Slut för i år!
Tack för i år!
Gott nästa 2015!

15 december 2014
Nu rinner dagarna fort iväg mot Jul, och i lördags var det Tomtarnas Julmarknad på och omkring Skatans Dansbana. Där finns ju utrymme för ett otal marknadsstånd, och det behövdes! HÄR finns några bildbevis. Och så många besökare från alla hörn av  världen, nåja, har man nog aldrig sett. Vi har i alla fall aldrig sett så många bilar på den nya parkeringen.

27 november 2014
Nu står han HÄR med fötterna stadigt i backen och mumsar på sitt hö. Kjerstin tog fotot.

25 november 2014
Kan ni ana dofterna av saffran i byn? Jo, gummorna är redan i farten med förberedelserna inför Julmarknaden! Ni får gissa själva vilka gummorna är! Gubbarna är också i full fart. Bocken står på plats - igen - efter ett fall under svårblåsten. Föll gjorde också adventsgranen på bryggan, men nu är allt återställt. Stjärnor börjar lysa i fönstren här och var. Var så säkra, det blir fint till 1:a advent då allt tänds!

6 november 2014
Det var trevligt med Karibisk Fest med romprovning i Skumucken, det kan man se på bilderna på Tomtarnas sida. Men en sak missade nog romkännaren Christer ändå. Fick Ni veta varifrån ordet Grogg kommer? Då kan förtäljas att det kommer från den brittiske stränge amiralen Edward Vernon som spädde ut besättningarnas romransoner med vatten för att minska fylleriet bland sjömännen. Han kallades 'Old Grog' sedan han låtit sy sina uniformer i ylletyget 'grogram'. (Allt enligt djupdykande efterforskning på nätet, d.v.s. Wikipedia.) Se där, plötsligt lite mera allmänbildad.

2 november 2014
Hörde just på lokalnyheterna att utter observerats i Sundsvall. Jaja, men hos oss, som lever nära vår natur, var väl det ingen sensation. De HÄR bilderna tog Ingeli redan för fyra år sedan från sitt eget hus ut över Sjöbodviken.

17 oktober 2014
På förekommen anledning, d.v.s. frågor från Julmarknadsentusiaster, kan meddelas att det blir ett Luciatåg även i år. Annat vore ju märkligt, när Julmarknaden går av stapeln på självaste Luciadagen den 13 december. Det kommer säkert mera information snart på Tomtarnas sida. 

13 oktober 2014
Igår fanns den HÄR begravningsannonsen i Sundsvalls Tidning med anledning av Kerstin Perssons bortgång.
Kerstin, Kära Kerstin, Du Fattas Oss!

11 oktober 2014
Om Du inte redan visste det, och om Du inte ids gå in och kolla på Tomtarnas sida får Du veta det HÄR. Det drar ihop sig till fest igen!

28 september 2014
Från ett grått och kylslaget Skatan meddelas att prickarna är uppe ur sjön. Igår gick Håkonsens flotte ut med en besättning bestående av Stefan Sjöberg, John Håkonsen, Karl Nyström (kompisen Olle Johansson var fullt upptagen med studier i Luleå) en nyopererat Anders Johansson och som förstärkning Johan Sjöberg. Upptagningen gick bra trots tidvis kraftiga vindar, men några bildbevis blev det inte.

23 september 2014
Tomtarnas fototävling, som t.o.m. uppmäksammats i Sundsvalls Tidning, får en riktigt värdig uppföljning. Solveig Mossing meddelar följande:
"Om du är intresserad av fotografering har du en möjlighet att delta i en fotokurs under hösten. Om tillräckligt många anmäler sig  kommer kursen att hållas i Tomtarnas föreningslokal Skumucken i Skatan.
På onsdag eftermiddag är Ulf Nilsson beredd att lära dig lite knep och trix för att få bra bilder. Han har arbetat som fotograf, har varit lärare i foto och var i många år ordförande i Njurunda fotoklubb. Ulf är numera pensionär men har inte slutat fotografera. Nu är Sveriges orkidéer hans vanligaste motiv. Och barnbarnen naturligtvis.
Om Du är intresserad, kontakta Solveig via mail solveig.mossing@gmail.com eller telefon 070-530 42 98."

22 september 2014
Ingeli bjuder på ett spännande/skrämmande/fascinerande sensommarminne HÄR!  

18 september 2014
Det drar väl ihop sig till kulna höstkvällar så småningom, när det nu blir. Nu har vi fått några underbara sommarbilder att drömma till. Tomtarnas fototävling presenterar vinnarna på Tomtesidan. Grattis till Björn Näslund, som vann tävlingen, till
Roland Zetterberg, som kom tvåa och till Ingeli Gagner som blev trea.

15 september 2014
Som Ni vet har skatan.nu en utrikesredaktion. Den är inte till för att rapportera om något som händer utomlands, utan fortsätter envetet att spegla stämningarna i vårt kära Skatan - i nöd och lust. Men den senaste tiden har inte varit glädjefylld. Är det inte bensinstölder eller inbrott i Restaurangen är det någon som går med armen i gips efter en kullerbytta i skogen. Men mest av allt, och tyngre än något annat, följer vi den tappra Kerstin kämpande med sin sjukdom. Ord blir så fattiga . . .

7 september 2014
Björns Vägsamfällighet har extra årsmöte lördagen den 20 september. Den som vill läsa Kallelsen hittar den på Björns egen sida.

5 september 2014
Från äldreboenden i Njurunda har en grupp gamla varit på utflykt och gästat Skatans Restaurang, en händelse som återkommer just efter säsongsavslutningen. Några av Skatans piggare pensionärer var med och hjälpte till. Trevligt var det, men med en mindre trevlig eftertanke. De gamla var överförtjusta, ingen tvekan om det. För somliga av dem var det första gången de var ute på hela sommaren! Och det är ofattbart en sommar som denna, inte sant? På annan plats på Skatans hemsida finns det HÄR  exemplet på hur man kan få ha det på sin ålderdom, om man är så lyckligt lottad att man har ekonomiska resurser. Just så, med en inglasad uteplats i varje bostad som kan öppnas mot naturen, just så borde alla få ha det i ett av de rikaste länderna i världen.

3 september 2014
Brev från Ingeli:
HÄR några bilder från ett oväntat besök idag på eftermiddagen. Undrar vad de hade här att göra? Skönt att se att det var en båt med svensk flagg, men vet ju inte längre vilka som åker omkring i våra farvatten..  
Vad jag kunde se var det en man som hoppade av båten för att fem minuter senare hoppa på igen. Ville han provcykla på en rosa cykel eller bara låna hamnstugans toa..? Vi lär väl aldrig få veta, eller..?

1 september 2014
Är sommaren slut nu? Inte ser det ut så, när man tittar ut genom redaktionens fönster. Likafullt firades den av som vanligt under Lyskvällen i lördags i samma förunderliga förtrollande stämning som de HÄR bilderna visar. (Ser de suddiga ut beror det nog på att redaktörn är bliven lite skumögd.) Vid en promenad genom byn kunde man träffa på nya gäster, som upplevde detta för första gången, alla djupt tagna och förtjusta. 

26 augusti 2014
Nu är alla frågor kring vassklipparen utredda och besvarade. Den tillhör Galtholmens Samfällighetsförening, i folkmun Hamnföreningen. Man vänder sig alltså till dem om man vill låna den.
På SMHI har man räknat ut att ett mannaminne är c:a 3 år långt (efter alla presscitat som den kallaste/varmaste sommaren/vintern i mannaminne). Nästa gång vi letar efter vassklipparen blir alltså år 2017 eller så.

25 augusti 2014
Någon bad redaktionen efterlysa den båt med vassklippare på, som Alf Jonsson skänkte oss för länge sedan. Nu behövs ingen efterlysning längre. Båten finns hos Anders Johansson och själva klippaggregatet hos Sune Wahlberg. Vem eller vilka som egentligen äger ekipaget är däremot höljt i ett fullständigt dunkel, men det kanske löser sig någon gång, det också.

22 augusti 2014
Sommaren lider mot sitt slut. Men tro inte att den slutar med Lyskvällen! Vi måste sörja för en ljusnande framtid genom att blåsa liv i Skärgårdsföreningen först. Kom till Skumucken söndagen den 31/8 kl. 10.00 med Dina lysande idéer och strålande förslag för den nya styrelsens framtida arbete.

17 augusti 2014
Den HÄR blicken mellan hund och husse gör en varm om hjärtat, eller hur? Viss del av äran får väl ändå tillskrivas Fredrik också. Grattis!

14 augusti 2014
Nej, det går inte att missa för oss som finns kvar i Skatan eller dess närhet. Skyltarna finns överallt. Snart är det dags att planera den Stora finalen, den vi kallar Lyskvällen. Sommaren har ju alldeles nyss börjat, den typiskt svenska alltså. Vad vi tidigare upplevde var snarare en tropisk avvikelse, men det var inte så dumt det heller.

6 augusti 2014
Kan det vara fiskar som för ett så HÄR plaskigt liv?

5 augusti 2014
Överraskningarnas tid är minsann inte förbi. Ingeli upplevde det HÄR under en tidig morgonpromenad. Man undrar just vem som blev mest rädd.

Igår kväll, just när dagen lade sig till ro, lockades vi till Gästbryggan av skön musik till våra båtgästers synbara bifall. Några frestades t.o.m. att ta några danssteg på fördäck och brygga. Se några bilder HÄR

4 augusti 2014
Skärgårdsföreningen har haft sitt konstituerande möte och bestämt att den extra stämman som årsmötet beslutade om ska äga rum den 31 augusti kl. 10.00 i Skumucken. Då ska årsberättelse, bokslut och revisorernas berättelse för 2013 redovisas. Val av revisorer ska också göras då. En formell kallelse till stämman kommer i dagstidningarna.

Vid konstituerande mötet valdes Lars Nordström till ordförande, Ingeli Gagner till sekreterare och Staffan Nyström till kassör. Östen Ångman och Göran Mathisson ingår också i styrelsen.
Peter Brugge var med på det konstituerande mötet och han har tillsammans med valberedningen gjort ett jättebra förberedande arbete för att få fart på föreningen igen.
 
I samband med stämman vill den nya styrelsen ta in medlemmarnas synpunkter på hur vi kan gå vidare för att förbättra statusen i Lassö- och Svartviken med avseende på vattenmiljön, samt förslag på frågor som Skärgårdsföreningen ska ta sig an.

Skärgårdsföreningen är från nu aktiv igen och vill få ett grepp om medlemmarnas förväntningar och idéer. Hörsamma alltså kallelsen till den extra stämman 31 augusti!

2 augusti 2014
Bättre än så HÄR kan man väl inte ha det, eller hur? Tack till Rökeriets killar och tjejer!

30 juli 2014
Jaså, Du hann inte? Skicka in bilderna till Tomtarnas Fototävling alltså. OK, trösta Dig då med att tävlingstiden är förlängd till 14 augusti, och att reglerna nu ändrats så att bidragen också kan skickas in digitalt till solveig.mossing@gmail.com. Allt för Din skull!

28 juli 2014
Du har väl inte glömt att skicka de bästa sommarbilderna till Tomtarnas fototävling! Tiden går ut om ett par dagar! Försök inte inbilla någon, att det inte finns bilder att välja mellan t.ex. i mobilen. Mera information finns på Tomtarnas egen sida.

26 juli 2014
Den som vill veta hur våra båtgäster upplever Skatan bör hålla koll på Gästhamnens sida lite då och då, nu och framgent.

23 juli 2014
Varmaste semesterväder i mannaminne? SMHI brukar hävda att ett mannaminne oftast är tre år eller så, men det finns väl undantag. 32oC på dagen, 22oC på natten, en vattentemperatur på 25oC i viken och 22oC i ytvattnet ute till havs, det är värt att lägga på det där minnet. Anneli och Johan med vänner tycker det HÄR är rätt element att vistas i, hela gänget nästan.

21 juli 2014
När den HÄR båten kom in till Skatans gästbrygga idag var det för andra gången i sommar. Nu fick redaktör´n en chans att lära sig lite mera om skönheten. Båten heter Silva och är en typisk s.k. Petterssonbåt (ritad av C.G. Pettersson) från 1923. En likadan båt, som fortfarande heter Loris och är 10 år äldre, hade Ivar Krueger i sin ägo när han dog, så det var inte så konstigt att man lyfte lite extra på ögonbrynen. Silva är bemannad av Anders och hans fru Viola, och de kommer från Ekerö i Mälaren. Att bevara en sådan båt är en kulturgärning, och nog klär hon Skatans hamn.

19 juli 2014
Igår gav de sig av, grabbarna med packmoppar, för att fullfölja sin traditionella tur via Kustvägen till Mellanfjärden med återresa idag. Avresan förevigades av deras trogna Skatanfans, vilket Du kan se HÄR.

15 juli 2014
Björns Vägförening höll årsmöte i lördags 12/7. Protokollet finns att läsa på Björns vägförenings hemsida (Klicka på länken till höger)

10 juli 2014
Det HÄR kunde ha gått riktigt illa!
Några meter upp i skogen ovanför vatteskidbryggan hittade Morre och Eva tidigt i morse en eldstad, förmodligen efter en grillfest. Elden hade spridit sig i marken och mossan och brann fortfarande. Eva och Morre hällde vatten över för att slutgiltigt släcka den, men vid ett återbesök på eftermiddagen rök elden fortarande, som Ni kan se på bilderna. En eld som krupit ner i marken på det här sättet kan vara ofattbart långlivad. Nu måste vi hjälpas åt att hålla den under uppsikt!

6 juli 2014
SkatGalleriet har fått påfyllning av Eeva-Liisas akvareller, väggarna bågnar (nåja) av skön konst. Dessutom finns det i SundsvallsTidning en recension som lovordar "Vinterlandskap i Sommaridyll". Med viss möda kan man nog läsa den HÄR, men bättre att komma in i galleriet och titta och bläddra.

4 juli 2014
Allsång är bra, och det får vi flera tillfällen till i sommar. ByaRevyn däremot, måste man passa noga på. Den ges bara en gång, nämligen den 19 juli kl.18 på Dansbanan enligt det HÄR anslaget. Biljetterna kostar 150 kr och det finns bara 120 st. När Du väl har lyckats komma över en biljett, ska Du också tänka på att medhavd matsäck och dricka ytterligare förhöjer kvällen.  

2 juli 2014
En oxkalv är lös! Den sågs senast på Björn, men hör egentligen hemma i Galtström. Ulf Broman har utfäst en belöning på 1000 kr till den som fångar in kalven och möjliggör att den helskinnad återbördas till Galtström.

1 juli 2014
Allsång har blivit vår livsluft inte bara på Skansen och på Dansbanan. Nu bjuds Ni in till de HÄR evenemangen på Skatans Restaurang också! Men det märkliga är att de är alla tre sorterna av olika karaktär. Man får alltså flerfaldigt kul! Vi hörs, med de röstresurser vi eventuellt har, först 10:e juli på Dansbanan, sedan 12:e, 24:e och 31:a juli på Skatans Restaurang.

30 juni 2014
Efterlysning: Styrelsen för Galtholmens Samfällighetsförening har i sin ägo en bok om Samfälligheter till stöd och handledning för deras viktiga arbete. Någon har lånat den utan att återlämna den. Är det Du eller någon Du känner? Gör då något åt saken! I all vänlighet på styrelsens begäran.

27 juni 2014
Nu har Kustvägen levererat en liten lekplats till Tomtarna. Den finns intill Skumucken och vi hoppas att den ska vara till glädje för både små och stora. Det är konstnären Janina Stoor från Gränsfors som utformat den och det finns ytterligare fyra likadana efter Kustvägen. De finns i Mellanfjärden, Löran, Bergafjärden och Galtström. Men vår egen kan Du se på de HÄR bilderna.

Från lek till allvar. Hur många av Er har hört talas om Bunstaflygaren? Han hette Sigurd Berglund och var aktiv inom flygvapnet under andra världskriget, och hans fascinerande historia är nu tillgänglig i bokform. Göran Westerlund i Kvissleby har ägnat många år till att samla fakta och personliga minnen från Sveriges alla hörn. Så missa inte att ta del av både människan och flygaren Sigurd från Bunsta. Boken, som ser ut så HÄR, finns nu, sedan någon dag bara, att köpa bl.a. på Biblioteket i Kvissleby. Trevlig läsning!

26 juni 2014
Se HÄR vad som är på gång i Skumucken! Maggan har gjort sin del färdig nu, snyggt va? Nu väntar vävstolen på nästa väverska. Intresserad? Ring Maggan S. 060-38100 eller Barbro Å 060-38381 och ställ Dig i kön - om det finns någon.

25 juni 2014
Allsång på Skatans dansbana
den 10 juli kl. 18.00. Spelmän och ledare kommer från Taubesällskapet Nordosten. Det kommer att bli sång, musik, kaffe, smörgås och kaka! Där ligger allt Skansen i lä, eller hur?
Pris: 100 kr, Barn gratis. Alla är välkomna!
Arrangör är Föreningen Tomtarna naturligtvis.

22 juni 2014
Visst blev det Midsommar med dans kring majstång och allt, men det var väldigt modiga dansare som fick motstå kyla och regnskurar. På själva Midsommardagen har vi också speciella traditioner. Då leker vi andra lekar. Titta HÄR!

15 juni 2014
Idag öppnas Nätboden för utställningen Trålfisket i Medelpad. Varje dag mellan kl. 10.00 och 18.00 kan man fördjupa sig i ett skede av Skatans historia, som är fascinerande och minnesvärt. Men inget varar för evigt (varken trålfiske eller utställning), redan om en månad vandrar utställningen vidare. Mera information hittar Du på Trålfiskets egen websida. Det ligger en länk dit på vår startsida, så Du kan inte missa!

13 juni 2014
Ett påpekande angående Galtholmens Samfällighetsförening inför Årsmötet:
Handlingarna ang. Galtholmens samfällighetsförening kan läsas hos John Håkonsen.

12 juni 2014
Nu på lördag ska Roland och Göran och Lars ställa i ordning trålfiskeutställningen i Nätboden. Visst kommer vi att sakna PiJazz i sommar, men Pia ser fräshare och mer avslappnad ut än tillförne, och det är henne väl unt! Välkommen hit för att fira ledigheten med oss Pia! Nu får gubbarna med sin stora utställning om trålfisket berättigad uppmärksamhet under sommaren.

11 juni 2014
Alma har haft ett bestyr, ska Ni veta. Hon har byggt ett tjusigt komplementhus, väl inom både Attefalls och Friggebods ramar. Titta HÄR! Om rätt ska vara rätt, må man erkänna att hon haft viss hjälp av sin far Stefan och av sin mormor Catharina.

10 juni 2014
Det var ett upprop om Årsmöte i Galtholmens Samfällighetsförening som gömde sig bakom länken för några dagar sedan. Mötet äger rum Söndagen den 29 Juni kl. 16.00 på Restaurangens övervåning, Skatan. Försäljning av mark och ändring av stadgar kommer att avhandlas på mötet.

Nu kommer även en inbjudan till ett annat årsmöte, nämligen Årsmötet i Njurunda Skärgårds ekonomiska förening samma söndag den 29/6 kl. 15.00 vid Dansbanan i Skatan. Vid det mötet kommer frågan om den s.k. Lubbankanalen att lyftas igen. Det lär finnas nyheter att ta upp och att diskutera.

Först till Dansbanan kl. 15 och sedan - för de berörda - en språngmarsch till Restaurangen kl. 16.

8 juni 2014
Det var en dag i glädje och med en försmak av den riktiga sommaren, så som vi förknippar den med Skatan. Vi firade Nationaldagen med den traditionella Sillunchen på Dansbanan. Den gemensamma flaggparaden från Hamnstugan till Dansbanan leddes - som sig bör - av ett folkmusiklag, den här gången var Gudrun och Göran förstärkta av Ulla-Britt Larsson på nyckelharpa och Ingvar "Bysse" Byström på durspel. Ingeli tog några bilder som Du kan se HÄR. Högtidstalare var Björn Lyngfelt från SCA som talade så vackert om vikten av att sponsra utvecklingen i vår levande landsbygd att man nästan hörde klirret av slantarna som bl.a. använts till ombyggnaden av Dansbanan. Därefter bjöd lilla Alva på skönsång. Mitt i sången försvann strömmen på Dansbanan och över hela byn, men det var inte Alvas fel. På bryggan undrade ett nyanlänt brudpar hur det skulle gå med bröllopsmiddagen, men det har personalen god vana att klara av, så ingen märkte särskilt mycket av strömavbrottet, utom kockarna förstås. En eloge till dem! Alva däremot kommer nog att minnas Nationaldagen 2014 hela sitt liv!

7 juni 2014
Vem kan gissa vart följande länk leder? Men kolla då!
Ny och fräsch länk kommer HÄR.

3 juni 2014
Är inte Skatan en underbar plats att bo på ändå! Idag har en gäst i byn, visserligen lätt identifierad med rullator och silvervitt hår, varit ute på en förmodat vilse promenad. Från flera bybor inkom signaler om vederbörandes väg, och allt avlöpte väl. Anhöriga suckar ut och tackar alla för god hjälp. Man känner sig trygg i Skatan!

6 maj 2014
När SkatGalleristen var ny i Medelpad för många år sedan, hamnade hon av en slump på ett Galleri i Stenstan framför en tavla målad av Eeva-Liisa Holappa Jonsson och blev alldeles tagen. Men inte visste hon då  vem det var, signaturen under verket var Illi. Minnet av tavlan har envist hängt kvar och nu äntligen kommer Eeva-Liisas fantastiska akvareller att ställas ut i SkatGalleriet i sommar. Klicka på galleriets logo till höger och bekanta Dig lite mera med Eeva-Liisa Holappa Jonsson och hennes konst.

1 maj 2014
Var det någon mera än redaktionen som missade Trålfiskeprojektets öppna hus den 27 april? Då har Ni en ny chans den 11 maj. Ingen som vill kalla sig vän av Skatan och dess historia får missa detta!

18 april 2014
Inte kan man undanhålla Er detta! Roland Z hänvisar till www.tralfisketimedelpad.se för vidare information om Trålfiskeprojektet. Hemsidan är värd ett besök för sin vackra layout, om inget annat. Imponerande i kvadrat alltså!

17 april 2014
Ta fram almanackan nu! Det blir mycket att hålla i huvudet när Tomtarna sätter igång.
10 maj Städdag
18 maj Årsmöte
Dessförinnan något nytt och spännande:
27 april + 11 maj är det öppet hus i Skumucken för visning av bilder från Trålfiskeprojektet. Vad är det? Ja den som inte går dit, får ju inte veta. Till redaktören viskades i somras om något särdeles intressant, som svårligen kan redogöras för här.
Som om detta inte var nog, det finns planer på att bygga en Bagarstuga! Men det - liksom allt det andra - får Ni söka mera information om på Tomtarnas egen hemsida www.tomtarna.nu.

31 mars 2014
Har Ni sett att Brämön har en hemsida numera? Anders Felländer har gjort den, och nu länkar vi mellan Brämön och Skatan.

30 mars 2014
När nu naturen vaknar till liv, slår även redaktionen upp portarna. Och det med en smällkaramell! SkatGalleriet kommer att bjuda på en fantastisk utställning i sommar. Eeva-Liisa Holappa Jonsson har galleristen haft på önskelistan sedan urminnes tider, eller åtminstone ett tio-tal år. Vernissage på Midsommarafton som seden bjuder, Välkomna!

17 februari 2014
Ni har väl noterat att Tomterundan - årets första - går av stapeln på lördag, 22 feb. Missa inte det!

 7 februari 2014
Titta och lyssna på Titti, en av Kjerstin Olssons döttrar, som med sin Johan fick s.k. tillökning i familjen med små ursöta ulliga lamm. En riktig överraskning mitt i vintern! Sundsvalls Tidning rapporterade.
http://st.nu/medelpad/njurunda/1.6786058-varen-kom-tidigt-i-gasta

9 januari 2014
Det här är nog första gången man har behövt uppdatera Kalendern redan i början av januari. Skatanborna blir mer och mer livfulla och aktiva för varje år som går! Bra! Håll igång!

4 januari 2014
Hur många av Er visste att detta år 2014 kommer att bli särdeles lyckosamt. Önskningar kommer att uppfyllas, nya projekt att lyckas o.s.v. Varför just i år? Jo, nymånen inföll just på nyårsdagen. Det händer inte så ofta, i genomsnitt vart sjuttonde år. Vem påstår det? Det har varit känt i folktron sedan urminnes tider, och vill man tro på det, så gör man gärna det. Alltså särdeles god anledning att upprepa

GOTT NYTT SKATANÅR!

Förra årets Hört på bryggan hittar Du i Arkivet.