 2011
Så här års, i det värsta vintermörkret, brukar vi njuta av glimrande ljus i Skatans Julgran, och det har vi gjort många vintrar. Men ingen lycka varar för evigt, nu är granen borta! Läs HÄR om dess öde. I framtiden får vi hoppas på en annan gran, det finns några som står på tillväxt.

P.S. Igår var det Julmarknad på Dansbanan - som vanligt bättre än någonsin tillförne - och nästa gång Ni hör av redaktör'n, kommer bilder därifrån. D.S.

25 november 2011
Det har framkommit att viss information gällande avloppsärendet för Skumucken har varit vilseledande och förorsakat missförstånd. Utan att gå in på detaljerna, framföres härmed en ursäkt. Detta förklarar också varför rapporteringen från den 16 och 22 november avkortats.

24 november 2011
Nu är det en månad kvar till Jul, men vi behöver ju inte vänta så länge! Lördagen den 10:e kommer Tomten till vår Julmarknad. Marknadsgeneralen Kerstin vill härmed framföra en liten bön om Julklappar till Tombolan. Det behöver inte vara något exklusivt i paketen, men de får gärna värda åtminstone ett par tior, en "Selma" eller fler alltså.

22 november 2011
Urban har på olika vägar genom Europa skickat några bilder till redaktionen, Se HÄR.

16 november 2011
Nu kom svaret på frågan från 28 oktober. Urban meddelar vad som hänt och händer på, vid, under och omkring Dansbanan, och det är minsann inte lite, det!! Läs HÄR och begrunda! Undra på att det verkat lugnt inne i centrala byn!

2 november 2011
När oktober övergått i november kan vi HÄR se tillbaka till den allra första oktoberdagen. Unge Hugo Haakonsen blev då högtidligen döpt i Njurunda vackra kyrka av Skatan-prästen Pär Gustaf Hegner.

28 oktober 2011
Händer det inget i Skatan? Nåjo, visst är det lugnare den här tiden på året, men överraskningarnas tid är inte förbi. Se bara på den HÄR uppenbarelsen som välsignat oss med sin sällsamma skönhet. Sådant får man inte vara med om i storstan, och inte på utlandsredaktionen, där vi nu är inkopplade för vidare rapportering från Skatan. 

10 oktober 2011
Maggan vill kungöra följande:

Är du intresserad av att väva i Skumucken?

Vi har satt upp en väv, spetskypert, bommullsvarp med inslag av lin.
Det kan bli bordslöpare, tabletter eller handdukar. Det kommer att kosta 110:-/m.

Vår tanke är att den vävsugne disponerar vävstolen den tid som behövs
för att väva sitt alster. Sen tar nästa vid och väver sin duk, osv.

Att väva är en skön rogivande sysselsättning i höstmörkret!
Dessutom har vi nytta å nöje av vår fina lokal!

För vidare upplysning; RING
Barbro Åsander, tel: 060-38381 / 070-237 58 03 eller
Margareta Sjöbom tel: 060-38100 / 073-182 69 41 (är ej hemma 20/10 - 11/11, men sen går det bra!)

9 oktober 2011
Vad gör det att kvällarna blir allt mörkare, när Restaurangen fortfarande har öppet? Se HÄR!

Det förvånar många, särskilt den hårt arbetande styrelsen för Skärgårdsföreningen, att av de 158 medlemmarna som är upptagna på föreningens medlemslista, är det endast 107 som till dags dato betalat sin medlemsavgift. Hur kan det komma sig? Kan det vara så att man förväxlar de olika föreningarna som verkar i Skatan? Här finns ju tre att hålla reda på, Tomtarna, Galtholmens Samfällighet (s.k. Hamnföreningen) och Skärgårdsföreningen, alla med sina olika verksamhetsområden. Tänk efter, Du har väl inte glömt något?

6 oktober 2011
Om Du bor på Björn, klicka in på Er sida!

3 oktober 2011
Under Kanalprojektets egen logga finns en liten sammanfattning av läget.

1 oktober 2011
Kanalprojektet igen: Har Ni läst Sundsvalls Tidning idag? Gör det annars HÄR.

28 september 2011
Alldeles som vanligt i Skatan, d.v.s. småtrevlig och härlig gemenskap, kunde man läsa om HÄR i gårdagens Sundsvalls Tidning.

Fjärden ligger blank, solen strålar och det är underbart klar och frisk luft. Massor med trattkantareller har burits hem i stora kassar. Vilket underbart liv vi lever här! Då kommer budet från Miljööverdomstolen. De har bestämt att förhandlingarna om Kanalprojektet, som skulle avverkas 11 oktober, måste skjutas på framtiden. Som om vi inte har ältat de här frågorna tillräckligt nu. Nåja, de har nog sina skäl, och vi får vänta några månader till.

13 september 2011
Nu står det i tidningen - se HÄR - att Skärgårdsföreningen ska ta en massa nya sedimentprover för att ha ett bra underlag i förhandlingarna med Miljööverdomstolen den 11 oktober, och har vänt sig till Kommunen för att få ekonomiskt stöd. I själva verket är proverna redan tagna. Ett litet sällskap sågs förra helgen ge sig ut till havs, vilket Ni kan se HÄR. Först avverkades Svartviken i Lubban, och dagen efter stod Lassöviken på tur. Den här gången leddes arbetet av filosofie doktor Per-Anders Bergqvist från Umeå, som har just sedimentanalyser av miljögifter som sitt egen forskningsområde, och som har flera analyslaboratorier över hela Europa i sitt kontaktnät. Endast det bästa är gott nog! 

8 september 2011
Till alla Björnbor: Klicka på er egen sida och läs!

3 september 2011
Bara för att vi har passerat Lyskvällen, slutar vi inte roa oss och ha det gott i Skatan! Restaurangen har öppet vissa tider varje vecka hela hösten, och det kommer att bli Julbord i Skatan i år!

1 september 2011
Kanalprojektet sätter fart igen efter sommaren - en riktig rivstart också. Läs på projektets hemsida och Du kommer att dra andan!

För alla Er som missade Lyskvällen kan förtäljas att den var vacker, andlöst mäktig och mera högtidlig än någonsin. Bilderna HÄR kan bara ge en liten antydan om hur stämningen var.

18 augusti 2011
Pelle har bett oss sprida meddelandet, att någon har lämnat kvar en klocka vid Konnviken. Saknar Du den, återfås den mot beskrivning i Restaurangen.

7 augusti 2011
Pedro Sjöbom firar idag sin första mer betydelsefulla högtidsdag. Han blir idag precis en vecka gammal. Pedro är den senaste nykomlingen i släkten Sjöbom, son till Juliana och Jonas samt lillebror till Joakim. Pedro är förevigad HÄR tillsammans med mor och far.

4 augusti 2011
Nu finns protokollen från Årsmötena i Björns båda Samfälligheter att läsa på deras respektive sidor.

28 juli 2011
Boka redan nu torsdagen den 25 augusti för Årsmöte i Galtholmens Samfällighetsförening, eller Hamnföreningen i dagligt tal, på Dansbanan kl. 19.00!

27 juli 2011
Bikeweek 2011, vet Ni vad det är? Kunde väl tro det. Fenomenet är nytt, men kan nog bli en kär tradition, vad det lider. Premiären ser Ni HÄR.
Dagen efter kom de tillbaka, men förändrade, se HÄR.

18 juli 2011
Sällan har en gråmulen och småregnig måndag varit mera välkommen på redaktionen. Så mycket har hänt under helgen och nu ska det avrapporteras.

I lördagens Sundsvalls Tidning kunde vi fördjupa oss i två Skatan-evenemang, dels Pijazz loppis/utförsäljning på Dansbanan (läs artikeln HÄR), dels SkatGalleriets Vernissage med Lars-Åke Högstedts konst (läs HÄR). Och det var uppenbarligen många som tog tidningen ad notam den dagen. Skatan fylldes av folk och dessvärre blev nog det ständigt rådande bilkaoset värre än någonsin. Galleristen hälsar och ber om överseende, men kan inte annat än fröjdas - trots det. Besökare kom till SkatGalleriet och berättade om en Dansbana full av kunder och frestande varor, och man anar att budskapen gick i omvänd riktning också.

Lars-Åke Högstedt, eller Ladde som han kallas av vännerna, hade fullt upp hela eftermiddagen med att visa sina tavlor, mingla med besökarna och ta emot gåvor och blommor. Att stämningen höjdes av Hans (Hasse) Hjelms sång till gitarr var tydligt, man undrar om de slutat fira den lyckade vernissagen än! HÄR kan Ni se några bilder.

Det var lördagen det. Igår, på söndagen, inföll Maggans födelsedag, allas vår Maggan, numera fru Margareta Sjöbom. Den festen startade redan i början av veckan, då Maggan var ute på smultronstället på Dosan. Utan att ana något fick hon plötsligt se sin lille sonson Elias kliva iland, tätt följd av mamma Marie-Anne. So what? Jo, de hade i smyg tagit ett sistaminutenflyg från Daytona i Florida, USA, fått lite hjälp av Elias' farbror Anders att kunna överraska farmor Maggan. Det blev tydligen något av en chock - en lyckochock - för Maggan att se Elias komma traskande på Dosan! Elias' pappa Olle kunde inte följa med, men har varit med via telefon, se HÄR!   

12 juli 2011
Med hälsningar från Lars Nordström finns på Björns egen sida en motion, som alla björnar, stora som små, bör ta del av.

5 juli 2011
Större segelbåtar än så HÄR - och mer exklusiva - har vi aldrig sett här, och det lär dröja innan det rekordet slås. Janne Malmström med sin S/Y Ichi Ban är välkommen tillbaka!

1 juli 2011
Nu finns det kallelser till Årsmöten i Björns samfälligheter den 9 juli. Klicka vidare!

Jannie, i egenskap av farmor, vill så gärna presentera sitt senaste barnbarn Hugo, som föddes 12 april, vägde 3642 g och var 52 cm lång. HÄR ses Hugo med hela sin familj Sara, Ronni och storebror Rasmus på Restaurangen under Midsommarhelgen.

Men bilder från Midsommarfirandet då? Om Ni missat länken till dem på startsidan, finns de HÄR också. Bilderna togs också av familjen Håkonsen.

26 juni 2011
Titta HÄR, så häftiga tjejer vi har i Skatan! Tilda och Emma känner vi bäst, leta efter dem på bilderna! Tilda har en vit tyllkjol och Emma svart trikå. Hittar Ni dem? Det finns flera bilder längst ner. Nu håller vi tummarna till veckan!

23 juni 2011
Medan Skatan förbereder sig för midsommarfirandet i hällande regn, kan man väl unna sig en liten paus och läsa det HÄR om SkatGalleriet och Ingrid Roth i Dagbladet. Fram emot kvällen drar man sig sedan mot Pensionatet för lite gott att äta och dricka till trubadurmusik exekverad av Eric Asplund.

18 juni 2011
Skrev jag att det rustas inför Kustvägendagarna? Nog var det sant igår, men idag var det annat på gång. I hällande regn, bitande kyla och friska nordostliga vindar drog ett gäng herrar iväg med röjsåg och andra verktyg, som de sju dvärgarna ungefär, nynnande en glad melodi bortåt Konnviken. Så nu kan alla Skatungar invadera badstranden i Konnviken. Den blir bara större och mera inbjudande för varje år. Se HÄR.

Jodå, det var lika kallt, regnigt och blåsigt för alla dem som lagt ned sin själ i arrangemangen för Kustvägendagarna. Tro inte att publiken avskräcktes! Det var allt ett tappert antal som besökte oss ändå. Men alla tillgängliga tummar hålls i ett stadigt grepp inför morgondagen.

17 juni 2011
Nu rustas för fullt inför Kustvägendagarna 18-19 juni. Missa inte att SkatGalleriet bjuder på Skön Konst i Skön Miljö även under denna helg. Det är ett återbesök av Maria Eriksson, som har gjort ännu fler tredimensionella tavlor under vintern. Välkomna!

16 juni 2011
Upprop till alla kvinnliga såväl som manliga lektanter! Vem ställer upp på att hjälpa till med danslekarna runt midsommarstången? För Ni har väl inte glömt hur man gör? Då så, ring Jannie 060-38058 eller 073-8217863! Nu!

10 juni 2011
Redaktionen har fått en reprimand från Tomtemor Jannie: "Fina bilder, men vart tog mitt tack vägen?" Redaktör'n har slarvat och ber härmed om överseende. Detta ville hon ha sagt:

Hälsar och tackar för en mycket trevlig och välbesökt sillunch, det var riktigt skönt att bara vara gäst. Tack till alla som slet, ingen nämnd och ingen glömd.
Hjärtliga hälsningar,
Jannie

9 juni 2011
Årets sillunch avåts på självaste Nationaldagen, och det kommer att bli så i framtiden också. Se HÄR vilken fin tradition som införlivats med alla övriga sommarfestligheter i Skatan, och på självaste Dansbanan också.

Har Ni fullbokat i Midsommarhelgen? Vi kan annars varmt rekommendera Er att dela en timme eller så med Målarkursen i Skumucken söndagen 26 juni kl. 15.00 för att lyssna till Ingrid Roths föreläsning. Jo, det är just densamma Ingrid, som har vernissage i SkatGalleriet på Midsommarafton.

5 juni 2011
Sista spiken är inte satt i den nya Restaurangen än, men vad gör det, när man får en chans att träffa alla de gamla stammisarna igen? HÄR är de.

2 juni 2011
Till Alla som inte har privilegiet att befinna sig här i Skatan dessa dagar - vibrerande av försommarens och Rökeriets framtidstro - se HÄR och Ni kommer att längta hit. Det händer mycket nu, som vi får återkomma till i sinom tid.

1 juni 2011
Vi har hört det en tid nu, att Rökeriet och Restaurangen skulle öppna till detta månadsskifte. Men det kan väl inte vara möjligt, när det ser ut så HÄR? Fastän vi har ju sett det tidigare, att Marie, Pelle och Eva-Marie kan åstadkomma mirakel. Så, tidigt på torsdag morgon börjar de röka fisk, och Rökeriet drar igång sommarsäsongen. Sedan bjuds vi in till en smygpremiär på Restaurangen på lördag. Pensionatet har redan startat sitt café, så nu är det ett faktum, Skatan-Sommaren är här!

22 maj 2011
Även Sundsvalls Tidning har observerat uppskjutandet av förhandlingarna, vilket Du kan läsa HÄR, utöver det som alltså finns på kanalprojektets sida.

20 maj 2011
Senaste nytt om Kanalprojektet fins nu att läsa på dess egen sida.

18 maj 2011
Landshövding Bo Källstrand gjorde oss den äran igår. Han kom i buss med ett helt sällskap. Kustvägen och den nya Restaurangen var några av ändamålen med resan, men det var nog kosläppet i Västbo som gav sällskapet den största överraskningen. Båda sundsvallstidningarna var naturligtvis med och HÄR läser Du Dagbladets rapport, HÄR Sundsvalls Tidnings.

16 maj 2011
Den lilla Skärgårdsföreningens ledare och ordförande Peter vill framföra detta:

"Tack alla ni fantastiska skärgårdsbor som ordnade och bidrog till den lyckade trubadur- och auktionsaftonen. Myndigheterna må dela ut hur många snytingar som helst mot kanalprojektet men med ert stöd i ryggen kommer vi aldrig att vika ner oss. Det känns sååååå bra! Tack!
Peter"

15 maj 2011
Det kom ett brev från en glad och lycklig tomtemor Jannie med de HÄR bilderna från gårdagsfesten. Hon skrev så här:

"Det fanns en gång en liten Skärgårdsförening. Denna Skärgårdsförening ville göra så mycket bra saker, men finanserna var för små, så det var synd om den lilla föreningen. Då fick Göran Sahlin en idé. Varför inte be Tomtarna om hjälp, sagt och gjort, Jannie var kontaktad, och Göran sa ”kan vi inte ha en fest på Dansbanan?” Det går inte sa Jannie, rasrisken är för stor, men en trubadurkväll i Skumucken kan vi ha. Glad i hågen över sin fina idé kontaktade Jannie Erica, som utropade ”men då måste vi också ha en auktion”. Och så gick det till när lilla Skärgårdsföreningen fick in över 40 000 kronor till alla dom bra saker dom ville göra. Sagan är inte slut här, för utan alla dom goda människorna, som gav bort både mat till festen och värdefulla saker till auktionen hade det aldrig gått. Så där bra går det inte bara i sagorna utan också i lilla Skatan, och denna saga är faktiskt alldeles sann. Tack alla ni som medverkade till detta.
Jannie"

Trubadur- och auktionsaftonen i Skumucken var riktigt livad och glad, alldeles som förväntat. Det kommer bildbevis så småningom. Men att Skatanborna har lätt för att släppa greppet om pengapungen, som de gjorde under auktionen, vem kunde ana det? Klicka på "RESULTAT" på startsidan, så får Du se!

13 maj 2010
Till sommaren får vi stifta bekantskap med ännu en skönhet, se HÄR!

Visste Du vad en Upplevelsedag på Galtström kan bjuda på, den som det frestas med till auktionen i morgon? Om inte, klicka Dig fram bland Auktionsföremålen!

Huvudförhandlingarna med Miljööverdomstolen är uppskjutna till efter sommaren! Följ utvecklingen på Kanalprojektets egen sida!

8 maj 2011
Igår hade Föreningen Tomtarna sitt årsmöte. Därifrån rapporteras allt vara i sin ordning, festliga evenemang är på gång, och det lovar ju gott. Det är dock viktigt att Du redan nu observerar följande ändring i kalendern.

Sill-Lunchen kommer fortsättningsvis alltid att infalla på Nationaldagen, den 6 juni, så redan i år. Alltså; stryk den tidigare noteringen i Din kalender! Gör något annat den dagen, men se till att Du köper biljetter till Nationaldagen den 6 juni! Ingegerd Zetterberg har hand om bokningar och säljer biljetter. Hon nås på Tel. 070 650 61 77 och på E-post Roland.Zetterberg@gmail.com. Välkomna!

Så var det ju det här med artikeln i Sundsvalls Nyheter om den nya Restaurangen. I papperstidningen var det med en härlig bild på Marie, men den finns tydligen inte på nätet. HÄR får Ni läsa artikeln utan den bilden. Ni lär känna igen henne!

4 maj 2011
Nu börjar auktionen på allvar! Det är bara att sätta igång. Klicka på och ha så trevligt medan redaktör'n tar reda på ännu mera detaljer om de olika föremålen att komplettera med efter hand.

1 maj 2011
Föreningen Tomtarna kallar till Årsmöte den 7 maj kl.11,00 i Skumucken. Men det visste Du väl redan som regelbundet läser Tomtarnas sida. Eller? Då har Du också läst årets Bulletin och föreningens verksamhetsberättelse, som också finns där. Kalendern är också uppdaterad, men den kommer att bli mycket mera innehållsrik vad det lider.

P.S. Om den alltid glade Ruben plirar lite extra med ögonen, beror det på att dottern Linda blev mor till en präktig pojke häromdagen. Grattis! D.S.

26 april 2011
Svea Hovrätt, Miljööverdomstolen, meddelar att förhandlingarna den 24 maj kl. 09.00 kommer att äga rum i Sockenstugan, Solbergavägen, mitt emot Njurunda Kyrka. Sprid denna information vidare!

17 april 2011
Idag är Sjöbodviken isfri, åtminstone nästan, trots att vintern var så hård. Kung Bore fick ge sig till slut, och HÄR är beviset.

14 april 2011
Ni ska ta Er tid till ett särskilt studium av fältet här till höger. Under den senaste tiden har tillkommit inte bara Björn och Sörskogs Gård, men även Pijazz!

13 april 2011
Målarkursen i Skumucken drog igång under helgen som gick. Trevligt och produktivt är bedömningar som nått redaktionen. Nu fortsätter kursen den 18-19 juni med kursledare. Ring Solveig Mossing på 070-820 42 98, så att hon vet om att Du kommer. Det finns planer på att bjuda in konstnärer att hålla föreläsningar längre fram.

10 april 2011
Den som har studerat Skärgårdsföreningens yttrande till Miljööverdomstolen (finns på Kanalprojektets sida) har väl märkt att det pågår en undersökning av syrehalten i Svartvikens vatten. Den enda punkt, d.v.s. sakligt argument, där Miljökontoret inte är överens med oss boende i trakten är huruvida Svartvikens vatten är av dålig kvalitet, d.v.s. har brist på syre. Så Skärgårdsföreningen skaffade bevis för att läget är om möjligt värre än någon trott, först i en mätomgång i början på mars, den andra idag. Se bilder HÄR! Inför den tillväxt av mikroorganismer som ska sätta igång så fort isen gått och solen börjat värma vattnet, förväntas det vara rikt på syre, men så är det inte. Längst in i Svartviken - nära botten - råder fortfarande allvarlig brist på den goda varan.  

7 april 2011
Gudrun Sjöbom skickade ett meddelande:
"Vi har kommit igång med kursen i franska nu. Vi kör utan lärare. Har skaffat oss en kursbok. Vi är 8 vetgiriga damer som träffas på tisdagar kl. 16.30-18.30 i Skumucken."
Det låter väl som en inbjudan, så anslut er!

6 april 2011
Såg Ni? Det blir stor Välgörenhetsgala (utan slipstvång) i Skumucken lördagen den 14 maj med underhållning och auktion. Här på Skatans hemsida kommer auktionsföremålen att presenteras omkring den 1 maj. Då kan Ni följa budgivningen dag för dag och hänga med i jakten på de riktiga fynden. Högsta budet på auktionskvällen vinner. Om det då finns kvar några osålda objekt, fortsätter auktionen ytterligare en vecka, innan de går tillbaka till givaren. Har Du något att sälja på auktionen, kontakta Jannie på 060-38058. Plocka fram Din gamla Stradivarius-violin, Picasso-tavla, Elvis-gitarr eller vad Du tänker överraska med. Om Du inte vill att Din gåva ska gå till för lågt pris, kan Du sätta ett reservationspris på den. (Vi kan hålla det hemligt tills det har uppnåtts.) Seså, gå till aktion för vår auktion! 

5 april 2011
Nu är det klart med SkatGalleriets program i sommar. Tala om vårtecken! Alla försök att lägga ned verksamheten häromåret gick om intet. Undra på det när det finns så härligt produktiva och färgstarka personligheter som Ingrid Roth i Östersund och Lars-Åke Högstedt i Sundsvall, som ställer upp och ställer ut! Klicka på SkatGalleriets sida och gläds med galleristen!

4 april 2011
Till nästa helg, den 9 och 10 april, träffas några målarsugna i Skumucken i Skatan mellan klockan 12 -16. Kursledaren har tyvärr fått förhinder men vi som har anmält vårt intresse vill ändå träffas. I och med att vi inte har någon ledare och vi får låna lokalen kostnadsfritt kommer denna träff inte att kosta något. Var och en tar med sig sitt eget material och fika.
Om fler är intresserade att titta in och måla, är Ni välkomna. I så fall kan Ni ringa Solveig Mossing i Lubban. Tel: 070-530 42 98 
Den 18 och 19 juni (kl 12-16) gör vi ett nytt försök med en målarkurs med ledare. Förhoppningsvis kommer många anmälningar då också. Ju fler (max 10) som deltar desto lägre blir kursavgiften.

3 april 2011
Dagbladet har talat med Ingeli om Skärgårdsföreningens yttrande till Miljööverdomstolen, HÄR kan Du läsa artikeln.

30 mars 2011
Det har förekommit inbrott och inbrottsförsök i grannbyarna, bl.a. i Lerviken och Skrängstabodarna. Håll ögonen öppna efter skumma bilar och konstigheter!

Redaktör´n brukar väl aldrig uttala sin mening om saker och ting, men efter en närmare inspektion av den nya restaurangen, må man ursäkta ett sanningens ord. En eloge till dem som bestämt design och utformning, färger och anpassning till Skatan-miljön! Döm själva HÄR!

Det finns ännu fler donatorer och annat nytt på Kanalprojektets egen sida. Ett besök där rekommenderas.

29 mars 2011
Vill Ni veta hur Skärgårdsföreningen tänker försvara Lubbankanalen i Miljööverdomstolen? Ni kan läsa deras inlaga på Kanalprojektets sida. Gör det! De har tagit fram ett par nya oslagbara kort ur rockärmen, så nu blir det knepigt för motparten. Och glöm inte att boka den 24 maj för Miljööverdomstolens besök hos oss för syn och huvudförhandlingar. Alla bör vara med vid denna historiska händelse!

24 mars 2011
Sundsvalls Tidning och vår lokalreporter Lars Windh har nyheter att berätta, bara goda sådana. HÄR hittar Du en artikel om Kustvägenprojektet, som går från klarhet till klarhet. Grattis och Lycka till i den nya fasen av arbetet! Och HÄR kan Du läsa om det förnämliga resultat det kan ge, när lokalbefolkningen lägger sig i de styrandes ageranden och åtgärder i vår bygd. De kunde ha frågat oss redan i början av sina planer, så hade de vunnit tid och därmed pengar, eller hur? Utsläppet av det renade vattnet från Skatans Reningsverk kommer att ske på 13 m djup c:a 300 m ute till havs utanför Galtströms hamn. Det kan inte bli bättre! Nu pågår dykningar där ute för att undersöka botten. Det skriver Sundsvalls Tidning om idag. Läs HÄR

17 mars 2011
Målarkurs i Skumucken helgen 9-10 april kl. 12.00-16.00 båda dagarna under Karin Rolén Nordstrands ledning. Skulle inte det vara trevligt? Det kan också bli en fortsättning under en helg i juni. Det skulle kosta c:a 500 kr per person för en hel helg. Men ju fler det blir, desto billigare blir det! Så ring och anmäl Er! Solveig Mossing i Lubban med telefon 070-530 42 98 väntar på Er.

14 mars 2011
Nu har det rört ihop sig för kommuntjänstemännen igen. Förvånad? Läs artikeln om Björns Vatten- och Avloppshistoria i Sundsvalls Tidning HÄR.

Mera ordning och reda kan Skärgårdsföreningen visa prov på, men den utmanar ju ödet på andra sätt. På Kanalprojektets egen sida kan Du nu läsa det nyaste Infobladet. Gör det, eller för enkelhets skull HÄR

28 februari 2011
Allas vår Erica har gått och blivit vuxen! Läs HÄR! Grattis till att äntligen ha uppnått kvinnans bästa ålder!

25 februari 2011
Skumucken kommer inte att stå oanvänd! Gudrun letar efter en tillräckligt bra lärare i franska, så den kursen får vi återkomma till.

Varför inte utöva andra konstarter under tiden? Solveig Mossing har redan förslag på en bra lärare i Måleri, som heter Karin Rolén Nordstrand. Hon undervisar nämligen i alla tekniker, akvarell, gouache, akryl och olja. Hon kan ställa upp på enstaka tillfällen eller veckoslut, allt efter Dina önskemål. Du kan vara en van bildkonstnär eller nybörjare, det har ingen betydelse. Tänk om det skulle bli en elevutställning i SkatGalleriet så småningom! Hör av Dig till Solveig! Hon bor i Lubban och har telefon 070-530 42 98. Och gör det NU!

23 februari 2011
Gladare ansikten än så HÄR, och framför allt så HÄR, har vi inte sett på länge. Det får väl ursäktas redaktör'n om sakförhållandena häromdagen inte var alldeles rätt uppfattade. Huvudsaken är väl att vi får så här glada besked!

21 februari 2011
Ett envist rykte har spridit sig till bryggan - ja, det är t.o.m. bekräftat från tillförlitligt håll - att utsläppsledningen från Skatans Reningsverk kommer att dras ända till Galtström och mynna ute i Bottenhavet. Det är ju den bästa tänkbara lösningen för alla parter, men ansågs alldeles för dyr i ett tidigare skede av arbetena. Hur kommer sig nu detta? Det visade sig, att det blev nödvändigt att bygga en pumpstation i Galtström, och med den på plats, blev extrakostnaderna för att ta det renade vattnet den vägen ut i havet genast överkomliga. Miljökontoret har nu ärendet på sitt bord, men kan väl rimligen inte säga nej. Så gläds alla kustbor i Njurunda södra skärgård! Vi kommer att få det bästa tänkbara bad- och fiskevatten i våra vikar!

15 februari 2011
Längtar Ni också till sommaren, som ju brukar inledas med Kustvägendagarna? Då kan Ni läsa om det lyckade projektet Kustvägen HÄR. Samtidigt kan meddelas att Sanna Nielsen kommer till Galtström och den sedvanliga Musikfesten i Herrgårdsparken. Och såvitt man hört på bryggan, kan hon vara melodifestivalvinnare då, eller varför inte totalsegrare i ESC? 

11 februari 2011
Det var snöstorm i natt, så nu är det snöskottning som gäller igen. Ingeli var ute och förevigade ett visst tumult med plogbilen. Det kan Du se HÄR.

8 februari 2011
Gudrun Sjöbom skickade följande upprop.

"Vi är ett gäng i övre medelåldern som vill starta en studiecirkel i lätt konversationsfranska. Kursen är i  Studieförbundet Vuxenskolans regi och gratis. Eventuellt är ledaren från "byn", det är inte riktigt klart än. Tid och plats: Under våren i Skumucken, kvällstid, troligen onsdagar, men kan variera.  Anmälan kan ske till Gudrun Sjöbom, tel. 060-38296 eller 076-1450674."

Det gäller säkert också riktigt gamla och ungdomar under 50 eller rentav barn? Häng på, bara!
Förresten meddelade hon också att Einar kommit hem från Antarktis nu.

7 februari 2011
Nu är det dags för vinterns varmaste fest - Ärtsoppeafton, Månfest, Fullmåne över Galten - kalla det vad Ni vill! Men festligt brukar det bli. Nu viskas om ännu bättre tongångar. Det är Björnarna som står för arrangemanget, och lovar utdelning av riktigt varma björnkramar till dem som så förtjänar. (Förlåt en vits av en avdankad göteborgska numera redaktör.) Anmäl Er till Barbro Åsander genast, så får Ni alla detaljer.

3 februari 2011
Så var det Dagbladets tur att ta upp Kanalfrågan och den framtida manglingen i Miljööverdomstolen. Läs HÄR!

2 februari 2011
Det var ju inte någon majoritet av skatanborna som deltog i seminariet Ett Steg Till i Skumucken den 19 januari, som Ni kunde läsa om härnedan. Desto viktigare då att alla får ta del av resultatet. Det kan Du göra HÄR, och man må säga att det dussintal personer som var med verkligen var aktiva och kreativa.

Det är väl heller inte så många som varit inne på Kanalprojektets hemsida och tagit reda på hur styrelsen för Skärgårdsföreningen upplever den framtida förhandlingen i Miljööverdomstolen, d.v.s. den sista chansen att få bygga kanalen. Gör det nu! Det är nämligen så att just Du kommer att behövas för att det ska bli framgång för kanalplanerna, eller menar Du verkligen att vi ska ge upp nu?

21 januari 2011
Två nyheter finns att berätta om. Ska vi ta den dåliga först? Nej det är nog bäst att först tina upp livsandarna med vinterns solskenshistoria. Minns Ni den lilla kattungen, som hittades praktiskt taget djupfryst på vägen i Sörskatan 25 november? Historien fanns att läsa den 3 december 2010 på Hört på bryggan. Kattarina var det ja, som långsamt kom till liv i Maggans famn. HÄR kan Ni se hur fint hon mår och hur oemotståndlig hon är nu.

Så till den tråkiga nyheten. Miljööverdomstolen har gett våra miljövårdande myndigheter rätt till prövning av Lubbankanalen i högsta instans. Sundsvalls Tidning publicerade idag den HÄR artikeln, och det är faktiskt ett oväntat beslut. Men kanalförespråkarna kommer, som tidigare sagts, inte att ge upp. Peter Brugge samlar sina styrkor för ytterligare en spännande förhandlingsomgång.

20 januari 2011
Igår kväll gick följdriktigt det nedan omtalade mötet i Skumucken av stapeln. HÄR kan Ni se några bilder, som Ingeli tog. Två personer ledde kvällens arbete som var arrangerat av de organisationer som Ni kunde se längst ned på inbjudan. I mindre grupper arbetade deltagarna först med klargörandet vad som är speciellt med boendet i Skatan och vad som är särskilt bra. När alla var överens om det, och det kan väl inte ha varit så svårt, gick man vidare med frågan om hur vi vill att det ska vara i Skatan om 3 år, eller snarare vilka projekt för utvecklingen av boendet här, som man skulle vilja arbeta med. Förutom sådana som redan är igång - t.ex. upprustning av Dansbanan och Lubbankanalen - framfördes bl.a. en cykel- och promenadväg Skatan - Lubban - Galtström och ett äldreboende i Skatan. Det kommer mera information längre fram, när allt har sammanställts. Håll ut!    

13 januari 2011
För några dagar sedan kunde man se i ett nyhetsprogram på TV ett avsnitt om en by i södra Sverige. Med en befolkning på 170 personer lyckas man hålla igång en livsmedelsbutik. Där finns ett äldreboende och ett dagis under samma tak med en härlig kontakt mellan generationerna. En gång i månaden träffas byborna vid en gemensam pubafton. Ja, det var mycket mer. Inför frågan om hur det gått till att åstadkomma detta, blev svaret att det beror helt på attityden hos människorna i byn. Som ett svar på redaktör'ns funderingar kom till redaktionen följande mail från Jannie!

Inbjudan till Skumucken
Tomtarna inbjuder till en träff i Skumucken onsdagen 19/1 kl. 18.00. Det blir en kväll som kan gynna fler än bara Tomtarna därför bjuder vi alla intresserade. Vi bjuder på fika. Vad det handlar om kan Du studera närmare HÄR. Anmälan senast 18/1 på tel. 38058 eller 0738217863. Välkomna, Jannie.

11 januari 2011
Nu kan vi meddela att Anders Åsander har gjort skidspåret på Galten åkbart efter allt snöande, så passa på nu!

6 januari 2011
Redaktionen vill härmed önska Ett riktigt Gott Nytt År till Alla härliga människor som bor i Skatan, Alla sommarvänner (som slipper skotta snö i Skatan nu), Alla som gästar oss mer eller mindre tillfälligt, och framför allt, Alla som hittat den här sidan i cyberrymden.

Apropå snö, det är inte nådigt att vara Skatan-skottare nu, men om inte Carl-Erik Asplund ger upp, vem kan då göra det? Ingeli har tagit de HÄR stämningsbilderna.


Den som vill ta del av bryggskvallret från tidigare år hittar det i Arkivet. Välkomna in att botanisera bland allsköns festligheter!