31 december 2013
Innan vi stänger den här sidan och börjar en ny imorgon, låt oss önska ett 2014 med mindre stök runt om i världen. Tänk om det var lika fridsamt på andra håll som det är i Skatan ändå. Till och med vår Julbock står kvar alldeles ostörd av domedagsmuller på andra håll. Inte har väl Maggan behövt ingripa heller, för att värma bockens frysande klövar? Alltså

GOTT NYTT SKATANÅR!

23 december 2013
Som alltid trevligt att läsa Carl-Eriks Julbrev! Som av en händelse får man lära sig ännu mera om Frösön, om man lägger tid på SvDs korsord från igår. Från Frösön, närmare bestämt bonden Lars Eriksson, härstammar hela släkten Armfelt. Lars' son Erick Larsson skötte sig så bra att han adlades med namnet Armfelt. Mest känd är väl Gustaf Mauritz Armfelt, som var gunstling till Gustav III. Se där, Frösön har inte bara Carl-Erik, drottning Blanka och Hanna Mörk i sin ärorika historia.

21 december 2013
Nu är ljuset på väg tillbaka, idag vänder  det! Men först ska JUL och NYÅR firas ordentligt. Redaktör'n önskar Er alla att helgerna blir just så härliga som Ni planerat med lagom av allt, mat, dryckjom och klappar. Andra som skickat julhälsningar kan Ni klicka in till på startsidan.

15 december 2013
Så var det över för den här gången, och bilder från Julmarknaden ligger redan inne där de ska vara, d.v.s. på Tomtarnas sida. Missa inte det!

14 december 2013
Det ska till någon ännu elakare än Ivar för att stoppa Julmarknaden i Skatan. I skrivande stund - klockan är 11 - arbetas febrilt med förberedelserna, ljusen tindrar och det snöar lätt. Ivar har lugnat ner sig betydligt och det är bara att dra igång festen. Mycket nöje!

5 december 2013
Nu är det snart dags för Julmarknad igen, närmare bestämt lördagen den 14 december med början kl. 13. I år kommer det nog att bli gnistrande soligt, lagom kallt väder och lite snö, inte som det rusk vi genomled förra året. Ingen kommer att missa att marknaden går av stapeln inne i byn enligt den gamla traditionen. Välkomna!

30 november 2013
Julbocken är på plats, ljusen lyser upp vintermörkret i byn och alla ögon glittrar förväntansfullt. I Restaurangen är det premiär för Julbordet. Vad mer kan man önska?

Är det någon som minns förra årets Julbock och dess öde? Skrolla ned till 1 februari detta år och läs Maggans löfte! Ha kameran redo när det blir dags! 

6 november 2013
Det händer mycket i Skumucken nu för tiden. Nu meddelas att vi får gratis utbildning i hjärt- och lungräddning samt handhavande av defibrillator. Det ska man inte missa, särskilt som det erbjudes inte  mindre än tre tillfällen de kommande veckorna.  Ärligt talat, man borde nog gå den där kursen lite då och då. Det kommer nyheter och man har väl inte sådär kristallklart minne som man tror och hoppas. Klicka vidare till följande länkar, eller gå in på Tomtarnas sida.  
http://tomtarna.nu/senaste.html
http://tomtarna.nu/images/HLR.pdf

30 oktober 2013
På förekommen anledning - egentligen flera -  ska Ni påminnas om att inte allt som händer i Skatan rapporteras på den här sidan. Nu får Ni lära Er att övervaka Tomtarnas egen sida, liksom Restaurangens och Pensionatets. Som andra näringsidkare i byn har ju Tomtarna blivit vuxna och sköter sina sidor själva. Vill Ni t.ex. se hurt det gick till i lördags vid Cognacsprovningen, klicka vidare! Massor av härliga bilder!
 
På bryggan har det hörts att Barbro Å. håller högt tempo och liksom "strålar hela hon". Kan man få bättre ting att skvallra om? Heja Barbro!

23 oktober 2013
Kerstin, Kära starka modiga Kerstin! Vilka fasor har inte Du tagit Dig igenom under senaste tiden! Och nu andas det hopp igen för hela den Perssonska familjen. Vad kan man säga annat än: "Kämpa på! Kom igen, vi behöver Dig till nästa sommars tilldragelser i Skatan!" Alla vi andra önskar Dig ett stort och hjärtligt Lycka Till!

6 oktober 2013
Carl-Erik har bett att få framföra sitt tack för uppvaktningen på 90-årsdagen. Han säger bl.a.:

". . . viktigast av allt är att få hjälp med ett STORT TACK till förenigen Tomtarna och dess många Skatanvänner, av vilka många ju var hemma hos oss den stora dagen. Ett EXTRA STORT TACK för att utse mig som HEDERSMEDLEM i den fina och  också, mycket gamla FÖRENINGEN TOMTARNA I SKATAN. Nog har jag valts in som Hedersmedlem mm i olika sammanhang, men finast och mest överraskande är nog att bli så varmt hyllad som nu. Det kom över 60 skatanvänner till oss den 14 september. Och ändå så kan jag erinra mig tiotalet absent frinds som var sjuka mm. Ja, jag måste nu lita till Skatan.nu för att tacka alla, både ni som kom och ni som av olika anledningar talat om att ni inte kunde komma. Skatan sedan mer än 55 år, Carl-Erik"

15 september 2013
Det var öppet hus hus hos Asplunds igår. Han spjuvern Carl-Erik fyllde 90 år!
HÄR finns några bilder från trädgården där det hela gick av stapeln. Redan på morgonen startade födelsedagen vid den nya flaggstången. Den gamla, som var känd som den högsta och resligaste i hela Skatan, möjligen hela Västernorrland, gav upp i början av sommaren. Den nya är lika reslig möjligen ett tuppfjät värre, om det är möjligt.

12 september 2013
YOGA I SKUMUCKEN
Eftersom önskemål om att ordna yoga har framförts har jag kontaktat årets gymnastikledare 2012, Gunilla Edin med en förfrågan. Med egen erfarenhet av hennes ledarskap är jag övertygad om att det blir fantastiska stunder.
Hon har möjlighet att komma till oss måndagar eller onsdagar på förmiddagen. Vi bör vara 10 st var gång om det ej ska bli för dyrt för oss.
Om du är intresserad kan du höra av dig till mig snarast tel. 38381 eller 0702375803. Först till kvarn. . . .
Barbro Åsander

2 september 2013
Trumpeter och fanfarer! Carl-Erik fyller jämnt, och det får vi vara med och fira. Läs inbjudan HÄR! Vi ses där, eller hur?

Lika bra att boka för Pubkväll på Restaurangen den 28 september på en gång.

30 augusti 2013
Har Du sett den HÄR lilla katten i hellång svart ylleklänning, vitt spetsförkläde och lite vitt krås i halsen, därav namnet DAGNY? Hon har varit ute på vift några dagar nu, och saknas djupt här på redaktionen. Ring 060-38330 eller 0702 911 354 om Du vet något, tack.

27 augusti 2013
Vid en snabb titt i Hamnstugan på jakt efter ännu en bortsprungen katt, råkade gästboken ligga öppen på bordet. Det senaste bidraget är väl värt att sprida även till Er alla.

"22/8
Efter att ha legat här något dygn måste jag säga att detta är ett av de finaste ställena i Sverige!
Stort tack för ett trevligt bemötande och en välskött gästhamn.
Curt Larsson (ensamseglare från Uddevalla)"

Betänk att han på sin väg till Skatan måste ha passerat praktiskt taget alla svenska gästhamnar på vägen!

26 augusti 2013
Riktigt roligt är det ju när små katter hittar hem efter sina äventyr, men följande hade man ju helst sluppit rapportera:

"För er info vill jag meddela att någon gång mellan söndag 18/8 18.00 och
måndag 19/8 18.00 tog någon min bränsledunk med slang från lilla båten vid
landbryggan. Det är första gången något försvunnit där nerifrån mig
veterligt. Så det kan vara bra att vara på sin vakt om obehöriga syns till i
området!"

Meddelandet ankom till redaktionen från en besviken men ej namngiven Skatanbo.

22 augusti 2013
Ester har kommit hem!!! Underbara nyheter, eller hur? Hon blev av misstag instängd, men mår nu bra och är glad att vara hemma igen.

20 augusti 2013
Förlåt, men får man svära på hemsidan? Det är ju alldeles f-rb-nn-t, detta att älskade små djurvänner kan försvinna i vår trygga lilla by! Det är t.o.m. värre än en alldeles speciell cykel. Nu ger vi oss ut och letar efter Ester, allihop! Så HÄR ser hon ut.

Får Ni se Görans cykel medan Ni letar, desto bättre! Har Ni redan glömt? Så HÄR var det!

19 augusti 2013
Han är inte bara proffsig Robert, han är snabb och smidig också. Redan nu ligger det en massa bilder från festen på Dansbanan i lördags på Tomtarnas sida. Birgitta, Maggan och Eva ska ha en eloge för att de arrangerade det hela. Byarevyn var i högform och våra skratt må väl ha hörts över hela nejden. Dans blev det också långt in på sommarnatten. Ja, vad ska man annars ha en dansbana till?

17 augusti 2013
Nu kan Ni klicka Er in på Föreningen Tomtarnas egen nya sida, antingen genom att klicka på dess logga på startsidan eller öppna den genom adressen www.tomtarna.nu. Robert Näsström är föreningens webmaster, så det är proffsigt skött.

8 augusti 2013
Om Du har missat vad Byarevyn gör kommande helg, kan Du läsa om det HÄR. Helgen efter, d.v.s. den 17:e, kan Du ju se dem i verkliga livet på vår Dansbana. Tänka sig, för bara 100 kr och lite godis i en picknickkorg! Det får man ju inte missa!

4 augusti 2013
Titta HÄR, och känn Er stolta över Skatans kulturliv! Skatanmålarna stänger officiellt sin utställning idag, men det är bara officiellt. I enlighet med SkatGalleriets öppettider, ska man nog inte lita så mycket på det.

1 augusti 2013
Det kommer så många båtar av alla de slag till gästhamnen. Man kan inte räkna dem alla, och inte föreviga dem för hemsidan, hur gärna man än skulle vilja. Men då och då tar nyfikenheten överhand, som när den HÄR farkosten gästade oss, en hollänsk arbetsbåt döpt till Blåvalen (De Blauwe Vinvis).

Tidigare under veckan såg vi ett till synes hotfullt krigsfartyg stäva in i Sjöbodviken, där det kölade ett par dagar med en fiskebåt. Se HÄR!

24 juli 2013 
Notera att Galtholmens Samfällighetsförening har sitt Årsmöte söndagen 25 augusti kl. 18.00 i Skumucken eller närmaste omgivningar. Försäljning av mark inom föreningen kommer att tas upp till diskussion samt priser därvid.

22 juli 2013
Förra helgen, 13-14 juli, kunde vi nog notera årsrekordet runt gästbryggan. Inte mindre än 20 gästande båtar, flera från Finland, trängdes och hade det trivsamt får man förmoda. Se HÄR! Nu var det inte all time high den här gången. För tre år sedan, den 29 juli, var det ännu fler båtar. Nu, en vecka senare, var antalet gäster inte lika stort, men en av de seglande familjerna kom i en trimaran (trekölad båt). Undrar hur trångt det var för den i Lillsundet! Den finns med i samma bildkavalkad ovan.

12 juli 2013
Om Du bor på Björn, påminns Du om att det är ordinarie årsmöte imorgon lördag kl.10.00 vid Dansbanan. Du kan läsa kallelse och dagordning på Björn-sidan. 

7 juli 2013
Vem kunde ana att SkumuckenMålarna skulle dra till sig så många besökare i SkatGalleriet? Nu är det ju lite trångt för 10 målare i lokalen, så det kommer att bli en Ny-Vernissage lördagen 13 juli med (åtminstone delvis) nya verk samt naturligtvis allt vad som hör till en vernissage.

1 juli 2013
Nu följer en uppdatering och fördjupning av senaste rapporten från bryggan.
Midsommarfirandet fångades på de HÄR bilderna tagna av Ingeli.
Hon fångade också den HÄR kampen för födan, som utspelade sig utanför hennes brygga.
För den som inte minns den artikel om Skumuckenmålarna, som Sundsvalls Tidning publicerade redan hösten 2011, kan läsa den igen HÄR.

28 juni 2013
Visst har det firats midsommar med allt vad det innebär. Bland annat hade SkumuckenMålarna Vernissage i SkatGalleriet. Mycket bättre än att titta på de HÄR bilderna är det ändå att besöka galleriet. Det tillkommer nya verk undan för undan, för många av de ursprungliga har sålts.

20 juni 2013
I den ljuvligaste sommarnatt med gästande båtar vid gästbryggan klädda i flaggspel, med ungdomar i alla åldrar (5-75) i uppsluppna förberedelser för Midsommarafton i morgon, ja vad gör man?

Jo, det är dags att påminna om Njurunda Skärgård ek. för., som vi brukar kalla Skärgårdsföreningen helt enkelt. Den 30 juni, d.v.s.om en dryg vecka, bör alla föreningens medlemmar möta upp till Årsmöte vid Dansbanan eller i Skumucken (beroende på vädret) kl. 10.00.

14 juni 2013
Det kom ett brev från Lars Nordström. Han skriver så här.

”Vi på Björn har fått stigar och gångvägar upprustade och omgjorda.
Vi har ju fått förbindelsen till och från sjöbodviken iordninggjord med en helt ny spång! En delvis ny stig ringlar längs åsen från Sjöströms till Nilssons. Vi har satt upp skyltar med texten ”SKATAN” respektive ”BJÖRNUDDEN”. Stigen från vändplatsen vid Viklanders mot Skatan har breddats till nedgången mot spången och har skylten ”SKATAN”. Stigen vid uppgången från spången, rakt fram har fått skylt med namnet ”TVÄRSTIGEN” över mot Björnvägen och stigen åt höger är märkt ”BJÖRNUDDEN”. Sedan har den stig, som en gång gick mellan "Tjackas" och vändplanen vid tidigare "Åhls", gjorts i ordning och skyltats med ”FEMSKÄRET” respektive ”BJÖRNVÄGEN”. Femskäret lär vara ett gammalt namn på platsen vid vändplanen enligt Rolf. Stigen kan vara blöt en kortare bit nere vid vattnet.
Dessa åtgärder är utförda genom stamfastighetsägarens försorg, i samarbete med Skogsvårdsstyrelsen och MittSverigeVatten/Skanska.
Det är inte bara Björnbor, som promenerar runt vårt vackra halvö, utan vi ser med glädje många från sjöbodviken med omnejd, som tar en runda på Björn.
Hjärtligt välkomna!”

13 juni 2013
Har Ni varit inne på SkatGalleriets hemsida och fått en föraning om vad som kommer att ställas ut i sommar? Vilket som, nu finns det mera att läsa om alla konstnärerna. Så gör ett nytt besök.

8 juni 2013
Nationaldagen firades traditionsenligt med sillunch på den nyrenoverade Dansbanan. Förtäringen var utsökt, lagad av en mängd Skatandamer. Vem hade trott något annat? Underhållning fick vi i år med solosång av de tre "skatungarna" Alma, Viola och Alva. Ett par nya inslag i firandet var dels att vi tågade med musik och flaggor från Rökeriet till Dansbanan i det vackraste av väder och försommargrönska, dels ett Högtidstal, som hölls av Ingeli Gagner. Det senare blev mycket uppskattat hörs det på bryggan. Hon talade om "Tomtarnas rike" - från Skrängstabodarna i norr till Galtström i söder - som ett Sverige i miniatyr med skogen, vattnet och landskapet, men att det är vi människor som är Sverige. Nya krafter och nytt blod har kompletterat de gamla trotjänarna för att både bevara det gamla och ta emot det nya. Hon önskade att alla invandrare till Sverige ska känna sig lika välkomna som hon själv gjorde när hon flyttade hit till Skatan. Hon tackade och hyllade de människor som bidrar till det goda livet hos oss, och de är ganska många. Ett leve för flaggan, Sverige och oss själva samt Nationalsången avslutade det hela. Ja se, det var en riktig Nationaldagsfest, det! Några bilder kan Ni se HÄR.

På Tomtarnas sida hittar Ni nytt och krytt från styrelsen.

4 juni 2013
På en förekommen anledning, som heter Broman (Tack Ulf!) upplyses härmed om starten av Nationaldagslunchen på torsdag. Kl. 11.30 promenerar vi med musik i täten från Rökeriet mot Dansbanan, där lunchen börjar kl. 12.00.

2 juni 2013
Nu kan Ni gå in på SkatGalleriets sida och bekanta Er lite närmare med SkumuckenMålarna och deras alster. Ännu mera information kommer så småningom. Midsommarafton kl. 11-15 är det Vernissage och sedan kan Ni komma i stort sett när som helst fram till 4 augusti. Galleriet kommer att stå öppet "närhelst galleristen är i närheten".

29 maj 2013
Nu är det dags för nästa Årsmöte, nämligen det för Njurunda Skärgård ek. för. Det kommer att avhållas Söndagen den 30/6 kl. 10.00 i Skumucken vid Skatans Dansbana. Är Du inte redan medlem, blir det ju ett utmärkt tillfälle att ändra på detta inför årsmötet, så att alla får höra Dina synpunkter på utvecklingen av det goda livet i vår ljuvliga skärgård.

11 maj 2013
Skatans hemsida ligger på en norsk server, Surftown. Från dem har meddelandet här nedan kommit. Ni får läsa det i original, så att Ni aldrig glömmer vad en "vedligeholdelsesperiod" är. Härligt språk de har på andra sidan Kölen!

Kære Kunde
Vi står i øjeblikket overfor en opdatering af det bagvedliggende maskineri, som driver dit kontrolpanel.
Derfor foretager vi et planlagt vedligehold onsdag den 15. maj 2013 kl. 15:00 til 16. maj kl. 15:00.
Under vedligeholdelsesperioden vil kontrolpanelet være utilgængeligt. Det betyder, at presserende ændringer skal foretages inden 15. maj kl. 15:00.
Dit webhotel vil virke som det plejer i hele vedligeholdelsesperioden, dog med det forbehold at vi muligvis kan blive nødt til at genstarte din webserver.
Det vil betyde, at din hjemmeside vil være utilgængelig i en kort periode på cirka 5-15 minutter.

8 maj 2013
Nog har Ni väl planerat Sveriges Nationaldag med Sillunch på Dansbanan? Då kan vi hjälpa till med lite information.
Sillunchen börjar kl. 12.00, men man kommer inte in utan biljetter. Och sådana kan man köpa för 125 kr/st hos
Kerstin Persson tel. 38232
Barbro Åsander tel. 38381
Gudrun Sjöbom tel. 38296
Annette Brugge tel. 539295
Väl mött!

5 maj 2013
Det drar ihop sig till en ny säsong för Föreningen TOMTARNA på och kring Dansbanan. Lördagen den 11 maj kl. 11.00 städar vi, och Söndagen den 26 maj kl.11.00 är det Årsmöte i Skumucken. Mera detaljer finns att läsa på Tomtarnas egen sida. Öppna sidan "Nytt och Krytt". Kallelsen ligger också under "Dokument".

23 april 2013
Nu på Lördag, den 27 april kl. 12.00, kommer Pelle Sjöbom att genomföra en brandövning vid Hamnstugan, och då bör alla som är rädda om Skatan vara med. Han kommer också att demonstrera en hjärstartare för Er som är rädda om varandra.

22 april 2013
Länge sedan sist, men nu kommer en av många efterlängtad lansering (många = minst 9 familjer med släkt och vänner).  Det blir utställning i SkatGalleriet i sommar också! Galleristen har bestämt sig för att inte bryta den goda vanan sedan flera år, nämligen att ändra sig i sista stund och ställa till med utställning igen. I år blir det SkumuckenMålarna som intar lokalen, och de är de följande:
      Johan Eklund, Skatan
      Maria Eriksson, Pråmviken
      Barbro Martinelle, Söråker
      Solveig Mossing, Lubban
      Rut Pettersson; Björn
      Inger Sahlin, Rumpan
      Margareta Sjöbom, Skatan
      Birgitta Sundberg, Vikarbodarna
      Ingegerd och Roland Zetterberg, Skatan
Så fort det inkommit lite mera handfast information, lär det märkas på SkatGalleriets egen sida. Än så länge har Galleristen inte sett något av de verk som kommer att ställas ut, och det är alldeles som vanligt.
P.S. Hade gruppen kallat sig Skatanmålarna skulle nog förväxlingsrisken hos Bukowskis blivit för stor (jfr Skagenmålarna), så pränta in det mer lokala namnet
SkumuckenMålarna med en gång! D.S.

27 mars 2013
Nu gäller blott detta

GLAD PÅSK!

Antingen Ni pulsar i snö, eller har flytt Skatan för värme och sol på Kanarieöarna eller annorstädes (som om det skulle va´ nå´t), ett vet vi säkert; Nu är det inte långt till det att Rökeriet öppnar och vi tar den traditionella premiärfikan på Restaurangen, förundras över hur mycket barnen vuxit sedan förra sommaren m.m. Med andra ord, Inte Långt Kvar! 

18 mars 2013
Man ska anmäla sig till MÅNSKENSFESTEN också. Gör det NU! Anmäl Er till Gudrun Sjöbom Tel. 076 1450 674 eller Barbro Åsander Tel. 070 237 58 03. Härmed bekräftas också att festen startar kl. 19.00 i Skumucken.

13 mars 2013
Inte en  dag utan trevliga nyheter, denna gång om Tomtarnas MÅNSKENSFEST i Skumucken. Boka genast lördagen den 23 mars för detta traditionella evenemang! Det lär starta kl. 19.00, mera information kommer så småningom. 

12 mars 2013
Å så va dé den rätta tipsraden också: X22 2X2 2XX 211 X. Lycka till, på redaktionen gick det inte alls lika bra.

Ni såg väl "Det hände här" på TV? Se det annars på SVT-Play, det kan varmt rekommenderas. Redaktör´n tyckte allt att de kunde forskat vidare om Greve Piper. Gudrun gjorde ju en jättebra insats!

11 mars 2013
Det blev en andra Tomterunda. Gudrun S. rapporterar så här: Tjugofem deltagare mötte upp i det soliga men kallblåsiga vädret. Ytterligare några kom enbart för att äta en god våffla och få sej en varm korv. Urban Nilsson hade gjort dom kluriga frågorna, som Du kan läsa HÄR. Tio tävlande fick välja bland fina priser. Dessa hade flest rätt: Carina Franzén 10 R, Elsie-Marie Otzén, Morgan Holmqvist och Håkan Carlsson 9 R, Elisabeth Hjort, Malin Holmqvist, Anders Åsander, Sigrid Söderholm, Margareta Wahlberg och P-O Melander hade 8 R. Vi tackar alla deltagare i tipspromenaderna och medhjälpare i Skumucken. Nu gör vi ett uppehåll i Tomterundan. Men det finns risk att den kommer igen till hösten.

 3 mars 2013
Ny TOMTERUNDA på söndag!
Det var så roligt, och så många var med förra gången, så nu tar vi en runda till! Välkomna!

2 mars 2013
Njurunda Skärgårdsförening har tagit nya tag för vår kustmiljö och annat. HÄR förmedlas det senaste medlemsbrevet från styrelsen med en liten påminnelse om avgiften.

25 februari 2013
Maggan meddelar att hon nu är klar med sin duk i vävstolen i Skumucken. Den blev så sommarfin i vitt å blått. Det går så bra att besöka Skumucken för att titta och boka vävtid. Så om Du är sugen på att fortsätta väven, kontaktar Du Maggan (tel. 073-1826941) eller Barbro (tel. 070-2375803).

Poängpromenaden, TOMTERUNDAN kallad, som gick av stapeln igår (söndag) blev en riktig succé. Annette berättar: Drygt 50 personer mötte upp till Tomterundan på söndagen. Gudruns kluriga frågor med Skatananknyning var uppskattade men svåra. Hur svåra kan Ni själva se HÄR. Ingen lyckades svara rätt på alla de13 frågorna. Bäst lyckades Sune Wahlberg med 12 rätt och därefter Margareta Wahlberg, Richnaus, Madeleine Sjöbom, Ingegerd Zetterberg och Malin Holmkvist med nio rätt vardera. Rätt tipsrad: X22 12X 1X1 X211.  Efter frågerundan blev det korv, våfflor och trevlig samvaro  i Skumucken. Och då hade Annette sin mobil framme och tog de HÄR bilderna.

22 februari 2013
Har Ni Björnbor svårt att hitta Kallelsen till mötet kommande söndag, de 24 februari? Pröva HÄR!

18 februari 2013
TI
PSPROMENAD  SÖNDAGEN  DEN  24  FEBRUARI  LÄS  HÄR!  MISSA  INTE! (Den 24 februari är en söndag, inget annat! Tack för påpekandet, Ruben och Peter!)
Och inte nog med det! Om Du kollar Kalendern för 2013 ska Du finna att det kommit in en del nya evenemang att notera. Men det kommer att bli mycket mera, var så säker!

17 februari 2013
Hör upp alla Björnbor! Nu startar den nya säsongen med ett möte den 24 februari. Läs kallelsen på Er egen sida.

6 februari 2013
Hur många av Er lyssnade på P4 Västernorrland mitt på da´n idag? Inte? Då kan Ni göra det HÄR. (Ni kan behöva trycka på en startknapp.)

5 februari 2013
Det var en sällsynt underbar vinterdag i söndags. Från alla håll - åtminstone fem - har det kommit bud därom. Det av Anders Åsanders uppkörda skidspåret på Galten kom till rik användning och ledde Ingeli och många andra ut till havsbandet, där de möttes av den underbara syn, som Ingeli fångade med kameran, och som nu pryder startsidan.

Ser Ni på Ingelis bild hur det bildats s.k. tallriksis på havet. Det får redaktör´n att tänka på ett annat fenomen som man kanske skulle kunna kalla tallriksmoln, om det nu inte var flygande tefat. Bedöm själva HÄR. De tallrikarna/tefaten var till skillnad från tallriksisen prydligt staplade på varandra, så som det kan bli ovanför en snöklädd topp på Sierra Nevada (3000-3500 m.ö.h.).

 1 februari 2013
Gåtan "Skatans Julbock" är löst.
Maggan igen:
"
På det utsedda datumet sket det sej, bockrackarn hade frysit fast (vad annars bock - vinter).- Bengt P å Göran S gick bet så det bestämdes en annan dag. Så när jag var i Skumucken å grejade med väven, mitt på dan, hade de tagit motorsågen å kapat vid fotknölarna. Kånkat ner bocken till planen framför nätboden å tuttat på! Det var bara en kolhög kvar när jag kom hem på em. Dom har inget sinne för effekter dom här grabbarna. Tänk att man ska måsta lägga sej i allting, engagera sej i allt om det ska bli nåt kul av. Det var årets bockhistoria - jag lovar att nästa år kommer jag att tälta under bockjäkeln halva januari för att du ska få skriva nåt spännande på hemsidan!"
Det ska bli en upplevelse så god som något annat bockrelaterat jippo!

31 januari 2013
Maggan har följande att meddela:
"Nu har Barbro Åsander och jag gjort iordning väven i Skumucken, så nu är det bara att anmäla sitt intresse att väva för den som är vävsugen. Det är vit varp med en blå bård, kan bli gardiner, handduk eller bordsduk. Sommarfräscht och väldigt fint tycker vi. Välkommen att titta! Jag börjar med att väva en liten duk så att ni får se hur det tar sej ut!

Ring mej eller Barbro för info. Maggan 073 - 1826 941. Barbro 070-2375 803."

30 januari 2013
Har Ni hört! Skatans Julbock lyckades inte stå emot julbockars bistra öde. Den brann  upp! Vem som är skyldig därtill, står än så länge i stjärnorna.

Dessutom, Nationalmuseet i Stockholm packar nu ihop för några år, anledningen är renovering av lokalerna. Men vi har ju SkatGalleriets lokaler i prima form. Vi får väl göra något åt saken, och hjälpa till med den kulturella spridningen åtminstone lokalt.  

20 januari 2013
Nu har Anders Åsander kört upp ett skidspår på Galten, så det bara att dra på laggarna och ge sig iväg!

18 januari 2013
När kylan och mörkret lägrat sig över Skatan, kom ett bud från andra sidan jorden fyllt med både värme och ljus. Titta bara på det HÄR!

 16 januari 2013
Har Ni hört det senaste skvallret från bryggan? I helgen som gick skulle det bli en högtidlig och festlig avskedsceremoni på isen i Sjöbodviken av den HÄR filuren, Skatans egen Julbock alltså. Men vad hände? Jo, bocken var inte riktigt med på noterna, bet sig fast med klövarna i den frusna marken, och rörde sig inte ur fläcken. Vår Julbock är alltså motsträvigt kvar, inte låter den sig behandlas som en viss annan släkting ett 20-tal mil söderöver. 

Ta ytterligare en titt på Tomtarnas bokning av Dansbanan och Skumucken! Sommaren är snart fullbokad! 

11 januari 2013
Så begynner vi ännu ett år i Skatan med allt vad det innebär.

GOTT NYTT ÅR ALLA SKATANVÄNNER!

Redan har Skatanmålarna aviserat sin start på arbetsåret, det blir söndagen den 20 januari i Skumucken mellan kl. 9 och 14. Undrar just när vi andra får ta del av konstverken. På Tomtarnas egen sida finns nu en ny kalender där man kan se vilka dagar lokalerna kring Dansbanan är bokade för evenemang av olika slag.

Förra årets Hört på bryggan hittar Du i Arkivet.