27 december 2012
Det kom  ett brev från Pia - ja just Pijazz-Pia - med en hälsning som vi alla tar till oss alldeles särskilt av.

"HÄR är en bild från hemma hos oss!
Önskar ibland att jag kunde förflytta vårt hus till härliga Skatan, för där i Skatan är en sån härlig gemenskap med alla boende, som jag saknar här.

Ha en bra nyårsafton och ett gott slut och god fortsättning!"
GOTT NYTT ÅR!

Det vill vi instämma i. Visst har hon rätt! När redaktör´n härförleden kom hem till Skatan efter en tid på annan ort, och Skatan mötte med underbart snölandskap och glittrande juleljus, drabbades hon av en så´n där lyckokänsla igen. Hur underbart priviligerat är det inte att få tillhöra en så fantastisk plats på vår jord!
 

23 december 2012
Nu önskar vi

TILL ALLA EN RIKTIGT GOD JUL!

Sedan ska Ni titta in under "Julhälsningar" på startsidan och förbereda Er på lite klurigheter.

17 december 2012
Kerstin, kära Kerstin! Vilken vecka Du har haft! Först var det födelsedag, och den finns all anledning att fira av oss på "bryggan". Varmt Grattis från alla oss tomtar! Nu har Du ju blivit rejält hyllad även HÄR, och det var roligt att ta del av. Sedan var det ju det här med Julmarknaden, som du basade för som vanligt. Denna gången kunde man av förberedelserna ana att det skulle bli något alldeles extra, och det hade det blivit om inte det hade varit det där med vädret. Som det stod i tidningen efteråt, snöstorm på tvären. Vi som trotsade kung Bore hade i alla fall väldigt trevligt, och det kan man se av den HÄR artikeln i tidningen. Ytterligare några bilder finns att se HÄR, somliga tagna i stormen och efter det att mörkret fallit, mera snöstorm än julmarknad så att säga. Notera att de bästa bilderna togs av Pia i Pijazz med mobiltelefon. För alla som inte kunde ta sig till Skatan, ger bilderna i alla fall vittnesmål om hur hjärtligt trivsamt det var. Tack Kerstin, Du och alla tomtenissarna i Din tjänst räddade dagen!

6 december 2012
Traditioner hör den här årstiden till, och dem ska man vara rädd om, åtminstone de som är goda och glädjebringande. Julbrevet från Ingegerd och Carl-Erik hör till dem. Läs det i en länk från startsidan! Det kanske rentav dyker upp flera julhälsningar med tiden.

4 december 2012
Vad är på gång HÄR?

30 november 2012
Har Ni hört? Rapporten om att isarna smälter fortare än anat på Grönland och i Antarktis! Nu får man räkna med att havsvattnet stiger 1 cm per år de närmaste 100 åren. Och landhöjningen hos oss i Västernorrland är 0,8 cm per år. De tar ut varandra nästan helt och hållet. Lever vi inte i den bästa av  världar ändå, vi omkring Höga Kusten alltså?

25 november 2012
Så här kan man rentav tjäna pengar! I huset befintlig bläckstråleskrivare har gått sönder. Trots att alla synliga skruvar lossats, alla springor och håligheter petats i och hela apparaten vänts åt alla håll under frustrerade skakningar har inget hjälpt. Att lämna in den för lagning kostar bara i diagnostisering av felet hemska pengar. Så vad gör man? I supermarknaden upptäcker man en nyare version av samma skrivare till ett pris av € 49,-. Bara en uppsättning bläckpatroner kostar i samma butik € 20,- för svart och € 27,- för färg. Eftersom den gamla skrivaren gick på samma patroner, och de var halvfulla, bestämmer sig småsnål redaktör att införskaffa den nya skrivaren fullt övertygad om att den kommer utan bläckpatroner. Men icke! Det första som ramlar ur kartongen är just nya fräscha patroner. Priset för skrivaren var alltså € 2,-, d.v.s. c:a 18 kr. Nu är man frestad att sälja den nya skrivaren på Blocket för en hundralapp eller så, begagnad och därför utan färgpatroner. Är det någon som nappar på det? Den gamla apparaten får duga som fotpall framför TV:n med en liten kudde ovanpå. Slutsatsen blir väl att återvinning, recirkulation för ett hållbart samhälle m.m. bara är floskler, eller?

19 november 2012
Det drar ihop sig nu till julfirande med allt vad det innebär. Julmarknaden, som annonseras stort med affischer och på vår startsida, är ju en av Föreningen Tomtarnas mest lockande evenemang. Välkomna!

Nu har även rapporterats att den första julgranen är på plats hos Bergströms på Björn. Ur Ingelis synvinkel ser det så HÄR vackert ut.

Apropå Ingeli kan meddelas att det HÄR är Ester, den nya och stolta familjemedlemmen, som föranlett ett hot om spikmattor på vägen till skydd mot ovarsamma bilister. Tro´t den som vill! 

13 november 2012
Nu har det hänt igen att klåfingriga aktiviteter företagits i Skatan. Den här gången var det någon eller några båtar som länsades på bensin och kanske mera. Håll ögon och öron öppna så att vi slipper sådant i fortsättningen!

7 november 2012
Nu har Målarkursen just bokat in sig i Skumucken söndagen den 25 november för fortsatta utsvävningar i konstens värld.

29 oktober 2012
Det har ju varit ölprovning i Skumucken, Ni missade väl inte det? Redaktionen gjorde motvilligt det, och undrar om det inte var någon som hade en kamera med sig. Det är ju så lätt numera, att ta bilder i smyg med de små tekniska vidundren. Alltså, skicka några av bilderna (per e-post) till lyst och/eller avund för oss alla!
 
Enligt Solveig hade inte mindre än ett 50-tal reflexförsedda ölprovare från alla väderstreck strålat samman i Skumucken. Stämningen var på topp redan från början. När alla kommit på plats ledde sommelière Sofie Andersson oss in i ölets skiftande smakupplevelser i kombination med olika ostar. Hon berättade om hur de olika ölen har fått sin smak. Efter avsmakningen dukades borden snabbt om för att ge plats för en god räksoppa och hembakat bröd. Därefter serverades kaffe och kakor. Nöjeskommittén bestående av Kerstin Persson, Barbro Åsander, Gudrun Sjöbom, Emma Sjöbom och Annette Brugge, gjorde en fantastisk insats. Under kvällen sjöngs sedan allsång under ledning av Gudrun Sjöbom så att taket nästan lyfte.

22 oktober 2012
Den som är riktigt observant kan nu hitta de nya stadgarna för Föreningen Tomtarna på dess egen hemsida. Men inte ens den observante märkte nog att webbmastern har en ny e-postadress på startsidan. En tid framöver kommer redaktör´n att kontrollera både den gamla och den nya adressen, men det är ingen dum idé att Du ändrar i Din kontaktlista redan nu.

11 oktober 2012
Vad säger Du om den nya vinjettbilden på startsidan. Nog är väl Skatan en upplevelse även så här års!

Är du medlem i Föreningen Tomtarna? Då kan du få vara med på Ölprovning i Skumucken lördagen, den 27 oktober, klockan 19.00. För mer info ring Kerstin Persson 070-651 95 41 eller Barbro Åsander 070-237 58 03.

Julmarknaden kommer i år att anordnas den 15 december i Skatans fiskeläge, d.v.s. nere i byn Skatan. Många har tyckt att det var bättre och mysigare där.

Den omtalade kursen i Franska pågår fört fullt - så långt var det rätt - men den är flyttad från Skumucken till ambulerande ort. Så inte var det någon oreda att påpeka. Skärpning redaktör´n!

9 oktober 2012
Apropå kursen i franska som Solveig rapporterade om, kan det vara dags att påminna om den bokningskalender som ligger utlagd på Tomtarnas hemsida! Det droppade just in ett par bokningar till från Liza Engström. Men de som går kursen i franska har tydligen inte upptäckt nyordningen. Skärpning, alltså, och ring Liza på tel. 073-5286340.

6 oktober 2012
Det händer en hel del nu. Vi har inte rapporterat något från vår kurs i franska på länge - eller någonsin - så det är kanske dags nu. Solveig är minsann i farten igen:

Kursen i franska startade idag (torsdag) efter ett långt sommaruppehåll. Vi, Gudrun Sjöbom, Margareta Nordström, Stina Norlin och Solveig Mossing, började med att fika på svenska och gick sedan över till att konversera på franska. Troligtvis hade en fransman förstått en del.
Innan vi skiljdes åt hade vi fördjupat oss i presens particip och andra verbformer. Så nog är vi seriösa alltid.
Kursen var den här gången utlokaliserad till Lubban och nästa vecka fortsätter den på Björn.

3 oktober 2012
Nu är Dansbanan färdig! Särskilt mycket ser man väl inte vid ett första anblick. Ytan är uppsnofsad och prydlig utan att karaktären förändrats, men kärnan är desto mera åtgärdad. Ingen behöver vara rädd att Dansbanan kanar iväg nedåt bäcken längre, även om det dansas vilt och taktfast. En eloge till gänget som gjorde det! Några av dem ser Du HÄR. Solveigs vittnesmål lyder sålunda:

I måndags slogs det sista hammarslaget på Dansbanan. Under fem arbetsdagar utförde samma energiska arbetslag, som nämnts tidigare, jobbet. I köket kockade i sann gammaldags anda en kvinna, vid namn Gudrun Sjöbom.
Förutom att byggnaden fått ett vackert yttre, står den nu stadigt också. Ta gärna en sväng förbi och se med egna ögon.

Men Solveig har flera strängar på sin lyra - eller penslar om man ska vara noga.

Skatanmålarna är kanske ett okänt begrepp för de flesta men så vill vi, som träffas i Skumucken och målar lite då och då, kallas oss. Höstens första träff i lördags blev mycket givande. Vår lärare Gunilla Koch visade oss hur man avbildar ett föremåls form genom att göra skuggor med en blyertspenna. Knepigt men kul!
Vi, som tecknade var Rut Pettersson, Roland och Ingegerd Zetterberg, Johan Eklund, Birgitta Sundström, Margareta Sjöbom och Solveig Mossing.
Den 27 oktober fortsätter vi med skuggor i färg.

Till sist: Protokollet från Årsmötet 20 maj 2012 finns att läsa på Föreningen Tomtarnas sida.

23 september 2012
Vägföreningen på Björn har ett viktigt budskap utlagt på sin hemsida. Läs det!

Nu åker båtarna upp ur sjön på löpande band. De flesta tas upp med måttliga ansträngningar, men det finns några som kräver professionell hjälp. HÄR är Mauds och Görans farkost på väg upp. När det blev dags för Stefan och Carina var det redan för mörkt för befintlig kamera. Vi är ju mitt inne i höstdagjämningen, bevars.

20 september 2012
Nu är det hög tid att sammanfatta den senaste tidens händelser.

Pro primo: Skärgårdsföreningen

Det är inte lätt att acceptera, men Kanalprojektet fick inte gehör i Högsta Domstolen heller. Så nu står Skärgårdsföreningen inför utmaningen att hitta nya vägar att förbättra livsmiljön, d.v.s. åstadkomma en levande och frisk vattenmiljö, för de familjer som bor kring Svartvikens och Lassövikens stränder. Styrelsen har några nya friska och ansvarsfulla ledamöter, och vi får ge dem tid att utforma sin strategi och kanske att finna nya projekt för vår skärgårds väl och ve.

Kanalprojektet i den form det haft hittills kommer att läggas ner. Därmed försvinner hemsidan med dess namn inom kort. Men alla som vill gå tillbaka och ta del av innehållet hittar hela sidan under rubriken Arkiv på startsidan. 

Pro secundo: Dansbanan

Så här skriver Solveig Mossing (bilderna finns HÄR): Det var full aktivitet på dansbanan i måndags och tisdags. Det togs inte många danssteg men desto fler hammarslag ekade över nejden. Nya ytterpanelbräder spikades på i rask takt och minst hälften av arbetet blev gjort redan under dessa två dagar.
Arbetet fortsätter på måndag morgon, klockan åtta, i nästa vecka. Även tisdag behövs för att slutföra arbetet.
De som spikade och sågade var: Seth Bertrup, Bo Forslund, Urban Nilsson, Lars Nordström, Mats Olsson, Bengt Persson, Lennart Persson, Roland Zetterberg och Anders Åsander.
Elisabet Nilsson, Margareta Nordström och Solveig Mossing såg till att de energiska männen fick lunch och kaffe.

Är det inte härligt med alla ideella krafter som verkar i Tomtarnas regi för allas vår trevnad! Men noterade Du könsuppdelningen? Vart tog strävandena för jämställdhet vägen?

Pro tertio: Ännu ett gammalt fotografi

Maud Westin hittade ett gammalt vykort i en låda, alldeles som Sören Utterström för en månad sedan. Nu ligger båda fotona på samma sida, nämligen HÄR.

9 september 2012
Får man inte bygga kanal mellan Skatan och Galtström, får man hitta på något annat, det HÄR t.ex. Detta kan väl inte Miljökontoret stoppa ändå?

4 september 2012
På startsidan finns en förunderlig vy, som Ingeli fångade en mörk kväll härförleden. Nåja, särskilt mörk var den visst inte. Det är fantastiskt att få bo i Skatan!

29 augusti 2012
Nu har solen kommit tillbaka, och det är riktigt behagligt att vara utomhus. Men det är så tyst! När alla Ni sommarboende och gäster ger Er av, inställer sig ett lugn och en frid, som visst är behaglig en tid. Men redan om några veckor eller så, har vi glömt allt gnäll över bileländet och annat som kan störa. Då börjar vi längta till maj-juni 2013, det ska Ni vara säkra på. Välkomna tillbaka!

Från Sören Utterström har inkommit en väldigt trevlig bild. Ja, egentligen är det ett gammalt vykort. Titta HÄR, och hjälp till att fylla i mera information om vad vi ser på bilden!   

27 augusti 2012
Det blåser kalla vindar från norr och solen tycks tveka ovanför tunna molnslöjor. Sommaren då, vart tog den vägen? Lyskvällen som ett avsked av sommaren behöver man väl inte ta så förfärligt bokstavligt. Den inträffade i lördags och bjöd på vidunderligt klart och lugnt väder, vilket man kan se HÄR. Natten var stjärnklar, och många många båtar gled fram och tillbaka på Sjöbodviken och njöt av skådespelet. Viken var som brukligt inringad av marschaller på bryggor, stränder och utmed hela Järn. Om det nu ska vara finalen av sommaren, var den magnifik. Nu är bara tystnad och alla soliga minnen kvar, eller?

24 augusti 2012
Solveig Mossing, som för pennan i Tomtarnas styrelse, skickade följande:

Höstmörkret är här och på "Lysnatta" (lördag) kommer minst 200 marschaller lysa upp inte bara bryggorna i Sjöbodviken utan också stränderna på Järn. Det ser Föreningen Tomtarna till. Den här veckan är det mycket annat på gång i föreningen. Ett nytt inofficiellt rekord har slagits av sju flinka föreningsmedlemmar: 1500 löpmeter ytterpanel målades faluröda på tre och en halv timme. Panelen ska pryda dansbanans ytterväggar. Taket är redan fixat av Tom-Einar Glad. Dessutom är en fungerande diskmaskin på ingång till Skumucken.

Ungefär samtidigt kom det HÄR vykortet, så nog är det fart och fläkt i byn.
 

8 augusti 2012
Ingen som var här i Skatan kan väl glömma dramatiken kring olyckan ute vid vattenskidåkarnas brygga sommaren 2007. Läs HÄR om hur det gick sedan!

7 augusti 2012
Nytt rekord i Skatans Gästhamn! Aldrig någonsin har vi haft en så långväga gäst som den HÄR! Den är registrerad i Cairns i Australien och bär stolt den australiensiska flaggan. I gästboken i Hamnstugan fann vi följande hälsning:

"5-6/8 S/V TA HI Bertil & Gisela/Australia
Skatan - a picturesque, friendly, pieceful gästhamn - and a very helpful harbourmaster!
We enjoyed a sunny day - and tasted the great variety of smoked fish and the berries in the forrest!
Special memories, Tack!"

26 juli 2012
En fågel flög över Hasselö utanför Västervik (redaktör´n på tillfälligt uppdrag söderöver) och kvittrade om att det finns nyheter att läsa för alla Björnbor på den egna hemsidan. Ni har väl läst "Sagan om Stora och Lilla Björn". Du kanske kan tänka Dig att hjälpa till med ett ekonomiskt bidrag för de båda björnarnas bästa? Kom ihåg att bidrag till björnarna är frivilliga, men behövliga. Det saknas lite pengar (c:a 900:-). Kan betalas till BG 724-2167 eller läggas i Lars låda, Björn 107. 

Gör som Lars N. och vidarebefordra nyheter och skvaller per e-post, tack!

22 juli 2012
Genom Kustvägens försorg har vi fått en skylt som välkomnar alla till Skatan. Den finns att beskåda dels på startsidan, dels vid nya parkeringen strax före infarten till Dansbanan. Om Du saknar den vackra regnbågsbilden, som Magnus tog, är det bara att gå lite längre ner på startsidan.

19 juli 2012
Såg Ni vilken härlig bild på Gästhamnen med regnbågen doppande i vattnet, som ligger på startsidan. Den har Magnus Westin tagit, och mer än så. HÄR får Ni se hans bilder från Skatan som Ni sällan eller aldrig sett det förr.

14 juli 2012

Har vi blivit hemmablinda, vi som ständigt vistas i Skatan? Just nu, i mitten på semestermånaden, är det full fart kring Gästbryggan. Titta bara HÄR! Man kan väl rentav tycka att vi lever med den skönaste biten av båtlivet, den vid en lugn brygga och nära till Restaurang m.m. Eller? Alltså; spara de sköna bilderna bakom näthinnan inför vinterns snöskottningsbekymmer!

12 juli 2012
Igår startade Bikeweek 2012, ett evenemang som nu går för andra gången. Det är alltså snart en väl inarbetad tradition i Skatan. Bikeweek är en klubb av inbitna flakmoppeförare, som med sina fordon företar en expedition via Kustvägen till Mellanfjärden. Där vilar man ut (eller vad man nu gör) och återvänder samma väg tillbaka till Skatan påföljande dag. I år hade klubben utvidgats med två prospects, d.v.s. presumtiva klubbmedlemmar, allt efter uppvisad färdighet och god vandel. Titta HÄR!   

10 juli
Om Ni har tänkt hyra Dansbanan eller Skumucken, är det bäst att boka i god tid. På Tomtarnas sida hittar Ni kalendern.

2 juli 2012
Har Ni hört sagan om Stora och Lilla Björn? HÄR berättas den av Lars Nordström.

I lördags var det bröllop i Skatan igen. Den här gången vara det Elin och Rickard som gifte sig i Galtströms Kapell. En stund senare anlände de med båt till Skatans Gästbrygga (se HÄR!) för att inta festmåltiden på Skatans Restaurang. Vi önskar lycka till!

28 juni 2012
Jodå, visst blev det Midsommarfirande i Skatan i år också, och rentav bättre än vanligt. Det var väl det härliga sommarvädret som hjälpte till att dra lite extra på smilbanden, kanske. Se själv HÄR!

27 juni 2012
Hör upp, alla Björnbor! På Er egen sida finns ny information att inhämta.

24 juni 2012
Idag har Skärgårdsföreningen haft sitt årsmöte, och nu får Du veta hur det avlöpte. Man har hört olika frågor surra på bryggan. Tänker de lägga kanalprojektet på hyllan efter det sista negativa budet från Högsta Domstolen? Finns inte mer att göra? Har man rent av lagt ner Skärgårdsföreningen? Sådana frågor avslöjar bara att Du inte känner kämparna i föreningen. Det borde vara klart för var och en, som följt föreningens strävanden de senaste åren. Nu inriktar man sig mot en ny vinkling av projektet. Det är ju ändå så att livsmiljön för alla boende kring Svartviken och Lassöviken på något sätt måste förbättras, om det så skulle vara i konflikt med våra miljövårdande myndigheter, som inte har förstått hur den marina miljön fungerar. Så se tiden an, och gå in på Kanalprojektets sida då och då, det kommer mera information där så småningom.

Skärgårdsföreningens styrelse ser efter årsmötet ut så här: Peter Brugge, Bo Forslund, Ruben Höglund och Birgitta Uppling (i bokstavsordning) fortsätter, och nya ledamöter är Staffan Nyström och Östen Ångman. Hur de fördelar de olika rollerna kommer att meddelas efter ett konstitutionerande styrelsemöte inom kort.  Man kan nog förvänta sig att Ingeli och Elisabet - som alltid - följer styrelsens arbete noggrant. De står i alla fall till disposition vid behov, naturligtvis.     

15 juni 2012
Är Kanalprojektet tillbaka på ruta ett nu? Högsta Domstolen har meddelat att ärendet INTE kommer att beviljas prövningstillstånd. Men Björkvikssundet behöver ju öppnas, så att människorna (och fiskynglen) runt Lubban och Lassöviken får en hyfsat god livsmiljö! Vad gör Skärgårdsföreningen nu? Om Du är medlem, gå till Årsmötet och dela med Dig av goda idéer och uppslag! 

13 juni 2012
Om det är något Du vill ändra på Skatans hemsida är det bara att kontakta redaktör'n. Det är möjligt (men knappast troligt?) att hon lystrar. I fallet med den gamla Gästhamnssidan var det dock befogat att göra en uppdatering. Gå in och titta! 

10 juni 2012
En av de mest omhuldade av Tomtarnas evenemang är Sillunchen på Nationaldagen. Det är upptakten till sommaren, och då ges tillfälle att träffa alla de kära sommarvännerna, som man inte sett mycket av under den långa vintern. Se bilderna HÄR!

Det är däremot väldigt trist att behöva underrätta om tjuvnad och mörka gärningar, som pågår i byn medan man sover ovetande och trygg. Natten mellan lördag och söndag var det inbrott i Restaurangens jordkällare, som om tjuvarna trodde att Pelle och Marie skulle vara så obegåvade att de fyllt den med sprit och tobak. Vad annars? Dagskassan? Nej, men vi får nog skärpa sinnena för att göra dylika expeditioner riskabla och lönlösa här i byn.

Nyheterna i Föreningen Tomtarnas organisation efter det nyligen timade årsmötet finns nu att inhämta på deras egen sida.  

1 juni 2012
Idag blir Ruben Höglund vuxen. Grattis på 70-årsdagen!!! Ruben är ju en av dem som kämpat hårdast för kanalen mellan Lubban och Lassöviken, och fortsätter säkert med det. Idag får han ta en välförtjänt paus, då kan vi nog höra hans glada skratt långt ut över viken.

Apropå kanalen, har det kommit in lite nyheter på kanalprojektsidan.

25 maj 2012
Pröva den här länken, en tjusig presentation av vår älskade skärgård, eller hur? http://www.kustvagen.nu/flyg.aspx

24 maj 2012
"Det var synd om alla som inte var med på Tomtarnas årsmöte" skriver Ingeli och fortsätter: "Ni missade Bosse Forslunds galant svingande av ordförandeklubban och den positiva stämning som rådde i lokalen. Styrelsen hade sammanfattat årets arbetsinsats och aktiviteter i en mycket fin verksamhetsberättelse och har dessutom lyckats med konststycket att engagera flera medlemmar i kommittéarbete på ett bra sätt. Grattis hela styrelsen med Lars Nordström i spetsen till ett framgångsrikt år. Tänk så bra styrelser Tomtarna haft under åren under ledning av bl.a. Gudrun, Jannie och nu Lars. Alla med olika arbetssätt och egenskaper, men med det gemensamt att man är riktiga eldsjälar och förebilder för ideellt arbete! Det är sådana resurser alla föreningar behöver och som vi i och runt Skatan är så tacksamma för."

14 maj 2012
Om Du har planer på att hyra Dansbanan i sommar, är det bäst att Du skyndar Dig att boka dag. Titta på Tomtarnas sida.

9 maj 2012
Nu drar det ihop sig till utställning i SkatGalleriet igen. Ingegerd Ekstam från Uppsala kommer hit och fyller galleriet med massor av underbara tavlor av många olika motiv. Klicka in på SkatGalleriets sida och fröjdas!

3 maj 2012
Sköna maj gjorde sitt inträde i Skatan som sig bör med några små brasor och ett fåtal små fyrverkerier. Lugnt alltså för både tama och vilda djur. Restaurangen drog folk under hela den förlängda helgen med stor säsongspremiär lördagen 28 april. HÄR kan man se bilder därifrån. Bilderna ser lite dimmiga ut, men det var sannerligen inte rökigt i lokalen. Var det kanske fotografen som var dimmig? Eller var det kameran? 

På Tomtarnas sida kan Du planera när Du vill hyra föreningens lokaler på och vid Dansbanan under sommaren.

27 april 2012
Ta fram penna och papper för att skriva upp alla evenemang i Skatan under sommaren! Ni hittar dem på Kalendersidan. Det är mycket på gång, för mycket att hålla i huv´et annars. Sätt sedan pappret på väl synlig plats. Ni kommer att behöva det.

Bor Ni på Björn, finns det ett meddelande från Vattensamfällighetsföreningen att läsa.

25 april 2012
Det har varit hög aktivitet i Skumucken under den långa mörka vintern, se HÄR får Ni se!

23 april 2012
Varje årstid har sina glädjeämnen men också störande moment. Det HÄR vaknar vi till varje morgon, åtminstone Ingeli och de andra som bor vid vattnet. Det är detsamma varje år, men blir bättre med tiden!

Titta in på Föreningen Tomtarnas sida och få de senaste nyheterna. Det är dags för årsmöte m.m.

19 april 2012
Trots allt som hänt har Kanalprojektet fått nya sponsorer, som Ni hittar på projektets egen sida. Hoppet är det sista vi överger!

16 april 2012
Idag har Skärgårdsföreningen avsänt sin överklagan av domen i Miljööverdomstolen. Titta in på Kanalprojektets sida och läs.

11 april 2012
Styrelsen för Skärgårdsföreningen lägger sista handen vid sin överklagan till Högsta Domstolen - jo, den ska faktiskt iväg endera dagen - så nu kan vi se fram emot ytterligare en lång prövande tid i kamp med Miljökontoret och Länsstyrelsen.

Under påskhelgen drabbades vi än en gång av en sorglig förlust av en älskad katt. Musse (HÄR finns han på bild) blev överkörd av en bil. Det är tredje gången det händer under innevarande årtusende, och alla tre katterna togs grymt från Ingeli och Roland. Det är ofattbart att det kan hända i det lugna Skatan!

Sensationellt var det, men på ett helt annat sätt, att isen i Sjöbodviken gick upp redan 29 mars. Ingen har väl upplevt en så tidig islossning här. Nu försökte ju vintern slå tillbaka och lade envist nattis över viken igen, men gav sig så småningom, och idag är det öppet och kluckar under bryggorna.

30 mars 2012
Det surrar av kampvilja i Skärgårdsföreningen. Ska de verkligen överklaga till Högsta Domstolen? Vi väntar ännu på deras kommuniké därom.

27 mars 2012
Den förstämning som råder i hela bygden efter budet om att kanalen inte fått miljötillstånd delas uppenbarligen av många andra. Titta bara HÄR!

Och HÄR kommer det mera; en insändare i Sundsvalls Tidning skriven av en anonym Skatanbo.

24 mars 2012
Ytterligare en kommentar till artiklarna i Sundsvalls Tidning har kommit, denna gång är det signaturen "Spanarn" som bl.a. undrar hur det var tänkt att kanalen skulle finansieras. (Öppna länken från i förrgår och läs den sista kommentaren!) Törs man denna vägen ställa en motfråga till Spanarn? Är Du medveten om hur mycket av det svenska bidraget till EU, som plöjts ned i krisländerna i södra Europa? Det är mycket mera än vi själva gjort anspråk på. Sverige går alltså med nettoförlust i EU. Dessutom är vi väldigt dåliga på att söka och utnyttja EU-bidragen i vår del av landet. Vi ska alltså inte ha dåligt samvete för att utnyttja EU-pengar. I den mån kommun och länsstyrelse lägger till sin beskärda del, lär det komma tillbaka till dem i form av av skatteintäkter.   

22 mars 2012
Ännu fler kommentarer till artiklarna i Sundsvalls Tidning läser Du HÄR. Det är möjligt att samma inlägg återkommer, men kloka och förståndiga synpunkter måste framföras gång på gång för att riktigt smälta in.

21 mars 2012
NEJ TILL KANALEN! Det blev utslaget i Svea Hovrätts Mark- och Miljööverdomstol. Det var oväntat och besvikelsen har lagt sig tungt över Skatan med omnejd.

För alla Er som inte har tillgång till Sundsvall Tidningen där Ni befinner ute i världen, radas här upp ett antal artiklar som handlar om Kanalen. Först kan Du HÄR läsa en intervju med Peter Brugge dagen innan domen från Miljööverdomstolen kom, därefter finns HÄR Miljökontorets synpunkter, vilka föranledde en del läsarkommentarer (se HÄR). Om det negativa utslaget i domen har ST en notis HÄR. Dagbladet tar upp domen så HÄR. Vad Skärgårdsföreningens styrelse har för inställning, behöver Du inte tvivla på, men den uttrycks annars på Kanalprojektets egen sida.

19 mars 2012
När det här skrivs är det 12 timmar kvar tills domen om Kanalen kommer. Och just idag kom en insändare i Sundsvalls Tidning, som utomordentligt väl beskriver de känslor vi har gentemot våra miljövårdande myndigheter. Läs den HÄR, och tacka Janne för den. Naturligtvis är det inte normalt att döda fiskar flyter upp på våra stränder. Tänk bara om alla fiskar hade den ovanan. De är mera hänsynstagande än miljökontoret i Sundsvall kan ana, både mot andra vattenlevande organismer och mot de stackars människorna, som lever däromkring.   

16 mars 2012
Det går mot vår, minsann! Man märker det på att Skatans Rökeri precis som Skatans Restaurang tillkännager sina planer för sommaren. Och precis som brukligt vill Marie Sjöbom få en påringning på telefon 070-602 41 94, om Du har möjlighet att upplåta husrum för hennes anställda. Ring henne nu, så att vi kan känna oss lugna inför sommaren!

På Kanalprojektets sida har Sponsorslistan uppdaterats, och nu är det så många som satsar på kanalen, att de snart inte får plats där! Men det klagar vi inte över, eller hur?

Det är bara fyra dagar kvar tills vi får vårt miljötillstånd från Svea Hovrätts Mark- och Miljööverdomstol. Eller? Jo, visst får vi väl det!

24 februari 2012
För att tala om något annat, Ärtsoppa till Fullmånen, det blir det i år också. Boka alltså den fredagen den 9 mars, och sikta mot Skumucken.

Många har lovordat Ingelis insats under förhandlingarna, men vad sade hon egentligen? Jo, det HÄR är vad hon sade! Och efter den här dagen var hon, som alla de andra i styrelsen, utmattad. Det förstår man av hennes suck på Facebook, som lät så HÄR.

23 februari 2012
Från omgivningen strömmar uppmuntrande tillrop om Kanalprojektet till Peter Brugge och de andra i Skärgårdsföreningens styrelse. Så håll ögonen på den här sidan, efterhand ska allt vidarebefordras till Er andra. Nu börjar vi med Dagbladets artikel i dagens tidning. Den finns HÄR.

HÄR får Ni ta del av ett brev, som Ingemar Sjö på Kallön skickat till Peter.

22 februari 2012
Gårdagen, tisdagen den 21 februari 2012, lär gå till historien i Skatan, hela Njurunda, och alla delar av världen där Skatanvänner finns. I Sockenstugan vid kyrkan möttes Miljööverdomstolen, Kanalprojektets anhängare och en och annan tapper försvarare av miljöbalken och skolbokens nötta beskrivning av grunda vikar. Vi fick inte tillstånd att fotografera, och kan därför inte visa i bild den stora uppslutningen. Men den var massiv. Kanalvännerna uppträdde segervisst och positivt, och gick hem efter en lång intensiv dag med välförtjänt stolthet. Det må vara att domen inte fallit än, men alla har gjort sitt och mycket därtill. Vilket härligt samhälle vi har att leva i, Människorna, Naturen och så Kanalen som binder oss samman!

Redaktör´ns egen reflektion:
Kanalens starkaste motståndare står inte skriven i lagen och går inte på två ben. Det är Naturen själv, ingen rår på den i det långa loppet. Den kommer t.o.m. att överleva mänskligheten. I det nu aktuella fallet manifesterar den sig i Landhöjningen. Det var landhöjningen som stängde Björkvikssundet och är på väg att döda vikarna här och var. Men det är också Naturen som tycks komma oss till hjälp! Den pågående klimatförändringen höjer havsvattennivån. Mycket kan forskarna slåss om, men dessa två fenomen är konstaterade, och det finns siffror på dem. Så här är det: Landhöjningen i vår trakt är ungefär 8 mm per år. Titta på den HÄR bilden från Lantmäteriet. Vattenståndshöjningen, som ju motverkar landhöjningen från våra bryggor sett, är man inte lika säker på, men mäts på olika sätt till 2-3 mm per år just nu. Den kommer att öka, men hur mycket och hur fort? Då blir man beroende av modeller. Och det vet vi ju hur svårt det kan vara, det är ju så de jobbar på SMHI, och de vågar inte göra prognoser längre än ett par veckor som mest. (Luft rör sig dock fortare än vatten, så de på SMHI har det extremt svårt.) En kvalificerad gissning som antagits av FN:s klimatpanel är - tro´t om Du vill - 8 mm per år under vårt århundrade. Slutsats: Om det någon gång i historien kan anses motiverat att återställa Björkvikssundet, så är det nu!

26 januari 2012
Läste Ni om Lomyratippen i Sundsvalls Tidning i måndags? Intressant ur den synvinkeln att kommunen tycks räkna med att använda schakt- och muddermassor från Kanalbygget. Jo, minsann! HÄR får Ni se själva, och även läsa om Blåberget från samma tidning.

22 januari 2012
Nu vet vi tid och plats för de avgörande förhandlingarna i Miljööverdomstolen om miljötillstånd för Kanalprojektet. Boka alltså tisdagen den 21 februari 2012 kl. 09.00 och möt upp i Njurunda Sockenstuga mitt emot kyrkan.

13 januari 2012
Fredagen den trettonde, minsann, och friska vindar ute. Då hoppas vi att den HÄR farkosten inte är ute.

7 januari 2012
Året som gick lämnade väl inte bara goda och glada minnen efter sig. I vår omvärld präglades året av finansiella kriser, terrorism och våldsamt väder. Här hemma i Skatan är vi dock förskonade från de värsta sorgesamma händelser som media matar oss med. Ja, vi hade ju rentav riktigt roligt när det begav sig. Därom kan Ni läsa i Hört på Bryggan 2011, som nu återfinns under Arkivet.

Den enda riktigt stora besvikelsen under det gångna året var väl det segdragna arbetet med Kanalprojektet som än en gång skjutits framåt i tiden. Hur läget är nu, inhämtar Ni på Kanalprojektets egen sida. Boka redan nu in tisdagen den 21 februari för förhandlingar med Miljööverdomstolen!

Vi vill också uppmana Er att titta in på Föreningen Tomtarnas sida där den nya styrelsens sammansättning finns redovisad.