9 januari 2016
Idén med den här sidan - Hört på Bryggan - fick redaktör'n från ett annat litet kustsamhälle. Visst var idén bra, och visst har den roat många, även redaktör'n. Dock, hur ogärna man än vill, kommer man till ett skede, när allt börjar gå tomme. Innan någon annan gör det, bestämmer redaktionen på egen hand att det tar slut nu.
Det finns ytterligare en anledning till detta. Föreningen Tomtarna har de senaste åren gått från klarhet till klarhet, och dess hemsida blir ständigt bättre. Gå dit när Ni vill ha nyheter från Skatan!
Skatans hemsida blir kvar, och i Arkivet finns de gamla sidorna kvar.

30 december 2015
Lars Nordström skickade följande notis till redaktionen:
"Fjärden låg blank, med otroligt fin is. Livet var glatt (!) och många åkte skridskor av olika former. Det är dock läge för en allvarlig varning. Isränna har brutits onsdag eftermiddag, från inloppet till Björköfjärden in till Myrbodarna. Det är ju svårt att veta, hur denna isränna kan frysa till, beroende på kommande temperatur och minusgrader. Så, se upp och ner (!), om du ger dig ut de närmaste dagarna på stålskodd fot. Hellre varna än att något händer!"
Och visst har Lars rätt i det!

13 december 2015
Gå vidare till Tomtarnas sida! Där finns en massa bilder från Julmarknaden att avnjuta!

2 november 2015
Nu när vinprovningen är väl genomförd till allas glädje, är det bara att se fram mot nästa och som vanligt det bästa Tomtarna har att locka med. Arrangörerna anropar sålunda:
Välkommen till julmarknad på Skatans dansbana lördagen den 12 december kl. 12 - 15.
Här hittar du fin julstämning med många genuina knallar, fika, korv, glögg, tombola och godispåsar till alla barn.
Vi bakar i nya bagarstugan.
Du kan också hälsa på Emmas får och prova på ponnyridning.
Vill du anmäla dig som knalle ring Maggan 073-1826941 eller Gudrun 076-1450674. 

11 oktober 2015
Minns Ni att vi i början av juni (den 7:e och 11:e) rapporterade om ett projekt kallat FÖRSTÄRKT  MEDMÄNNISKA? Nu har våra bybor utmärkt sig igen. Genom att delta i ett test med beundrandsvärd framgång tog självaste Tidningen SOS Alarm beslutet att skriva en artikel om dem. Läs artikeln HÄR!

8 oktober 2015
Det kom ett glädjetjut från Perssons i Sörskatan härförleden.

"Nu är Skatans fiskeläge på pränt i Japan! Figurerar i ett heminredningsmagasin som kom ut i somras. Det är ett reportage på 2 sidor med bilder och text från vår trädgård/lusthus/brygga och från min ateljé. Undrar just vad det står? Våra japanska språkkunskaper är STARKT begränsade."

Nu har vi fått det stora privilegiet att HÄR på Skatans hemsida presentera artikeln, och det borde vara av stort intresse för var och en som kan läsa. Varsågoda! Men tror de verkligen på Sörskatan att de har "Second house in Sweden"?

29 september 2015
Det drar ihop sig till vinprovning igen. HÄR finns affischen, och observera att antalet platser är begränsat!

10 september 2015
Det lönar sig dåligt att stjäla småsaker, sa han som räckte över en femkrona, som jag tappat. Undrar just vad den tänkte som tog med sig en Kupévärmare i Bagarstugan i natt. För inte var det väl för det ekonomiska värdet, eller? Om Du känner till var kupévärmaren finns, lämna tillbaka den så att den murade ugnen torkar någon gång.

3 september 2015
Så här års lägrar sig lugnet och tystnaden över Skatan, och det har sin speciella tjusning. Dock, det händer ibland att man blir väckt i ottan av ett förfärligt oväsen, precis som de HÄR bilderna antyder. Det är Peter Andersson (med viss anknytning till Björn) som är i farten. Bilderna åtföljs av ett exakt citat ur en annons för ett riksbekant byggföretag, och det är taget ur Chalmers´ karnevalsprogram från "artonhundra bortnött".

17 augusti 2015
Man får tro och tycka vad man vill om de tiggare som kommer till vårt land, och visst är det svårt att veta hur man ska tackla fenomenet. Jannie Haakonsen har i alla fall bestämt sig för att hjälpa en tiggande kvinna som behöver kläder till sina tre barn, en pojke på 5 år, en flicka på 6 år och en pojke på 15 år. Vill Du hjälpa Jannie, lämnar Du ditt bidrag hos henne och gör därmed flera människor glada. Du når henne på tel. 060-380 58  eller 073 821 78 63.

1 augusti 2015
Titta HÄR hur mysigt byborna brukar ha det på fredagkvällarna.

30 juli 2015
Galtholmens samfällighetsförening kallar till årsmöte onsdagen 26 augusti. Detaljerna läser Du HÄR.

24 juli 2015
Sedan Skatans Restaurang öppnade har byborna utvecklat en vana att ockupera lådorna med dynor för uteserveringen. På andra håll kallas det fredagsmys, men här kallas det Surret och är inte begränsat till fredagarna, enbart av vädret. Ibland blir vrån med lådorna på tok för liten, som Ni ser HÄR.

23 juli 2015
Ni har väl sett Maria Erikssons konst i SkatGalleriet, eller? Nu finns det ett par nya krokier också, och de hör ju till Marias specialiteter. Gör en tur till och titta på dem! Om det har spridits en uppgift om att det är stängningsdags för galleriet inom kort, glöm det. Nu får Ni en chans någon eller några veckor till. Ta den!

10 juli 2015
Loppisen är flyttad till den 8 augusti, samma plats, samma tid. Har Ni något Ni vill lämna till försäljning? Ring i så fall till Maggan S.  073 18 26 941 eller Barbro Å.  070 23 75 803!

1 juli 2015
Hur går det för Trålfiskeprojektet? Jo, därom kan berättas att den utställning som visades i Skatan (Nätboden) under förra sommaren nu vandrat vidare till Lörudden. Under tiden 24 juni till 30 augusti kan Ni se den i Sillmans Sjöbod dagligen kl. 11 - 18. Vidare kan förtäljas att Medelpads Sjöhistoriska Förening bjöd in Björn Stark till höstträffen 20 november 2014 att föreläsa om Trålfisket i Medelpad. En sammanfattning med bilder och fakta publicerades sedan i tidskriften Lubrikatorn (nr4, 2014). Så det sprids som ringar på vattnet, vad de håller på med, och ännu mera kan Ni läsa under Trålprojektets hemsida under länken till höger.

30 juni 2015
Nu har Magnus varit ute och tagit en panoramabild igen (se startsidan), synd bara att mobilen/paddan/datorn inte har en meterstor skärm!

29 juni 2015
Årsmötet vid Njurunda Skärgård ek för. bestämde att kommunikationen mellan styrelsen och medlemmarna ska förbättras. Det innebär att nyheter kommer att presenteras på föreningens egen hemsida, som finns under den vackra blåvita logon till höger. Så småningom!  Den utmärkt informativa Verksamhetsberättelsen 2014-2015 är en god början. Läs den så länge!

27 juni 2015
Njurunda skärgård ek.för. har sitt årsmöte idag som bekant. Även om Du är förhindrad att närvara vid mötet rekommenderas Du att läsa verksamhetsberättelsen HÄR.

26 juni 2015
Det händer massor av roliga saker i Skatan den närmaste tiden. Fram med almanackan och anteckna!

TOMTARNAS LOPPIS
på dansbanan  11 - 12 juli.  Klockan  11.00 - 18.00.
Flyttad från nätboden. Vi har bättre parkering och får tak över huvudet i händelse av regn.
Vi tar tacksamt emot prylar som ni vill skänka till loppmarknaden torsdag 9 juli, på dansbanan kl. 17.00 - 21.00
Ev. frågor besvaras av Maggan S.  073 18 26 941 och Barbro Å.  070 23 75 803.

BYAREVYN
gästar oss lördag 18 juli. Kl 18.00 kommer dom till dansbanan och framför sin roliga revy.
Precis som i fjol tar vi med den matsäck var å en vill ha!
Begränsat antal biljetter säljes av Maggan S.  073 18 26 941 och Birgitta A.  070 333 75 16.

Som om inte det vore nog blir det

ALLSÅNG PÅ SKATAN
torsdag 23 juli kl. 18.00! På  TOMTARNAS egna fina dansbana förstås.
Det serveras kaffe å kaka och alla hälsas hjärtligt välkomna!

21 juni 2015
Vilken härlig Midsommarhelg! I det varmaste och soligaste hörnet av Sverige.
Nu stundar vardagen igen, och med den kommer en påminnelse om att vi måste leva miljösmart. HÄR får Ni ett enkelt och genialt tips för att ta ett litet steg på den vägen

17 juni 2015
BYAREVYN kommer till Dansbanan 18 juli! Affischen med detaljer ser Du HÄR.
och så var det
SkatGalleriet. Det skulle ju inte öppna i år, men den galleristen är inte att lita på. Se HÄR.

11 juni 2015
Idén med s.k. SMS-livräddare har varit på försök på annat håll, och avrapporteras HÄR med goda resultat. Fortfarande finns det nog mycket att finslipa på innan vi vänjer oss.

10 juni 2015
Har Ni undrat vad de gör i Skumucken när det är Yoga-seans? Idag var det säsongsfinal ute på gräsmattan hos Barbro, och då lyckades vi få en inblick tack vare en anonym paparazzi. Det HÄR är vad de gör.

10 juni 2015
Varför frångå gamla vanor? SkatGalleriet har, som brukligt, ändrade planer och meddelar att det blir vernissage denna Midsommarafton som vanligt. Maria Eriksson återkommer med en ännu mera varierad kollektion av sin konst. Det kommer smakprov på galleriets hemsida inom kort.

7 juni 2015
FÖRSTÄRKT  MEDMÄNNISKA är ett projekt som går ut på att vi som bor långt från räddningstjänst och ambulans kan bistå varandra vid olyckor, ja rentav rädda liv, när olyckan är framme. Projektet är fortfarande under utveckling, men alla som vistas i trakten bör vara informerade om det. Se det som en vidareutveckling av installationen av en Hjärt-lungmaskin i Hamnstugan. Men nu tas det ett steg längre, och det är HELT UNIKT för Skatan (än så länge).
FÖRSTÄRKT  MEDMÄNNISKA fungerar så här. När det händer en olycka gör vi som vanligt, ringer 112. Samtidigt som ambulans/brandbil skickas ut av SOS Alarm, skickar de ett SMS till alla som deltar i nätverket med bud om var och/eller vem som behöver hjälp. (Detaljerna är inte klara.) Alla kan bli medlemmar i nätverket, ju fler desto bättre. Den utbildning som behövs bjuds på av riktiga proffs.
FÖRSTÄRKT  MEDMÄNNISKA sattes på prov häromveckan och skulle ha blivit ännu mera framgångsrikt om alla vetat vad om pågick.
Det behöver väl inte påpekas att initiativet kommer från Pelle Sjöbom. Det är också han som arbetat med den här idén i flera år, och tänker fortsätta med sin mission. Redaktionen har ambitionen att hålla sig uppdaterad. Fortsättning följer alltså.

1 juni 2015
Idag kom det ett trevligt budskap med posten för alla oss som lever i den här delen av världen. SMHI låter meddela att det kommit ut en bok med en sammanställning av vad som kommer att hända med och i Östersjön de närmaste hundra åren. Boken är på 500 sidor och outhärdligt grundlig, men vill Ni läsa den finns den att ladda ner från SMHIs hemsida.  Det är 141 forskare som har skrivit om var sitt specialområde, och allt ska vara baserat på det senaste inom klimatforskningen. Men man vet ju aldrig, SMHI har väl haft fel förr? Nåväl, redan på sidan 260 är frågan om vattenståndet hos oss avklarat. Klicka  HÄR och titta på bilden. Detta har vi ju vetat länge, men om det sprider sig över världen kan vi räkna med en invasion av klimatflyktingar - kanske.

15 maj 2015
Nu kan det vara bra att titta in i vår Kalender. Den är uppdaterad - äntligen. Visst är det massor som pågår i Skatan, och detta är nästan enbart Tomtarnas förtjänst. Men alla Ni andra som har planer för den närmaste framtiden i vår by; låt redaktionen ta del av det, så kommer det att tillkännages på lämpligt sätt!

2 maj 2015
SkatGalleriet kommer inte att öppnas under sommaren 2015. De planer som fanns - om än vaga - rörde vännen Bengt Åberg och framför allt hans hustru Berit. Dessvärre har, som Ni nog vet, Bengt gått ur tiden. Varma tankar går till Berit, och vi hoppas få se hennes konst längre fram.

25 april 2015
Mera Svensk Historia ā la Shainkman. Nu är vi i mitten på 1800-talet.

 ". . . avled Karl XIV Johan. Han efterträddes av sin äldste son som hade fötts i Paris 1799. På den tiden var pappa fortfarande krigsminister . . . och hade inte en tanke på att bli kung - allra minst i Sverige. Därför opponerade han sig inte när Desirée ville döpa pojken till Oscar efter en karaktär i . . . Ossians sånger som alla i Paris läste just då. Idag är Oscar ett etablerat namn med kunglig klang, men på den tiden var det lite av en skandal. Ungfär som om någon skulle kalla sin unge Estelle efter karaktären Joeys agent i Vänner, och fyrtiofem år senare skulle vi sitta där med en drottning Estelle I."

24 april 2015
Visste Ni detta? Så här skriver Mikael Shainkman i sin bok om Sveriges historia. Vi är i början av 1700-talet.

"I den nyinrättade vetenskapsakademien dryftade tunga namn som astronomiprofessorn Anders Celsius och professorn i medicin Carl von Linné lärda ting. Ett av de hetaste ämnena var den tidens största klimathot: vattenminskningen. De lärda männen hade noterat att vattnet runt Sveriges kuster sjönk med några millimeter varje år och de antog att det uppstått en spricka i botten på skapelsen. Därför debatterade Sveriges vetenskapliga elit hur de skulle kunna laga läckan innan allt vatten rann ut. Att det var landet som höjde sig och inte vattnet som sjönk var det ingen som kunde föreställa sig."

13 april 2015
Igår fyllde Alf Jonsson år, närmare bestämt 75 hedersamma sådana. Han är värd allas vår aktning!

Av någon anledning har Linda, Alfs dotter, i samma stund avslöjat ett problem för redaktionen, som hon vill ha hjälp med. Alltså:
"I Skatan dräller det av kompetens och visst borde det finnas någon som besitter kunskapen om fruktträdsbeskärning.!?
Jag har 3 st träd som behöver kärlek och omtanke. Går det att göra en efterlysning på skatan.nu?"
Nu är det framfört, och redaktör'n kan bara avslöja att hennes metod för liknande problem kallas "Fogelqvistare". Det visade sig dock vara oväntat lyckosamt. Linda får gärna ta del därav. Men det finns ju andra att rådfråga.

9 april 2015
För en kort tid sedan - innan isen gick - fångade Ingeli den HÄR trevliga gästen på bild. Alla var dock inte lika förtjusta.

8 april 2015
Nu kluckar det under bryggorna igen! Nåja, med lite hjälp av fantasin.Tack vare den kraftiga blåsten har de sista resterna av isen i Sjöbodviken tvingats kapitulera och är på väg mot förintelsen.

19 mars 2015
Ett vårtecken så gott som något! Första TOMTERUNDAN är utlovad till 28 mars kl. 11-14 med start och mål vid Skumucken, där det finns förfriskningar.

14 mars 2015
Det är faktiskt 20 år sedan som det begav sig. Tomtarna fyllde 50 år och det firades bl.a. med ett lustspel, som lyckligtvis fastnade på film. Det är den filmen som visas nu på tisdag kl. 19.00 i Skumucken. Missa inte det!

28 februari 2015
Om två veckor - 14 mars - blir det Pub-fest igen i Restaurangen i Skatan, mitt i vårmånaden! Men visst känns det som om våren redan är här!

19 februari 2015
YOGA i Skumucken - Ni har väl inte missat det? Gunilla Edin leder övningarna varje onsdag kl. 11-12.30! Det blir 8 ggr fr.o.m. 18 februari, alltså igår. Men det är ju 7 ggr kvar. Välkomna!

29 januari 2015
Akta Er för de isiga vägarna! Ta skidorna istället i de spår Anders Åsander nu har iordningställt!

28 januari 2015
På förekommen anledning, d.v.s. med anledning av visst missöde på isen härförleden . . .
Nu ska Ni få lära Er en viktig regel om isarna i vårt område. Titta på den HÄR kartan, och fundera på hur mycket vatten som ska pressas genom det rödmarkerade område då havsnivån växlar som den gjort flera gånger senaste tiden. En halvmeter vatten täckande hela Björköfjärden ska in (respektive ut) på så kort tid som ett halvt dygn. Det blir väldigt starka strömmar i de trånga passagerna på båda sidorna om Alderholmen. Alla Ni som färdas med snöskooter, titta på kartan en gång till och spara den i bakhuvudet! Trevlig tur nästa gång!

27 januari 2015
Om Ni inte lärt Er detta förut, missa inte att kolla Tomtarnas egna sida! Nu finns det nyheter att lägga på minnet, d.v.s. lägga in i Din kalender. Först blir det redan nu på måndag den 2 februari kl. 19.00 stormöte om den planerade Bagarstugan. Sedan timar den traditionella månskensfesten den 21 februari. Se till att boka biljetter i tid! Medan Din kalender ändå ligger öppen, kan meddelas att den 21 mars lär vara avsatt för nästa evenemang, så se till att hålla den dagen öppen för framtida överraskningar i Tomtarnas regi.

26 januari 2015
Nu finns bärgningen av tidigare omnämnd scooter på film. Roland skickade den.
https://m.youtube.com/watch?v=tR6IE4B0SLk&sns=fb
Klicka in och dra lärdom! (Kommer det upp en sida som säger att det inte går, klicka lite längre ned!)

25 januari 2015
I strålande sol över en snötäckt Sjöbodvik tar redaktör'n ett beslutsamt grepp om pennan och startar det nya året.

Tyvärr började det inte så bra. Margaretha Bergsten berättade följande den 20 januari:

"Jag bor ute på Björn med utsikt direkt ut till havet. I helgen hände det något utanför vår brygga, som vi blev vittne till. En skoter körde förbi oss och isen höll inte så den for ner i det djupa vattnet och sjönk. Som tur var klarade killen sig som satt på den. Isen mellan Skataviken och Björköfjärden är väldigt dålig, d.v.s. när man ska till Björköfjärden från Skatan och vise versa. Det är ju många som promenerar där också. Bra att veta!"

Fyra dagar senare fick vi upplösningen av händelsen:
 
"De tog upp skotern nu i veckan, men de märkte inte ut exakt var. Så Ni som åker skoter, håll Er vid strandkanten just utanför oss eftersom det är en vak nu som inte syns då snö kommit. Hoppas det ska frysa på, så vi slipper livrädda nån."

Klicka Er in hos Tomtarna, de kallar till möte om Bagarstugan.

Nytt år och nya nyheter som Hörts På Bryggan om händelser i byn samt diverse meddelanden från Skataborna.
Som vanligt hittar Ni de gamla årens HpB i arkivet.